Zvezda poslije mnogo godina preskočila Partizan!

Iza ostao i Milan! Zašto je ova sezona ključna za crno-bele? Srpski šampion ima jedinstvenu šansu da do 2021. napravi ogroman skok i stigne među evropski krem. . .

Fudbal 02.08.2019 | 16:14
Zvezda poslije mnogo godina preskočila Partizan!
Završena su prva tri kruga kvalifikacija za evropska takmičenja. Pravi je momenat za presek stanja na neki način, odnosno za sagledavanje učinka srpskih klubova na startu sezone kroz Uefine kalkulatore. Tema nacionalnih i klupskih koeficijenata uvek je zanimljiva, pa tako i ovoga puta, pogotovo što su se na polju ovih klupskih dogodile ozbiljne promene. Mada ne iznenađujuće. Štaviše, vrlo očekivane. 

Crvena zvezda je posle mnogo godina konačno uspela da pretekne večitog rivala na na UEFA rang listi najuspešnijih klubova Evrope. To se nije dogodilo zbog bogzna kako dobrog učinka ovog leta, već zbog toga što joj je iz petogodišnjeg obračuna ispala sezona 2014/15. To znači da su crveno-beli odstranili "krompirić" iz te godine, a dopisana su joj 2,50 boda za prolazak u narednu fazu kvalifikacija za LŠ, odnosno za osiguran plej-of za Ligu Evrope. Isti broj bodova ide na zajednički saldo za nacionalni koeficient i to po bod za pobede nad Helsinkijem i Suduvom, odnosno pola boda za remi u Litvaniji.  

Partizan je osvojio manje bodova od Zvezde (po bod za dve pobede protiv Konahsa za nacionalni koeficijent), a iz sezone 2014/15. ostao je bez svoja 2,00. Dakle, sasvim logičan sled događaja. 

Čukarički je poput Crvene zvezde "ubrao" 2,50 boda za nacionalni (dve pobede i remi), dok je Radnički potpuno razočarao - tek 0,50 za onaj jedan remi kod kuće sa Florom. Čuki se međutim za lični koeficijent piše samo 1,50 za dolazak do drugog kola kvalifikacija za LE. 



Iz priloženog se da videti da su nam Nišlije značajno pokvarile šansu da na rang listi nacionalnih šampionata rapidno napredujemo. Ali Zvezda i Partizan i dalje imaju priliku da nas vuku napred. Trenutni učinak Srbije je šest pobeda, tri remija i tri poraza (sva četiri kluba zajedno), što kada se sabere i podeli sa brojem učesnika daje 1,875 bodova.



Srbija je, dakle, na 18. poziciji i teoretski gledano nije daleko od večne želje - da se domogne tog 15. mesta i samim tim dva mesta u Ligi šampiona (koliko će naredne sezone imati Hrvati). Praksa je ipak nešto drugo. Trenutno tu 15. poziciju drži Kipar koji nam beži nešto manje od 3,00 boda, međutim nije to tako malo kao što izgleda. Iz prostog razloga što su nama ostala samo još dva kluba u igri, a svakoj zemlji ispred nas tri ili više. Istina, bodovi se dele na broj učesnika, međutim šanse su vam svakako veće sa više klubova. Pogotovo ako poput Grka imate nekoliko ozbiljnih pretendenata na dobar evropski rezultat. Naravno, ukoliko bi i Crvena zvezda i Partizan uspeli da se dokopaju grupnih faza, pa i tamo ućarili poneki bodić, narednog leta bismo možda mogli na mnogo ozbiljnijim temeljima da se bavimo i ovakvim temama.  

Do tada, zanimljivija je priča o klupskim brojkama, jer od njih zavisi mesto u žrebu. A za dobar rezultat preduslov je dobar žreb. Uz još jednu napomenu 

Crno-bele, recimo, nije baš pogledala sreća kada su izvukli par Malatija - Olimpija, a još manje kada su Turci prošli. Jer ova sezona mnogo je važna Partizanu s te tačke gledišta. O čemu se zapravo radi... Srpskom osvajaču kupa naredne godine iz obračuna ispada čak 6,00 bodova (to je ona sezona sa tri pobede u grupi Lige Evrope i nesrećna eliminacija od Augzburga u poslednjem kolu) i preti mu opasan pad. Naravno, taj pad bi mogao da se amortizuje ulaskom u grupnu fazu Lige Evrope. Sve ostalo ne bi mnogo značilo crno-belima. Izgubili bi ozbiljne privilegije koje imaju već godinama i povlašćena mesta u drugom i trećem kolu. 



I za Crvenu zvezdu ovo je krucijalna sezona, ali iz drugačijeg ugla. Srpski šampion ima sjajnu šansu za ozbiljan napredak, pošto nije izgubio ni bod u prethodnom obračunu i sada svaki dobar rezultat znači ogroman skok na lestvici. Recimo, ponovljen učinak iz prethodne sezone, ili one pre nje, značio bi dolazak u predvorje TOP 50. A t bi značilo praktično siguran povlašćen status sve do plej-ofa za Ligu šampiona i Ligu Evrope 2020. godine. Da ne govorimo da Zvezda idućeg leta gubi samo 0,25 (sezona kada je Kairat izbacio Beograđane), te da i 2021. ostaje bez samo 1,50 bodova. Ako ćemo tako, onda su ova i dve naredne sezone možda i sudbinski važne za Crvenu zvezdu.  

Inače, crveno-beli ovog leta nisu skočili samo preko Partizana, već i preko velikog Milana, Spartaka iz Moskve, Fjorentine, Selte...  

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar