Миса на остацима православ. храма

У православној цркви Светог Николе на Новом Брду служена је католичка миса, а Епархија рашко-призренска изразила је данас протест наводећи да је ово чин злоупотребе духовне и културне баштине СПЦ.

Србија 02.08.2019 | 21:48
Миса на остацима православ. храма
На сајту Епархије рашко-призренске објављено је да су римокатолички бискуп косовски Дод Ђерди и барски надбискуп Зеф Гаши са својим свештенством и групом вјерника служили јуче мису на остацима православног саборног храма Светог Николе у подножју новобрдске тврдаве. Миси је присуствовао и Исмет Хајрулаху, директор приштинског завода за заштиту споменика културе, а вијест је пренијело гласило римокатоличке бискупије из Приштине.



Епархија Рашко-призренска навела је у саопштењу да је дубоко разочарана овим очигледним “чином злоупотребе духовне и културне баштине СПЦ” и то на локалитету који су основали и градили средњовјековни српски владари, што је, како се наводи, забиљежено у бројној стручној и историјској литератури, како домаћој тако и страној.

Како се оцјењује у саопштењу, “служењем мисе на темељима православног храма римокатоличка Бискупија косовска озбиљно нарушава до сада прилично коректне међувјерске односе на Косову и Метохији и политизује баштину СПЦ која је Ахтисаријевим планом управо на приједлог наше Цркве укључена у специјалну заштићену зону уз сагласност представника косовских Албанаца”.

Епархија наводи и да ће од надлежних међународних и локалних институција тражити заштиту локације храма Светог Николе од даљих злоупотреба, међу којима је и недавно подизање стубова које је урађено без стручне експертизе и без сагласности СПЦ.

Епархија подсјећа и да је већ је раније изразила озбиљну забринутост и протестовала код надлежних органа због неовлашћених радова приштинског министарства културе на овом средњовјековном православном локалитету који се налази у оквиру специјалне заштићене зоне Ново Брдо и гдје су сви радови забрањени без сагласности СПЦ.

Послије католичке мисе, данас је на том мјесту православни свештеник светио водицу.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Виктор

02.08.2019 21:27

Мрзимо Бошњаке али гледајте ста нам раде Албанци и Хрвати. А у Федерацији ми Срби лакше нам је у кантонима гдје већина Бошњака него у Латин кантонима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

03.08.2019 05:24

Никада немозес прицати у тудје име . Ја никог не мрзим . Свадје има лосих и добрих људи.Да су Хрвати подли то знамо сви али неморамо да их мрзимо јер Јет то болест.Мрзња доноси само Проблеме и то се најбоље види у Хрватској. Ми морамо гледати само насе интересе а друге неморамо ни волити ни мрзити. Да све нове дрзавице зеле да створе своју историју коју немају па узимају насу види се по много цему.

Name

рациц

03.08.2019 07:29

И сад ми њима као треба да опростимо и окренемо други образ, односно хиљдудруги ? Е Срби, Срби, изгледа да нас погресно уце, намјерно или не сасвим је небитно. Око за око, зуб за зуб или нас неце бити. Долази ново втијеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

03.08.2019 16:43

Можда то није зла намјера држати мису у Православној Цркви, можда се кају и хоће дасе врате својим коријенима.

Name

Хулио

03.08.2019 23:47

Вратили се на своје, патарени могу само кукати, друго, поред отимања и не знају.

ОДГОВОРИТЕ