Lakše do dozvole za život u Rusiji

Putin pojednostavio zakon o izdavanju dozvole za privremeni boravak u Rusiji.

Svijet 02.08.2019 | 22:10
Lakše do dozvole za život u Rusiji
Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se pojednostavljuje izdavanje dozvole za privremeni boravak u Rusiji određenim kategorijama stranih državljana.
 
Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu pravnih informacija, rok za razmatranje zahtjeva za izdavanje dozvole za privremeni boravak skraćuje se sa šest na četiri mjeseca. Pored toga, dozvola za privremeni boravak izdavaće se određenim kategorijama stranih državljana, ne uzimajući u obzir kvote.

Ovo pravilo će se primjenjivati na osobe koje su rođene u Rusiji, koje su u braku sa državljaninom Rusije, koje su učesnici državnog programa za podršku prilikom dobrovoljnog preseljavanja sunarodnika u Rusiju, onima koji su proglašeni za izbjeglice ili kojima je odobren privremeni azil u Rusiji.

Uvodi se praksa izdavanja vremenski neograničene dozvole za boravak (trenutno se dozvola izdaje na pet godina), sa izuzetkom izdavanja dozvole visokokvalifikovanim stručnjacima i članovima njihove porodice (u skladu sa trajanjem radne dozvole) i kvalifikovanim stručnjacima (na tri godine).

Širi se krug stranih državljana koji mogu da dobiju dozvolu za stalni boravak bez prethodnog dobijanja dozvole za privremeni boravak.

Tu spadaju lica rođena na teritoriji RSFSR-a i koja su u prošlosti bila državljani SSSR-a, kao i osobe koje su deportovane sa teritorije Krimske Autonomne Savezne Republike i njihova bliska rodbina.

Djeca rođena u Rusiji, koju su usvojili stranci, takođe mogu da dobiju dozvolu za stalni boravak.

Pored toga, utvrđeno je u kojim se prilikama stranom državljaninu može izdati dozvola za privremeni boravak, isključujući vladinu kvotu.

Dozvolu za stalni boravak može da dobije i osoba koja govori ruski jezik i koja je uspješno stekla visoko obrazovanje na ruskom univerzitetu kao redovan student.

Iz Državne dume je saopšteno da se ovaj zakon odnosi i na državljane Ukrajine koji planiraju da žive i rade u Rusiji tokom dužeg vremenskog perioda.

(Sputnjik)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mile

02.08.2019 22:28

Evo letim...

ODGOVORITE
Name

Re

02.08.2019 23:49

Ja nikoga neznam ko je otišao živjeti u Rusiju. A znam najmanje 200 koji su otišli zauvijek u Njemačku Austriju Dansku Holandiju Francusku

Name

Re

03.08.2019 00:35

Stvarno treba biti budala pa otici zivjeti u rusiju, budala ili neki ortodoksni ratni zlocinac....

Name

Zajebant

03.08.2019 10:48

Procita naslov pa pomislih da djele dozvole za zivot Rusima .

Name

Re

03.08.2019 11:19

Svi naši korumpirani političari će za Rusiju...evo Baja pokupovao sve što se prodavalo u Sankt Petersburgu...

Name

TAMO IDU

03.08.2019 10:24

BIVSI POLITIČARI.

ODGOVORITE
Name

Mi smo ti

03.08.2019 14:06

Znate a u stavri nemate pojma. Prosječna plata u Rusiji je 50,000 rubalja to je negdje oko 1,500 maraka.A ima mnogo naših ljudi koji žive tamo, samo se boranija sa Balkana hvata Njemačke i ostale EU.