Misa na ostacima pravoslav. hrama

U pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu služena je katolička misa, a Eparhija raško-prizrenska izrazila je danas protest navodeći da je ovo čin zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC.

Srbija 02.08.2019 | 21:48
Misa na ostacima pravoslav. hrama
Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerdi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vjernika služili juče misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrdave. Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vijest je prenijelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.



Eparhija Raško-prizrenska navela je u saopštenju da je duboko razočarana ovim očiglednim “činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC” i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovjekovni srpski vladari, što je, kako se navodi, zabilježeno u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj.

Kako se ocjenjuje u saopštenju, “služenjem mise na temeljima pravoslavnog hrama rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušava do sada prilično korektne međuvjerske odnose na Kosovu i Metohiji i politizuje baštinu SPC koja je Ahtisarijevim planom upravo na prijedlog naše Crkve uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca”.

Eparhija navodi i da će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije hrama Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

Eparhija podsjeća i da je već je ranije izrazila ozbiljnu zabrinutost i protestovala kod nadležnih organa zbog neovlašćenih radova prištinskog ministarstva kulture na ovom srednjovjekovnom pravoslavnom lokalitetu koji se nalazi u okviru specijalne zaštićene zone Novo Brdo i gdje su svi radovi zabranjeni bez saglasnosti SPC.

Poslije katoličke mise, danas je na tom mjestu pravoslavni sveštenik svetio vodicu.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Viktor

02.08.2019 21:27

Mrzimo Bošnjake ali gledajte sta nam rade Albanci i Hrvati. A u Federaciji mi Srbi lakše nam je u kantonima gdje većina Bošnjaka nego u Latin kantonima

ODGOVORITE
Name

Petar

03.08.2019 05:24

Nikada nemozes pricati u tudje ime . Ja nikog ne mrzim . Svadje ima losih i dobrih ljudi.Da su Hrvati podli to znamo svi ali nemoramo da ih mrzimo jer Jet to bolest.Mrznja donosi samo Probleme i to se najbolje vidi u Hrvatskoj. Mi moramo gledati samo nase interese a druge nemoramo ni voliti ni mrziti. Da sve nove drzavice zele da stvore svoju istoriju koju nemaju pa uzimaju nasu vidi se po mnogo cemu.

Name

racic

03.08.2019 07:29

I sad mi njima kao treba da oprostimo i okrenemo drugi obraz, odnosno hiljdudrugi ? E Srbi, Srbi, izgleda da nas pogresno uce, namjerno ili ne sasvim je nebitno. Oko za oko, zub za zub ili nas nece biti. Dolazi novo vtijeme. Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

Dora.

03.08.2019 16:43

Možda to nije zla namjera držati misu u Pravoslavnoj Crkvi, možda se kaju i hoće dase vrate svojim korijenima.

Name

Hulio

03.08.2019 23:47

Vratili se na svoje, patareni mogu samo kukati, drugo, pored otimanja i ne znaju.

ODGOVORITE