Одата почаст ромским жртвама

На Спомен-обиљежју Доња Градина данас је одата почаст невиним ромским жртвама Холокауста, а цвијеће су на споменик положили представници Министарства за људска права и избјеглице и Одбора за Роме при Савјету министара у техничком мандату.

Република Српска 02.08.2019 | 16:39
Одата почаст ромским жртвама
Шеф Одјељења за заштиту права припадника националних мањина у овом министарству Желимир Лалић рекао је Срни да је данашње окупљање у Доњој Градини било знатно масовније у односу на претходне године.

Лалић је нагласио да се на данашњи дан подсјећање на све жртве нацистичког режима које су мучене и убијане због своје различитости, а што је трајна опомена генерацијама на посљедице дискриминације, нацизма и фашизма.

– Ми смо се обавезали да ћемо и убудуће чувати успомене на ове невине жртве, да лекције из најмрачнијих периода европске историје никада не буду заборављене – истакла је Лалић. 

Одавању почасти за више од 40.000 Рома, који су на најсуровији начин страдали од нацистичког режима, данас су се придружиле Женска ромска мрежа из Тузле и Удружење жена Ромкиња “Будућност”.

У току обиљежавања сјећања на ромске жртве Холокауста, професор Бајрам Халити одржао је час историје, док је кустос Меморијалног центра Доња Градина Дејан Мотл упознао окупљене о основним подацима везаним за спомен-обиљежје.

Савјет Европе је на иницијативу ромских организација одредио 2. август као Дан сјећања на 2.897 убијених Рома у току једног дана у концентрационом логору Аушвиц 1944. године.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аух

02.08.2019 14:46

Знаци пао Рудоња на гласове Рома. Тек их се сад сјетио кад тоне све дубље. Заборавио мазгов ко високо лети ниско пада. Сауцесце свим зртвама Градине И Јасеновца.не поновило се НИКАД .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

02.08.2019 19:37

Додиг је пљунуо на зртве Јасеновца а уз то и јасеновацку градју устасама предао, класицни рватски цлан предсједниста и устаска унука од Пеје. Тако нама и треба. Крезуби коњи гласају за СНСД , под саторима се налију ракије брље и покварене прасетине и гласају сутра за СНСД