Прича: Свирај то поново Сејдуба! И, Умаре, немој више...!

Сума и Садик у центру пажње после Конахса. . .

Фудбал 02.08.2019 | 23:00
Прича: Свирај то поново Сејдуба! И, Умаре, немој више...!
Било је то лето 2011. године. Партизан је довео два појачања у нападу, која су имала задатак да наставе тамо где су стали Клео, а после њега Принс Тејго. Дошли су Бразилац Едуардо Пашеко, плаћен 1,3 милиона евра, као и Владимир Јованчић из Рада, на инсистирање спортског директора Младена Крстајића. Уз објашњење да га ниједан домаћи нападач није толико намучио на терену као он.

Прве утакмице, међутим, показале су да је неко нешто ту погрешно разумео. Пашеко је показао да уме да игра, да барата лоптом, да учествује у акцијама, али да није голгетер. Више је био, што би се рекло, други нападач. А, Јованчић... Остао је упамћен као фудбалер којег баш никако није хтео гол. И отишао је после шест месеци. Пашеко после годину дана, након тешке повреде.

У лето 2019. године Партизан је довео из Роме на позајмицу Умара Садика, који се после три одигране утакмице представио као неки микс поменуте двојице нападача који су били у истом клубу осам година раније. Све уме Нигеријац, заиста је играч вредан пажње и гледања, за своју висину одлично барата лоптом и креће се, али – „не уме“ да постигне гол.

Наравно да су три утакмице мало за неки крупан, коначни утисак, да све може да се окрене већ у недељу против Мачве. Није страшно ни то што Садик промашује шансе, неће га гол, него је највећи утисак какве је шансе промашио Нигеријац! Имао је пет зицера, пет „мртвих“ прилика у ова три меча и – ништа. Прву шансу коју је имао у реваншу против Конахса, у деветом минуту, прави голгетери погађају затворених очију, рутински, то су за њих поклони које дочекују уз широк осмех као драгог пријатеља. Умар није погодио ни оквир гола. Исто као и у Инђији и то са петерца.

Партизан није платио цех Садикових промашаја против Инђије и два пута против Конахса, али је за бригу шта ће бити против Малатије, јер ту тешко да ће црно-бели створити пет зицера на утакмици.

Оно што је добра ствар, у једну руку, млади Нигеријац не делује као да га ти промашаји оптерећују. После меча са Конахсом изашао је из свлачионице видно расположен и насмејан. То истовремено и није добро. Морали би Садика бар мало да забрину ти невероватни промашаји. Била би штета да фудбалер Роме на привременом раду у Партизану добије етикету „Мистер промашај“, јер је осим реализације све друго врло квалитетно. Али, зна се шта је основни задатак шпица...

Уосталом, Огњен Ожеговић је то демонстрирао малтене само што је ушао у игру. И то баш пред Садиковимочима. Као да је хтео да му каже: „Види дечко, овако се то ради“.

Ако су промашаји Умара Садика за бригу, онда је за задовољство у табору Партизана игра Сејдубе Суме. Ретко када се у новијој историји црно-белих десило да играч који се врати с позајмице добије нову шансу да се докаже, а камоли да је заблистао и усталио се у првих 11. Успело је то Дарку Брашанцу и мало још којем фудбалеру у Хумској 1.

Мало ко је веровао да би Сума, поготово после бачених годину дана у Израелу, могао да се препороди у новом покушају у Партизану. Али, ево, нешто се догађа, нешто се помера, хвали га и тренер Милошевић, а за игру против Конахса, за две асистенције за голове, Гвинејац је добио и скандирање са трибина.

За разлику од прошлог мандата, омалени везиста не делује изгубљено на терену, већ јасно зна где и шта треба да игра. Уосталом, признао је то и сам после
меча.

„Што се асистенција тиче - радимо то на тренинзима. Знам шта треба да радим кад добијем лопту. После гола до изражаја су дошли и моји индивидуални квалитети. И момци су сјајно испратили акције”.

Од пет голова Партизана у новој сезони, Сума је асистирао за три. Од тога за два Тошићу, са којим делује да се врло добро разуме на терену.

Али и за њега важи да је још све почетак сезоне. Да права искушења за Партизан тек следе и да ту Сумамора да заблиста, јер ће против Малатије много од њега зависити. Од човека који уме да гурне лопту иза леђа одбране и да споји нападача са голом.

За сада, ипак, мирише да би могло да буде добро. Осетило је то и оних више од 15.000 гледалаца против Конахса. И биће ту поново за седам дана, да поруче Суми: “Свирај то поново, Сејдуба”...

Извор: моззартспорт

Фото: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар