Немају информације о корупцији

Тужилаштво БиХ на својој интернет страници и даље нема обавјештење за грађане о томе како могу да им пријаве корупцију.

Босна и Херцеговина 03.08.2019 | 08:06
Немају информације о корупцији
На овај апсурд упозорила је Канцеларија за ревизију институција БиХ у ревизорском извјештају за 2018.

Наиме, Савјет министара БиХ је још у мају 2015. усвојио Стратегију за борбу против корупције, а потом и Акциони план који истиче 2019. Један од стратешких програма је обезбјеђивање одговарајућих механизама за пријаву корупције запослених у јавним институцијама, у оквиру којег је предвиђена стална промоција онлајн система и телефонских линија за пријављивање корупције и механизама заштите пријавитеља корупције.

Међутим, правосудна институција на нивоу БиХ, од које се очекује да буде ударна песница против корупције, ту обавезу није испунила.

"Тужилаштво није обезбиједило јавности доступне информације о онлајн системима и телефонским линијама за пријаву корупције на својој веб страници. Потребно је да Тужилаштво обезбиједи те информације, узимајући у обзир улогу и значај Тужилаштва у превенцији корупције. У Извјештају о раду за 2018, који је достављен ВСТС, Тужилаштво је навело да је континуирано радило на предметима корупције, али да је у текућој, у односу на претходну годину, запримљено много мање пријава", наводе ревизори.

Истина, на интернет страници Тужилаштва БиХ постоји број телефона и мејл адреса, али се ради о контаку који важи за све који би жељели да позову Тужилаштво и није ријеч о некој врсти сигурне линије за пријавитеље корупције. Осим тога, недостају остале инормације о томе како поступити у случају сазнања о корупцији. 

Како би то требало да изгледа може се, између ослог, видјети на сајту Савета министара, гдје постоји банер „пријавите корупцију“. На њему постоји видео-клип у коме де грађани позивају да на сајтовима институција пронађу сличне садржаје и упућују да, примјера ради, коруцију пријаве Агенцији за превенцију корупције БиХ.

С друге стране, у Тужилаштву БиХ испунили су све обавезе према запосленима, а по висини прихода издваја се регрес за годишњи одмор који за тужиоце премашује цифру од 2.200 КМ.

"Тужиоци имају право на нето накнаду за годишњи одмор у износу од 50 одсто основне мјесечне нето плате утврђене Законом о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ и истима је исплаћен регрес у износу од 2.240 КМ. Осталом стручном особљу које прима плату по истом Закону исплаћен је регрес у износу од 50 процената њихове основне мјесечне плате (у распону од 800 КМ до 1.280 КМ). Запосленима на које се примјењује Закон о платама и накнадама у институцијама БиХ извршена је исплата регреса за годишњи одмор у износима од по 300 КМ", наводи се у ревизорском извјештају.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Добар

03.08.2019 07:27

Неда Тегелтија да се пријављује корупција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

03.08.2019 09:12

Ко пријави добије по глави...

Name

АПСУРД

03.08.2019 07:50

Срамота,. То су стручњаћи по вољи ЕУ и тајкуна., који неће или не знају да раде како би требало. Колико ураде, већина њих, не би требала добити плату већи од 500 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

03.08.2019 08:04

Исто као што нема ни Агенција за борбу против корупције

ОДГОВОРИТЕ