Можда бих и ја дао мито у БиХ

– Знате, да ја живим у овој земљи и кад бих мог сина, који је овдје са мном у БиХ, морао због нечега да одведем у болницу, и ако би ми доктор рекао да болница нема довољно новца да плати лијекове и тражио да му ‘доплатим’, можда бих и ја био присиљен да то урадим, јер је то можда питање живота и смрти – рекао је Вигемарк.

Босна и Херцеговина 02.08.2019 | 17:30
Можда бих и ја дао мито у БиХ
Правосудни процеси у БиХ су мањкави, а грађани се суочавају с неприхватљиво спорим процесима и корупцијом, изјавио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк. 

– Знате, да ја живим у овој земљи и кад бих мог сина, који је овдје са мном у БиХ, морао због нечега да одведем у болницу, и ако би ми доктор рекао да болница нема довољно новца да плати лијекове и тражио да му ‘доплатим’, можда бих и ја био присиљен да то урадим, јер је то можда питање живота и смрти – рекао је Вигемарк.

Оцијенио је да је корупција постала системски проблем који се мора искоријенити, као и да је то једна од ствари експлицитно назначених у мишљењу да мора бити системских судских процеса против високе корупције, и правоснажних пресуда.

– А то се још није десило. Мора се обезбиједити да људи имају приступ правди, да их једнако третирају – рекао је Вигемарк за Независне новине. 

Упитан шта би поручио насљеднику на мјесту шефа делегације у БиХ, Вигемарк је рекао да је схватио да у БиХ нема дугорочних трајних рјешења ако се не нађу рјешења која ће сви моћи да прихвате.

– Друга препорука мом насљеднику је да се наоружа стрпљењем, јер у овој земљи ствари узму нешто више времена. Али, људи желе промјене – рекао је он.

Говорећи о Пељешком мосту он је рекао да је то специфичан случај јер имате питање границе повезано са питањем приступа отвореном мору.

– Са или без моста, ви питања границе морате ријешити. Када је Европска комисија одлучила да одобри финансирање Пељешког моста, Хрватска нас је увјеравала да не постоје спорови. Али кад ја то видим из перспективе неког ко сједи у БиХ, чини ми се да спорови ипак постоје – закључио је Вигемарк.

(Независне новине)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

АВ АВ АУУУУУУ

02.08.2019 15:49

МА ИМАЛИ СМО МИ БОЉУ ДЕМОКРАТИЈУ ДОК СЕ НИСУ ПОЈАВИЛИ ТАКИ КО ТИ И ТЕБИ СЛИЧНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.08.2019 16:06

Па теби стално дају мито наши криминалци на власти да се одрже што дуже на власти без затвора у БиХ.

Name

борац

02.08.2019 16:45

А ста је то за тебе демократија да крадес отимас пљацкас само такви се противе.

Name

Тито

02.08.2019 16:50

Показујес право лице ,колико волис политицаре а колико волис народ.

Name

Вигемарк

03.08.2019 08:13

А не питате се засто та болница и све болнице немају лијекове,и оно основно за болеснике.ви имате да доплатите а ста онај који нема. Блнице,здравство је у колапсу је су се накрали преко њих ови који су на власти. Питајте Скрбица ста је са здравством у РС-у. И Додика то му је кум. Видимо ми како ви бринете о народу који вас плаца!

Name

МИТО МАН

03.08.2019 14:45

Како вјешто Вигемарк мијења тезу.Примјер који је навео није корупција а ни мито.Који израз користе у Европи за доктора који од пацијента тражи 2000€ за операцију

Name

П

02.08.2019 16:28

Мајко мила који крецем! Па он оправдава ово све сто се десава! ЈОС САМО ДА ПРЕДЛОЗИ ДА ПРИМАОЦИ МИТА БУДУ ОДЛИКОВАНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАУ

02.08.2019 16:40

То сто ви описасте као корупцију то НИЈЕ КОРУПЦИЈА ,јер ако стварно болница у моменту нема лијек и ви га купите а каса вам рефундира то није КОРУПЦИЈА ,ви сте нас у оваквом објасњењу описали ГЛУПИМА ,једина и само једина истина је стварно уколико градјани не натјерају ПОЛИТИКУ да престане са сирењем национализма нама се не писе добро било рата или не било ,ми имамо вец масу градјана болесну од мрзње , ГРАДЈАНИ БиХ ,окрените се себи ,тјерајте политицаре да раде на економији а не на мрзњи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мостарац

02.08.2019 17:22

Тачно тако, ВАУ. Када паре даш доктору, то није зато што болница нема пара за лијекове. Ако се такво нешто и догоди, процедура је као што си написао. Доктору се паре дају да не одгађа операцију, да је уопште и обави или да те "мало припази". Корупција је и када полицајац очекује 10 КМ за мањи прекршај а 20 и више за већи. У томе учествујемо и ми који волимо да се јефтино извучемо за претицање преко пуне линије или сличне теже прекршаје. Лично никад нисам дао полицајцу "за кафу". Увијек признам своју грешку и кажем им нека раде свој посао.

Name

Процитај јос једном

02.08.2019 17:27

Вау његов коментар је ако болница казе да нема довољно новца за лијекове онда се он пита како нема нема новца за основне ствари које су потребне народу, зато не покусавјај измисљати и прицати неистину.

Name

Све урусено

02.08.2019 18:36

Медицинско особљw у Касиндолу мјесецима није имало плату па како да они зиве и лијеце нас, а доприносе немају 8година.

Name

РЕ јос једном

02.08.2019 21:02

Паметни упакују дипломатски ,цуј ако болница нема ја дам доктору да доплатим лијек и доктор онда има односно болница лијек ВАУ .

Name

рациц

02.08.2019 17:59

Браво. Једна од ријетко заиста искрено рецених истина о БиХ са највисег нивоа. Господо протектори урадите несто по том питању. Напримјер објавите јавно компромитујуце материјале о насим похлепним неморалним лицемјерним властодрзцима, бар у томе васе слузбе не оскудјевају. Помозите Народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање морала, а не пара

02.08.2019 18:03

Како спавати послије узимања пара или дара за ствари које улазе у опис радних задатака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

02.08.2019 18:06

Ти неби давао мито ти би примао мито а ту је велика разлика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аср

03.08.2019 08:41

Тако, тако реци да се слажеш и подржава корупцију. Јасно је да си лобиста ове корумпирана власти.

ОДГОВОРИТЕ