Звезда послије много година прескочила Партизан!

Иза остао и Милан! Зашто је ова сезона кључна за црно-беле? Српски шампион има јединствену шансу да до 2021. направи огроман скок и стигне међу европски крем. . .

Фудбал 02.08.2019 | 16:14
Звезда послије много година прескочила Партизан!
Завршена су прва три круга квалификација за европска такмичења. Прави је моменат за пресек стања на неки начин, односно за сагледавање учинка српских клубова на старту сезоне кроз Уефине калкулаторе. Тема националних и клупских коефицијената увек је занимљива, па тако и овога пута, поготово што су се на пољу ових клупских догодиле озбиљне промене. Мада не изненађујуће. Штавише, врло очекиване. 

Црвена звезда је после много година коначно успела да претекне вечитог ривала на на УЕФА ранг листи најуспешнијих клубова Европе. То се није догодило због богзна како доброг учинка овог лета, већ због тога што јој је из петогодишњег обрачуна испала сезона 2014/15. То значи да су црвено-бели одстранили "кромпирић" из те године, а дописана су јој 2,50 бода за пролазак у наредну фазу квалификација за ЛШ, односно за осигуран плеј-оф за Лигу Европе. Исти број бодова иде на заједнички салдо за национални коефициент и то по бод за победе над Хелсинкијем и Судувом, односно пола бода за реми у Литванији.  

Партизан је освојио мање бодова од Звезде (по бод за две победе против Конахса за национални коефицијент), а из сезоне 2014/15. остао је без своја 2,00. Дакле, сасвим логичан след догађаја. 

Чукарички је попут Црвене звезде "убрао" 2,50 бода за национални (две победе и реми), док је Раднички потпуно разочарао - тек 0,50 за онај један реми код куће са Флором. Чуки се међутим за лични коефицијент пише само 1,50 за долазак до другог кола квалификација за ЛЕ. 



Из приложеног се да видети да су нам Нишлије значајно поквариле шансу да на ранг листи националних шампионата рапидно напредујемо. Али Звезда и Партизан и даље имају прилику да нас вуку напред. Тренутни учинак Србије је шест победа, три ремија и три пораза (сва четири клуба заједно), што када се сабере и подели са бројем учесника даје 1,875 бодова.



Србија је, дакле, на 18. позицији и теоретски гледано није далеко од вечне жеље - да се домогне тог 15. места и самим тим два места у Лиги шампиона (колико ће наредне сезоне имати Хрвати). Пракса је ипак нешто друго. Тренутно ту 15. позицију држи Кипар који нам бежи нешто мање од 3,00 бода, међутим није то тако мало као што изгледа. Из простог разлога што су нама остала само још два клуба у игри, а свакој земљи испред нас три или више. Истина, бодови се деле на број учесника, међутим шансе су вам свакако веће са више клубова. Поготово ако попут Грка имате неколико озбиљних претендената на добар европски резултат. Наравно, уколико би и Црвена звезда и Партизан успели да се докопају групних фаза, па и тамо ућарили понеки бодић, наредног лета бисмо можда могли на много озбиљнијим темељима да се бавимо и оваквим темама.  

До тада, занимљивија је прича о клупским бројкама, јер од њих зависи место у жребу. А за добар резултат предуслов је добар жреб. Уз још једну напомену 

Црно-беле, рецимо, није баш погледала срећа када су извукли пар Малатија - Олимпија, а још мање када су Турци прошли. Јер ова сезона много је важна Партизану с те тачке гледишта. О чему се заправо ради... Српском освајачу купа наредне године из обрачуна испада чак 6,00 бодова (то је она сезона са три победе у групи Лиге Европе и несрећна елиминација од Аугзбурга у последњем колу) и прети му опасан пад. Наравно, тај пад би могао да се амортизује уласком у групну фазу Лиге Европе. Све остало не би много значило црно-белима. Изгубили би озбиљне привилегије које имају већ годинама и повлашћена места у другом и трећем колу. 



И за Црвену звезду ово је круцијална сезона, али из другачијег угла. Српски шампион има сјајну шансу за озбиљан напредак, пошто није изгубио ни бод у претходном обрачуну и сада сваки добар резултат значи огроман скок на лествици. Рецимо, поновљен учинак из претходне сезоне, или оне пре ње, значио би долазак у предворје ТОП 50. А т би значило практично сигуран повлашћен статус све до плеј-офа за Лигу шампиона и Лигу Европе 2020. године. Да не говоримо да Звезда идућег лета губи само 0,25 (сезона када је Каират избацио Београђане), те да и 2021. остаје без само 1,50 бодова. Ако ћемо тако, онда су ова и две наредне сезоне можда и судбински важне за Црвену звезду.  

Иначе, црвено-бели овог лета нису скочили само преко Партизана, већ и преко великог Милана, Спартака из Москве, Фјорентине, Селте...  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар