Priča: Sviraj to ponovo Sejduba! I, Umare, nemoj više...!

Suma i Sadik u centru pažnje posle Konahsa. . .

Fudbal 02.08.2019 | 23:00
Priča: Sviraj to ponovo Sejduba! I, Umare, nemoj više...!
Bilo je to leto 2011. godine. Partizan je doveo dva pojačanja u napadu, koja su imala zadatak da nastave tamo gde su stali Kleo, a posle njega Prins Tejgo. Došli su Brazilac Eduardo Pašeko, plaćen 1,3 miliona evra, kao i Vladimir Jovančić iz Rada, na insistiranje sportskog direktora Mladena Krstajića. Uz objašnjenje da ga nijedan domaći napadač nije toliko namučio na terenu kao on.

Prve utakmice, međutim, pokazale su da je neko nešto tu pogrešno razumeo. Pašeko je pokazao da ume da igra, da barata loptom, da učestvuje u akcijama, ali da nije golgeter. Više je bio, što bi se reklo, drugi napadač. A, Jovančić... Ostao je upamćen kao fudbaler kojeg baš nikako nije hteo gol. I otišao je posle šest meseci. Pašeko posle godinu dana, nakon teške povrede.

U leto 2019. godine Partizan je doveo iz Rome na pozajmicu Umara Sadika, koji se posle tri odigrane utakmice predstavio kao neki miks pomenute dvojice napadača koji su bili u istom klubu osam godina ranije. Sve ume Nigerijac, zaista je igrač vredan pažnje i gledanja, za svoju visinu odlično barata loptom i kreće se, ali – „ne ume“ da postigne gol.

Naravno da su tri utakmice malo za neki krupan, konačni utisak, da sve može da se okrene već u nedelju protiv Mačve. Nije strašno ni to što Sadik promašuje šanse, neće ga gol, nego je najveći utisak kakve je šanse promašio Nigerijac! Imao je pet zicera, pet „mrtvih“ prilika u ova tri meča i – ništa. Prvu šansu koju je imao u revanšu protiv Konahsa, u devetom minutu, pravi golgeteri pogađaju zatvorenih očiju, rutinski, to su za njih pokloni koje dočekuju uz širok osmeh kao dragog prijatelja. Umar nije pogodio ni okvir gola. Isto kao i u Inđiji i to sa peterca.

Partizan nije platio ceh Sadikovih promašaja protiv Inđije i dva puta protiv Konahsa, ali je za brigu šta će biti protiv Malatije, jer tu teško da će crno-beli stvoriti pet zicera na utakmici.

Ono što je dobra stvar, u jednu ruku, mladi Nigerijac ne deluje kao da ga ti promašaji opterećuju. Posle meča sa Konahsom izašao je iz svlačionice vidno raspoložen i nasmejan. To istovremeno i nije dobro. Morali bi Sadika bar malo da zabrinu ti neverovatni promašaji. Bila bi šteta da fudbaler Rome na privremenom radu u Partizanu dobije etiketu „Mister promašaj“, jer je osim realizacije sve drugo vrlo kvalitetno. Ali, zna se šta je osnovni zadatak špica...

Uostalom, Ognjen Ožegović je to demonstrirao maltene samo što je ušao u igru. I to baš pred Sadikovimočima. Kao da je hteo da mu kaže: „Vidi dečko, ovako se to radi“.

Ako su promašaji Umara Sadika za brigu, onda je za zadovoljstvo u taboru Partizana igra Sejdube Sume. Retko kada se u novijoj istoriji crno-belih desilo da igrač koji se vrati s pozajmice dobije novu šansu da se dokaže, a kamoli da je zablistao i ustalio se u prvih 11. Uspelo je to Darku Brašancu i malo još kojem fudbaleru u Humskoj 1.

Malo ko je verovao da bi Suma, pogotovo posle bačenih godinu dana u Izraelu, mogao da se preporodi u novom pokušaju u Partizanu. Ali, evo, nešto se događa, nešto se pomera, hvali ga i trener Milošević, a za igru protiv Konahsa, za dve asistencije za golove, Gvinejac je dobio i skandiranje sa tribina.

Za razliku od prošlog mandata, omaleni vezista ne deluje izgubljeno na terenu, već jasno zna gde i šta treba da igra. Uostalom, priznao je to i sam posle
meča.

„Što se asistencija tiče - radimo to na treninzima. Znam šta treba da radim kad dobijem loptu. Posle gola do izražaja su došli i moji individualni kvaliteti. I momci su sjajno ispratili akcije”.

Od pet golova Partizana u novoj sezoni, Suma je asistirao za tri. Od toga za dva Tošiću, sa kojim deluje da se vrlo dobro razume na terenu.

Ali i za njega važi da je još sve početak sezone. Da prava iskušenja za Partizan tek slede i da tu Sumamora da zablista, jer će protiv Malatije mnogo od njega zavisiti. Od čoveka koji ume da gurne loptu iza leđa odbrane i da spoji napadača sa golom.

Za sada, ipak, miriše da bi moglo da bude dobro. Osetilo je to i onih više od 15.000 gledalaca protiv Konahsa. I biće tu ponovo za sedam dana, da poruče Sumi: “Sviraj to ponovo, Sejduba”...

Izvor: mozzartsport

Foto: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar