Лакше до дозволе за живот у Русији

Путин поједноставио закон о издавању дозволе за привремени боравак у Русији.

Свијет 02.08.2019 | 22:10
Лакше до дозволе за живот у Русији
Предсједник Русије Владимир Путин потписао је закон којим се поједностављује издавање дозволе за привремени боравак у Русији одређеним категоријама страних држављана.
 
Како је саопштено на званичном сајту правних информација, рок за разматрање захтјева за издавање дозволе за привремени боравак скрац́ује се са шест на четири мјесеца. Поред тога, дозвола за привремени боравак издавац́е се одређеним категоријама страних држављана, не узимајуц́и у обзир квоте.

Ово правило ц́е се примјењивати на особе које су рођене у Русији, које су у браку са држављанином Русије, које су учесници државног програма за подршку приликом добровољног пресељавања сународника у Русију, онима који су проглашени за избјеглице или којима је одобрен привремени азил у Русији.

Уводи се пракса издавања временски неограничене дозволе за боравак (тренутно се дозвола издаје на пет година), са изузетком издавања дозволе висококвалификованим стручњацима и члановима њихове породице (у складу са трајањем радне дозволе) и квалификованим стручњацима (на три године).

Шири се круг страних држављана који могу да добију дозволу за стални боравак без претходног добијања дозволе за привремени боравак.

Ту спадају лица рођена на територији РСФСР-а и која су у прошлости била држављани СССР-а, као и особе које су депортоване са територије Кримске Аутономне Савезне Републике и њихова блиска родбина.

Дјеца рођена у Русији, коју су усвојили странци, такође могу да добију дозволу за стални боравак.

Поред тога, утврђено је у којим се приликама страном држављанину може издати дозвола за привремени боравак, искључујуц́и владину квоту.

Дозволу за стални боравак може да добије и особа која говори руски језик и која је успјешно стекла високо образовање на руском универзитету као редован студент.

Из Државне думе је саопштено да се овај закон односи и на држављане Украјине који планирају да живе и раде у Русији током дужег временског периода.

(Спутњик)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Миле

02.08.2019 20:28

Ево летим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2019 21:49

Ја никога незнам ко је отишао живјети у Русију. А знам најмање 200 који су отишли заувијек у Њемачку Аустрију Данску Холандију Француску

Name

Ре

02.08.2019 22:35

Стварно треба бити будала па отици зивјети у русију, будала или неки ортодоксни ратни злоцинац....

Name

Зајебант

03.08.2019 08:48

Процита наслов па помислих да дјеле дозволе за зивот Русима .

Name

Ре

03.08.2019 09:19

Сви наши корумпирани политичари ће за Русију...ево Баја покуповао све што се продавало у Санкт Петерсбургу...

Name

ТАМО ИДУ

03.08.2019 08:24

БИВСИ ПОЛИТИЧАРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми смо ти

03.08.2019 12:06

Знате а у ставри немате појма. Просјечна плата у Русији је 50,000 рубаља то је негдје око 1,500 марака.А има много наших људи који живе тамо, само се боранија са Балкана хвата Њемачке и остале ЕУ.