Превише соли шкоди

Уколико сте љубитељ слане хране и волите да додате со у све што можете, нисте ни свесни шта радите свом телу и здрављу.

Здравље 02.08.2019 | 15:48
Превише соли шкоди
Ипак, превише соли доводи до надимања. Једна од главних улога соли у телу јесте да помаже у контролисању нивоа течности у организму, али уколико једете превише слане хране задржаваћете течност. Зато имате осећај да вас панталоне мало затежу с времена на време, јер се због соли надимате.

Последица дуготрајне прекомерне употребе соли може да буде појава камења у бубрезима, али и ужасних главобоља. С временом се јавља и повишени притисак који се сматра једним од највећих убица у модерном свету.

Како бисте тело вратили у равнотежу важно је да се стално хидрирате и једете храну коај је богата јодом. Оваква стратегија ће вам на дуге стазе помоћи да се решите високог крвног притиска. Саветујемо да се окренете воћу и поврћу као и да ручак за посао припремате код куће и избегавате пекаре и брзу храну која је претрпана сољу.

Со је нашем телу неопходна за правилно функционисање па је не треба у потпуности избацити из употребе. Када кувате користите зачине попут бибера и паприке како бисте зачинили храну и избегли употребу превише соли. Када идете на ручак или вечеру у ресторан обавезно замолите конобара да нагласи кувару да смањи количину соли коју ставља у јело.

Кад год сте у прилици једите свежу храну, пише Wомансхеалтх. Будите опрезни јер и најнеобичније намирнице имају у себи извесне количине соли. Коју год храну да купујете, обавезно читајте етикете.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар