Nemaju informacije o korupciji

Tužilaštvo BiH na svojoj internet stranici i dalje nema obavještenje za građane o tome kako mogu da im prijave korupciju.

Bosna i Hercegovina 03.08.2019 | 08:06
Nemaju informacije o korupciji
Na ovaj apsurd upozorila je Kancelarija za reviziju institucija BiH u revizorskom izvještaju za 2018.

Naime, Savjet ministara BiH je još u maju 2015. usvojio Strategiju za borbu protiv korupcije, a potom i Akcioni plan koji ističe 2019. Jedan od strateških programa je obezbjeđivanje odgovarajućih mehanizama za prijavu korupcije zaposlenih u javnim institucijama, u okviru kojeg je predviđena stalna promocija onlajn sistema i telefonskih linija za prijavljivanje korupcije i mehanizama zaštite prijavitelja korupcije.

Međutim, pravosudna institucija na nivou BiH, od koje se očekuje da bude udarna pesnica protiv korupcije, tu obavezu nije ispunila.

"Tužilaštvo nije obezbijedilo javnosti dostupne informacije o onlajn sistemima i telefonskim linijama za prijavu korupcije na svojoj veb stranici. Potrebno je da Tužilaštvo obezbijedi te informacije, uzimajući u obzir ulogu i značaj Tužilaštva u prevenciji korupcije. U Izvještaju o radu za 2018, koji je dostavljen VSTS, Tužilaštvo je navelo da je kontinuirano radilo na predmetima korupcije, ali da je u tekućoj, u odnosu na prethodnu godinu, zaprimljeno mnogo manje prijava", navode revizori.

Istina, na internet stranici Tužilaštva BiH postoji broj telefona i mejl adresa, ali se radi o kontaku koji važi za sve koji bi željeli da pozovu Tužilaštvo i nije riječ o nekoj vrsti sigurne linije za prijavitelje korupcije. Osim toga, nedostaju ostale inormacije o tome kako postupiti u slučaju saznanja o korupciji. 

Kako bi to trebalo da izgleda može se, između oslog, vidjeti na sajtu Saveta ministara, gdje postoji baner „prijavite korupciju“. Na njemu postoji video-klip u kome de građani pozivaju da na sajtovima institucija pronađu slične sadržaje i upućuju da, primjera radi, koruciju prijave Agenciji za prevenciju korupcije BiH.

S druge strane, u Tužilaštvu BiH ispunili su sve obaveze prema zaposlenima, a po visini prihoda izdvaja se regres za godišnji odmor koji za tužioce premašuje cifru od 2.200 KM.

"Tužioci imaju pravo na neto naknadu za godišnji odmor u iznosu od 50 odsto osnovne mjesečne neto plate utvrđene Zakonom o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH i istima je isplaćen regres u iznosu od 2.240 KM. Ostalom stručnom osoblju koje prima platu po istom Zakonu isplaćen je regres u iznosu od 50 procenata njihove osnovne mjesečne plate (u rasponu od 800 KM do 1.280 KM). Zaposlenima na koje se primjenjuje Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH izvršena je isplata regresa za godišnji odmor u iznosima od po 300 KM", navodi se u revizorskom izvještaju.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dobar

03.08.2019 07:27

Neda Tegeltija da se prijavljuje korupcija

ODGOVORITE
Name

Komentar

03.08.2019 09:12

Ko prijavi dobije po glavi...

Name

APSURD

03.08.2019 07:50

Sramota,. To su stručnjaći po volji EU i tajkuna., koji neće ili ne znaju da rade kako bi trebalo. Koliko urade, većina njih, ne bi trebala dobiti platu veći od 500 km.

ODGOVORITE
Name

???

03.08.2019 08:04

Isto kao što nema ni Agencija za borbu protiv korupcije

ODGOVORITE