Крећу и Црногорци, титулу брани Сутјеска!

Од 2006. године, Сутјеска је четири пута била шампион Црне Горе, Будућност је титулу освајала три пута, по двије титуле имају Рудар и Могрен, док су по једном шампионску титулу освајали Зета и ОФК Титоград.

Фудбал 03.08.2019 | 13:42
Крећу и Црногорци, титулу брани Сутјеска!
Нова сезона црногорског фудбалског шампионата почиње данас, дуелом у Подгорици, гдје ће домаћи ОФК Титоград угостити актуелног шампиона, екипу Сутјеске. Актуелни бранилац трофеја, екипа из Никшића, уз Будућност из Подгорице, главни је фаворит за шампионски трон.

Од обнове црногорске независности, 2006. године, ово ће бити четрнаеста сезона Прве фудбалске лиге Црне Горе. У борби за бодове кренуће, као и претходне сезоне, десет клубова.

Осим дуела у Подгорици, у првом колу се још састају Ком - Зета, Петровац - Подгорица, Грбаљ - Искра и Будућност - Рудар.

Титулу шампиона брани Сутјеска, док су екипе Кома и Подгорице нови прволигаши.

- ЧЕТИРИ ТИТУЛЕ СУТЈЕСКЕ, ТРИ БУДУЋНОСТИ -

Од 2006. године, Сутјеска је четири пута била шампион Црне Горе, Будућност је титулу освајала три пута, по двије титуле имају Рудар и Могрен, док су по једном шампионску титулу освајали Зета и ОФК Титоград.

Четири прволигаша у нову сезону крећу са новим шефовима стручних штабова. ОФК Титоград ће са клупе водити Драгољуб Ђуретић, бивши тренер Зете, док је њега на клупи Зете замијенио Дејан Рогановић. Новог тренера има и екипа Грбља, коју ће предводити бивши селектор младе репрезентације Црне Горе Душан Влаисављевић. Тренер из БиХ Едис Мулалић предводиће екипу Рудара из Пљеваља.

- ВРИЈЕДНОСТ СВИХ КЛУБОВА 22 МИЛИОНА ЕВРА -

Када је у питању играчки кадар, односно, учинак клубова у прелазном року, може се закључити да ће се борба за шампионску титулу водити између Сутјеске и Будућности. Ове двије екипе су довеле квалитетне играче, који су уједно и звучна имена за црногорске прилике.

Шампион Сутјеска, која је стигла до другог кола квалификација за Лигу шампиона, гдје је након што је елиминисала Слован поражена од кипарског АПОЕЛ-а у два меча, задржала је окосницу екипе од прошле године. Од појачања, стигли су репрезентативци Дамир Којашевић и Александар Шофранац, као и Стефан Николић и Милован Петровић. Из клуба су отишли Закарија Алхараиш, Лука Мердовић, Шалета Кордић, Милош Вучић, Стефан Стефановић и Радуле Крулановић.

У нову сезону без много промјена улази подгоричка Будућност. Сачувана је окосница екипе, а нови играчи су Петар Грбић, који је већ наступао за тим из Подгорице, затим Милош Вучић, Вук Радовић и Никола Ђурић. Екипу су напустили први голман Милан Мијатовић који је појачао Левски, Периша Пешукић је отишао у Партизан, Илија Тучевић у Армивар, а чланови Будућности више нису искусни Иван Делић и Милош Кркотић.

Остали прволигаши доста су мијењали играчки кадар у односу на прошлу сезону. ОФК Титоград је напустило девет играча, а од појачања, најзвучније име је Радомир Ђаловић. Зета је нешто слабија у односу на прошлу сезону, након што су Игор Вујачић и Никола Крстовић појачали Партизан, односно Црвену звезду. Петровац је у односу на прошлу сезону напустило 11 играча, а клуб је ангажовао нових 12 играча.

Према порталу Трансфермаркт, специјализираном за вриједност играча, укупна вриједност црногорских клубова је 22 милиона евра. Најскупљи играчки кадар има Будућност, чији играчки кадар вриједи 4,15 милиона евра, док играчки кадар Сутјеске вриједи 3,88 милиона евра.

Највреднији играч лиге је Петар Грбић из Будућности, који је процијењен на пола милиона евра.

- ИГРАЋЕ СЕ 180 МЕЧЕВА -

Тимови у Првој црногорској фудбалској лиги ће се надметати у четворокружном систему такмичења - то значи да ће се све екипе састати између себе четири пута, по два на домаћем и два на гостујућем терену.

Играће се 36. кола, а биће одиграно 180 првенствених мечева. Из лиге ће директно испасти један тим, посљедњепласирани, којег ће замијенити побједник Дуге лиге. Двије екипе - осмопласирана и деветопласирана на табели - играће бараж са 2. и 3. из Друге лиге.

Првак Прве црногорске фудбалске лиге ће играти квалификације за Лигу шампиона, док ће другопласирани, трећепласирани и освајач Купа добити мјеста у квалификацијама за Лигу Европе.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар