Риба је важна за борбу против рака

Порција рибе три пута недељно или чешће смањује ризик од развоја рака црева, резултати су најновијег истраживања британских научника, који сматрају да такав тренд треба подстицати у склопу здраве исхране.

Здравље 02.08.2019 | 15:58
Риба је важна за борбу против рака
Научници са Универзитета у Оксфорду и из Међународне агенције за истраживање рака (ИАРЦ) истражили су прехрамбене навике 476.160 људи који су испунили упитнике о томе колико често једу одређену врсту хране, пише "Индепендент".

Анкета је обухватила појединости о конзумирању рибе, а резултати су показали да унос у организам 359,1 грама било које рибе три пута недељно смањује опасност од развоја рака црева за 12 посто у односу на конзумирање само 63,49 грама недељно. Исто је код особа које недељно једу 123,9 г масне рибе попут лососа, евидентиран 10 посто мањи ризик од развоја рака црева.

Просечну порцију рибе чини око 100 грама. Истраживачи напомињу да се резултати студије не односе на шкољке. Студија је објављена у часопису "Цлиницал Гастроентерологy анд Хепатологy", а финансирао је Светски фонд за истраживање рака (WЦРФ), који жели да допринесе јачању свести о важности исхране у спречавању развоја рака црева.

Лекари који су водили ово истраживање потврдили су да је конзумирање рибе врло здраво за организам и да доприноси смањењу ризика од развоја рака црева.

Доктори истичу да биолошки разлози оваквог деловања рибе нису у потпуности познати, али да су по једној теорији "специфичне масне киселине, познате као омега 3, које налазимо готово искључиво у неким врстама рибе, заслужне за спречавање развоја рака црева.

Једноставне промене у начину живота могу да буду врло корисне па и да спасу животе. Врло је важно у исхрану укључити интегралне житарице, храну богату влакнима и рибу, водити рачуна о здравој телесној тежини, бавити се умереним вежбањем, избегавати прерађене месне производе и ограничити унос црвеног меса у организам, истичу стручњаци и упозоравају да је рак дебелог црева или колоректални карцином један од најчешћих облика злоћудних обољења у свим развијеним земљама са забрињавајућом тежњом пораста учесталости.

Б 92
фото:интернет
 
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар