Srednjoškolci uče o ratu 90-tih

Od ove školske 2019/2020. godine, u Republiku Srpsku stižu novi udžbenici za treći i četvrti razred gimnazije u kojima će biti obrađen i rat u BiH.

Republika Srpska 03.08.2019 | 11:45
Srednjoškolci uče o ratu 90-tih
U osnovnim školama u Republici Srpskoj, učenici devetih razreda, od septembra 2018. godine, istoriju izučavaju iz novih udžbenika u kome je jedna od tema rat 90-tih na ovim prostorima.

Od ove školske 2019/2020. godine, stižu i novi udžbenici za treći i četvrti razred gimnazije, u kojima će takođe biti obrađen i rat u BiH.

Ova vijest je potvrđena iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, kada je navedeno i da će novi udžbenici istorije u srednjim školama u Republici Srpskoj biti usklađeni sa udžbenicima iz Srbije.

Nastavnik istorije i predsjednik Udruženja za društvenu istoriju Srbije Euroklio Aleksandar Todosijević kaže za BUKU da u važećim planovima i programima za osnovne i srednje škole u Republici Srbiji ne postoji posebna tema koja se bavi ratom u BiH (1992–1995), već je dio šire teme u kojoj se izučava raspad Jugoslavije.

Istakao je i da je čitav period raspada Jugoslavije i ratova 90-tih sveden na svega nekoliko časova nedelјno u završnim razredima osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji, što je u svakom slučaju nedovolјno da bi učenici shvatili širi istorijski kontekst vremena u kome žive. 

“U nastavnim planovima za završne razrede osnovnih i srednjih škola nema dovoljno prostora kako bi se temeljno obradile teme iz savremene istorije, a samim tim ratovi 90-tih su obrađeni kroz najosnovnije informacije, faktografski. Nedostaje istorijski kontekst, nisu objašnjeni uzroci i posljedice...  S druge strane, rekao bih da autori udžbenika nemaju dovoljno senzibiliteta da obrade osjetljive i kontroverzne teme iz novije istorije. Zato je sadržaj lekcija koje se bave raspadom Jugoslavije i ratovima 90-ih obrađen kroz najosnovnije informacije. Površan pristup ovako osjetljivom problemu ima za posljedicu razvijanje stereotipa i predrasuda kod učenika, što je prisutno u većini država sa eks jugoslovenskog prostora”, mišljenja je Todosijević.

Treba istaći da je u Republici Srbiji u toku reforma nastavnih planova za osnovne i srednje škole. Reformisani planovi nastave i učenja za završne razrede osnovnih i srednjih škola u kojima se obrađuju teme iz savremene istorije stupiće na snagu školske 2021/22. godine. 

“Ono što je izvjesno je da će se u završnim razredima ostaviti veći prostor za obradu sadržaja iz savremene istorije, naročito tema iz perioda poslije Drugog svjetskog rata. Kada je riječ o ratovima 90-ih, od nastavnika se očekuje da takve teme obrađuju, iako treba imati u vidu da tokom inicijalnog obrazovanja na fakultetima nisu imali prilike da ih izučavaju. S druge strane, savremena istoriografija nije dala odgovore na mnoga osjetlјiva i kontroverzna pitanja novije istorije. Istorijske činjenice vezane za Drugi svjetski rat i savremeni period istorije najčešće su predmet oštrih debata i političkih manipulacija u javnosti”, zaključuje  sagovornik. 

Podsjetimo da je OSBS, koji je vodio reformu obrazovanja, nametnuo embargo na teme iz 1990-ih, jer istraživanje istorijskih tema podrazumijeva naučno analiziranje i dogovor, uključujući i dogovor o izvorima, kako domaćim, tako i međunarodnim.

Uprkos embargu, sve do sada rađene analize su pokazale da u svim zemljama nastalim raspadom Jugoslavije djeca uče potpuno različite verzije prošlosti, gdje se isključivo govori o patnjama jedne nacije, odnosno etničke grupe i krivici druge. 

Grupa istoričara iz regiona koja već dugi niz godina zajedno sarađuje na različitim projektima smatra da je jedino ispravno rješenje istorija bazirana na idejama o vrijednostima mira, slobode, saradnje i jednakosti, te istorija „oslobođena“ jednodimenzionalnih narativa. 

Kako kaže jedan od njih, istoričar Edin Radušić, svima nama je jako bitno da se suočimo sa teretom prošlosti, kako one bliže, tako i one dalje: 

„Svi se bave istorijom, svi znaju istoriju - političari, novinari, mehaničari, vozači... U takvim društvima, kao što je bosanskohercegovačko, pristup istoriji može biti put u nove sukobe ili doprinos  pomirenju. Ako istoriji pristupimo konceptualno, da je dobro dobro, ma ko ga proizveo, da je zlo zlo, ma ko ga proizveo, i ako blagostanje ili stradanje čovjeka stavimo u prvi plan, bez njegovog svrstavanja u 'naše' i 'njihove' , na pravom smo putu. Kada svi shvatimo da je takav pristup blagodat za nacije, a ne opasnost za nju, bićemo na putu stvaranja normalnog građanskog društva.“

(Buka)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Sale

03.08.2019 09:52

I treba da se uči ,u federaciji djeca odavno uče a o Hrvatskoj da i nespominjem .

ODGOVORITE
Name

Re Sale

03.08.2019 10:19

Djecu treba uciti programiranju, stranim jezicima, vjestinama od kojih kasnije mogu zivjeti. A ne praviti od njih nekvalifikovanu radnu snagu za rad u Njemackoj.

Name

Budala kao i ti

03.08.2019 18:22

Bravo za programiranje.informatiku,fiziku...Od naših istorija,historija,povijesti...nema napretka.

Name

MG

03.08.2019 10:25

Normalno da treba da uce o ratu na ovim prostorima,pa vidite sta uce djeca u Hrvatskoj sta uce djeca u Federacij i sta mi bi trebali biti pametni pa da ne ucimo pa nek se zna istina da smo branili vjekovna ognjista i da nikog nismo napadali.

ODGOVORITE
Name

Pero

03.08.2019 11:18

Re MG, Da treba, ali ih više treba učiti kako da bez škole budu političari i imaju puno para. Treba ih učiti da im je džaba škola ako nisu u sistemu vlasti, kako reče tvoj šef. Treba ih učiti da je lakše kupiti diplomu nego redovno ići u školu, a ja svoju učim da im je najbitnije završiti dobru školu i naučiti jezike da bježe iz ove vukojebine.....

Name

Re PERO

03.08.2019 12:21

Posalji ih odma vani sto bi zavrsavali ovdje skolu? To mogu i na zapadu.

Name

007

03.08.2019 11:28

Krajnje vreme.

ODGOVORITE
Name

Decko

03.08.2019 15:49

Istoriju, historiju, povijest i religiju hitno izbaciti iz obrazovanja dok jos nije kasno!

ODGOVORITE
Name

Re

04.08.2019 07:49

Bravo!

Name

Direkt

03.08.2019 23:01

Nista ovo nije novo. Novo je samo sto je u pitanju uvodjenje Istorije i u Srednju skolu. Tu Istoriji nije mjesto, vec prakticnom znanju tj. potrebno je vise prakse nego sto je sad, jer djecu treba uciti buducnosti, a ne proslosti. Osim toga, ako nisu naucili Istoriju u Osnovnoj, sta im vrijedi ponavljacka skola u Srednjoj! Neka uvedu praksu i u Osnovnoj, umjesto sto uvode Istoriju i u Srednjoj. To je odlika naprednog drustva, a ne ponavljanje istorije. Kao da nam nije malo sto nam se istorija svako malo ponavlja! Osim toga, zar moraju i nadolazece generacije da slucaju ono sto je van drzave neprimjenjivo, ne vrijedi nista, dok dobar radnik danas vrijedi suvog zlata, ma gdje god da se nasao. Ucimo djecu praksi, da bi mogla da zive i rade, a ne da ih ucimo da zive u proslosti, jer za razliku od prakticnih vjestina, od proslosti se ne zivi!

ODGOVORITE
Name

hmmm

04.08.2019 00:02

Istoriju ukinuti u školama, bar dok ovaj narod ne opametni malo

ODGOVORITE