Kreću i Crnogorci, titulu brani Sutjeska!

Od 2006. godine, Sutjeska je četiri puta bila šampion Crne Gore, Budućnost je titulu osvajala tri puta, po dvije titule imaju Rudar i Mogren, dok su po jednom šampionsku titulu osvajali Zeta i OFK Titograd.

Fudbal 03.08.2019 | 13:42
Kreću i Crnogorci, titulu brani Sutjeska!
Nova sezona crnogorskog fudbalskog šampionata počinje danas, duelom u Podgorici, gdje će domaći OFK Titograd ugostiti aktuelnog šampiona, ekipu Sutjeske. Aktuelni branilac trofeja, ekipa iz Nikšića, uz Budućnost iz Podgorice, glavni je favorit za šampionski tron.

Od obnove crnogorske nezavisnosti, 2006. godine, ovo će biti četrnaesta sezona Prve fudbalske lige Crne Gore. U borbi za bodove krenuće, kao i prethodne sezone, deset klubova.

Osim duela u Podgorici, u prvom kolu se još sastaju Kom - Zeta, Petrovac - Podgorica, Grbalj - Iskra i Budućnost - Rudar.

Titulu šampiona brani Sutjeska, dok su ekipe Koma i Podgorice novi prvoligaši.

- ČETIRI TITULE SUTJESKE, TRI BUDUĆNOSTI -

Od 2006. godine, Sutjeska je četiri puta bila šampion Crne Gore, Budućnost je titulu osvajala tri puta, po dvije titule imaju Rudar i Mogren, dok su po jednom šampionsku titulu osvajali Zeta i OFK Titograd.

Četiri prvoligaša u novu sezonu kreću sa novim šefovima stručnih štabova. OFK Titograd će sa klupe voditi Dragoljub Đuretić, bivši trener Zete, dok je njega na klupi Zete zamijenio Dejan Roganović. Novog trenera ima i ekipa Grblja, koju će predvoditi bivši selektor mlade reprezentacije Crne Gore Dušan Vlaisavljević. Trener iz BiH Edis Mulalić predvodiće ekipu Rudara iz Pljevalja.

- VRIJEDNOST SVIH KLUBOVA 22 MILIONA EVRA -

Kada je u pitanju igrački kadar, odnosno, učinak klubova u prelaznom roku, može se zaključiti da će se borba za šampionsku titulu voditi između Sutjeske i Budućnosti. Ove dvije ekipe su dovele kvalitetne igrače, koji su ujedno i zvučna imena za crnogorske prilike.

Šampion Sutjeska, koja je stigla do drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, gdje je nakon što je eliminisala Slovan poražena od kiparskog APOEL-a u dva meča, zadržala je okosnicu ekipe od prošle godine. Od pojačanja, stigli su reprezentativci Damir Kojašević i Aleksandar Šofranac, kao i Stefan Nikolić i Milovan Petrović. Iz kluba su otišli Zakarija Alharaiš, Luka Merdović, Šaleta Kordić, Miloš Vučić, Stefan Stefanović i Radule Krulanović.

U novu sezonu bez mnogo promjena ulazi podgorička Budućnost. Sačuvana je okosnica ekipe, a novi igrači su Petar Grbić, koji je već nastupao za tim iz Podgorice, zatim Miloš Vučić, Vuk Radović i Nikola Đurić. Ekipu su napustili prvi golman Milan Mijatović koji je pojačao Levski, Periša Pešukić je otišao u Partizan, Ilija Tučević u Armivar, a članovi Budućnosti više nisu iskusni Ivan Delić i Miloš Krkotić.

Ostali prvoligaši dosta su mijenjali igrački kadar u odnosu na prošlu sezonu. OFK Titograd je napustilo devet igrača, a od pojačanja, najzvučnije ime je Radomir Đalović. Zeta je nešto slabija u odnosu na prošlu sezonu, nakon što su Igor Vujačić i Nikola Krstović pojačali Partizan, odnosno Crvenu zvezdu. Petrovac je u odnosu na prošlu sezonu napustilo 11 igrača, a klub je angažovao novih 12 igrača.

Prema portalu Transfermarkt, specijaliziranom za vrijednost igrača, ukupna vrijednost crnogorskih klubova je 22 miliona evra. Najskuplji igrački kadar ima Budućnost, čiji igrački kadar vrijedi 4,15 miliona evra, dok igrački kadar Sutjeske vrijedi 3,88 miliona evra.

Najvredniji igrač lige je Petar Grbić iz Budućnosti, koji je procijenjen na pola miliona evra.

- IGRAĆE SE 180 MEČEVA -

Timovi u Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi će se nadmetati u četvorokružnom sistemu takmičenja - to znači da će se sve ekipe sastati između sebe četiri puta, po dva na domaćem i dva na gostujućem terenu.

Igraće se 36. kola, a biće odigrano 180 prvenstvenih mečeva. Iz lige će direktno ispasti jedan tim, posljednjeplasirani, kojeg će zamijeniti pobjednik Duge lige. Dvije ekipe - osmoplasirana i devetoplasirana na tabeli - igraće baraž sa 2. i 3. iz Druge lige.

Prvak Prve crnogorske fudbalske lige će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će drugoplasirani, trećeplasirani i osvajač Kupa dobiti mjesta u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Izvor: mondo.ba/Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar