Odata počast romskim žrtvama

Na Spomen-obilježju Donja Gradina danas je odata počast nevinim romskim žrtvama Holokausta, a cvijeće su na spomenik položili predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome pri Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Republika Srpska 02.08.2019 | 16:39
Odata počast romskim žrtvama
Šef Odjeljenja za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u ovom ministarstvu Želimir Lalić rekao je Srni da je današnje okupljanje u Donjoj Gradini bilo znatno masovnije u odnosu na prethodne godine.

Lalić je naglasio da se na današnji dan podsjećanje na sve žrtve nacističkog režima koje su mučene i ubijane zbog svoje različitosti, a što je trajna opomena generacijama na posljedice diskriminacije, nacizma i fašizma.

– Mi smo se obavezali da ćemo i ubuduće čuvati uspomene na ove nevine žrtve, da lekcije iz najmračnijih perioda evropske istorije nikada ne budu zaboravljene – istakla je Lalić. 

Odavanju počasti za više od 40.000 Roma, koji su na najsuroviji način stradali od nacističkog režima, danas su se pridružile Ženska romska mreža iz Tuzle i Udruženje žena Romkinja “Budućnost”.

U toku obilježavanja sjećanja na romske žrtve Holokausta, profesor Bajram Haliti održao je čas istorije, dok je kustos Memorijalnog centra Donja Gradina Dejan Motl upoznao okupljene o osnovnim podacima vezanim za spomen-obilježje.

Savjet Evrope je na inicijativu romskih organizacija odredio 2. avgust kao Dan sjećanja na 2.897 ubijenih Roma u toku jednog dana u koncentracionom logoru Aušvic 1944. godine.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Auh

02.08.2019 14:46

Znaci pao Rudonja na glasove Roma. Tek ih se sad sjetio kad tone sve dublje. Zaboravio mazgov ko visoko leti nisko pada. Saucesce svim zrtvama Gradine I Jasenovca.ne ponovilo se NIKAD .

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

02.08.2019 19:37

Dodig je pljunuo na zrtve Jasenovca a uz to i jasenovacku gradju ustasama predao, klasicni rvatski clan predsjednista i ustaska unuka od Peje. Tako nama i treba. Krezubi konji glasaju za SNSD , pod satorima se naliju rakije brlje i pokvarene prasetine i glasaju sutra za SNSD