Комунисти истјерали народ из цркве

- Што то ниси на прослави Илиндана на Борикама? - питамо једног Боричанина за кога знамо да га је, још од малих ногу, само голема болест могла спријечити да не оде на овај народни сабор. Потиче из породице искрених, православних вјерника. Одувијек су славили своју крсну славу, Светога јеванђелисту и апостола Луку. Нису прекидали ни за Титина земана. Божић су божићковали, Вскрс васкрсовали, у Бога вјеровали, у цркву ишли и Богу се молили. Из те куће у црквеним одборима су бивали и онда кад се то није смјело. Односно јесте се смјело, али је подразумијевало подсмијех и подозрење околине и оптуживање за примитивизам и заосталост јер "нису рашчистили с' религијом".

Република Српска 02.08.2019 | 14:51
Комунисти истјерали народ из цркве
- Ето! - одбруси он. Крену даље. Онда мало застаде, окрену се, и додаде.

- Ово су поново дошла времена, к'о у Титиној држави, да не смије човјек ни рећи шта мисли. И горе него код Тите. Могу ме оставити без посла, ђетету у школи давати лошије оцјене... пусти ме на миру, данашњег ти Илиндана! - поново продужи, па поново застаде. Окрену се, па се врати.

- Хоћете ли ми написати име? Ако нећете све ћу вам испричати шта се ради по Рогатици. 

- Нећемо! - обећасмо.

- Погледајте ко је синоћ био на вечерњој служби Божијој у храму Светих Петра и Павла, уочи Илиндана на Борикама! У првом реду начелник општине и начелници одјељења. Иза њих директори општинских јавних предузећа. Затим буџетеријат и партијски уљеби у јавним предузећима. Кад си их видио прије у цркви? Гдје су на недељнин литургијама? Кад су били на вечерњем богослужењу, кад на јутарњој? Никад нико од њих! У цркву долазе само за велике празнике, кад су ту камере и фотоапарати. Боже ми опрости ни прекрстити се не умију како Бог и вјера заповиједају, него смрсе руком неки будибогснама покрет укруг. Они у Божије храмове не долазе да се Богу моле, него да буду виђени и сликани. Већина их је ту само зато јер им је начелник наредио. Ту је само још понеки учесник програма. Прије него што су они навалили у цркву храм Светих Петра и Павла је уочи Илиндана увијек био препун народа, а погледај сад, они у цркву народ из цркве. 

- Ма није, ваљда, све тако црно. - покушасмо ублажити његов став.

- Није, него је још црње. Они сједоглави из првог реда, што само па у олтар ушли нису, прије рата су били главни рогатички комунисти, директори, комитетлије, писари без школе, шефови... све по партијској линији. Прогонили су и шиканирали сваког радника који је ишао у цркву, крстио дјецу, славио славу, пребацивали су их на лошија радна мјеста, дјецу им нису хтјели запошљавати... прије рата су у цркву ишли само радници и сељаци, они који су искрено вјеровали у Бога. Власт им није ништа давала, па им није могла ништа ни одузети што не слушају Тита и партију. Сад у цркву иду они што им власт даје и шаком и капом, иду да угоде властима и да се медијски експонирају, не зато што их традиција, вјера и срце вуку цркви. Власт у цркву - народ из цркве! Ништа ово не ваља шта се ради. 



- А шта раде данас ти бивши Титини комунисти, како се понашају према народу? - питамо га.

- Власт и поредак се јесу промијенили, али они нису. Раније су радили за Тита, сада за Додика, нема ту никакве значајне разлике. Само што су раније за празнике ишли у Комитет, сада иду у цркву. Ако ти одеш на трибину неке друге политичке партије - оставе те без посла. Ако не гласаш за њих - оставе те без посла. Ако на изборима у Борачкој организацији гласаш другачије него што су дезертери наредили - оставе те без посла. Ако директор банке не прими радницу са црвеном књижицом начелник угаси општински рачун у тој банци. Ако не узмеш црвену књижицу нико твој се нигдје запослити не може... ма све исто, исти људи, иста идеологија, иста боја, само су симболе мало измијенили. Нису ни њих много, зар ти СНСД-ова детелина са четири листа на црвеној подлози не личи на Титину петокраку и комунистичку заставу? 

- Ма добро то, пусти политику, Илиндан је. Српска православна црква је таква да прихвата свакога, па и онога ко је са 60 година сазнао да је Србин и почео славити своју крсну славу. Морао је купити нову икону, јер је породичну бацио. Добро је да је то тако, да их црква прихвата, не би ваљало другачије. - покушавамо га умирити.

- Јесте, али они у цркву иду из грешних побуда, да буду сликани и објављени на дневнику. Нека сваки Рогатичанин погледа слику и људе који су на њој у цркви уочи Илиндана! Нема ту ни једног сељака, ни једног радника, ни једног правог вијерника, нема оних који су у Бога вјеровали и у цркву ишли онда кад су их ови сједоглави комунисти прогонили због тога. Добро је што су се ове комуњаре цркви окренуле, макар под старе дане, али није добро то што од њих више искрени вјерник за велики празник ући у цркву не може. И кад уђе кратко се помоли Богу, измоли Оченаш и иде напоље, а кад изађе све се крсти од чуда ко је и што је у цркви.



- Добро је да се православни народ окупља око цркве, било којим поводом. - кажемо му.

- Да, али уласком политичара у цркве из њих су истјерани вјерници. Комунисти ушли, вјерници изашли, то је проблем. Са политичарима у цркву је ушла и политика. Један рогатички свештеник послије богослужења је, њему на душу то што је радио а мени на гријех што то причам, врбовао људе да гласају за СНСД. Погледај аутомобиле које возе поједини свештеници, погледај их како се понашају у цркви, ван цркве... они призивају политичаре, плитичари призивају њих, а на ту странпутицу нико неће јавно да упозори.

- Немој лоше говорити о СПЦ, твоји су одувијек били искрени, православни вјерници, а и ти исто. - опомињемо га.

- Не говорим ја лоше о СПЦ. Напротив! То на шта ја опомињем су одступања од суштине вјере. Говорим искључиво због тога да се заблудјели опомену и на прави пут врате. Па погледајте шта су урадили, дјецу су обукли у црвене мајце и довели их цркви, добро им и црвене мараме и бијеле капице са петокраком нису ставили. 

- Ипак ти иди на сабор на Борике, као што си одувије радио. - савјетујемо му.

-Нећу! Ово данас што власт приказује на Борикама није ни православни ни вјерски ни црквени празник, него политички и пропагандни празник црвене партије. Мој нико никад за том бојом није ишао, па нећу ни ја. Наше боје су црвено-плаво-бијела, ако нам и то не оскрнаве и не обесмисле. Проклети Титини комунисти, камелеони који се могу пресвући у коју год боју хоћеш и некарактери који се могу претворити у шта год им одговара. 

- Добро, збогом пошао!

- У здрављу и у бољим временима вас нашао!

- И име ми не објављујте, ако за Бога знате, уништили би ме, породицу би ми затрли!

- Нећемо, обећали смо!

(БН)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Боричанин

02.08.2019 13:10

Ја не могу већ три године ући у своју цркву због ових јада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.08.2019 14:02

Велика стета...

Name

Србкиња

02.08.2019 14:09

Откада се они моле Богу,све оде низбрдо!!!

Name

Тито

02.08.2019 15:30

Тјера муве испред носа а црвена књизица ко запета пуска у дзепицу од косуље! Поганци

Name

Урош

02.08.2019 15:46

Сви су по наређењу морали да дођу у цркву. Да их није Јагодић натерао не би ни дошли. Нека их тјера што чешће.

Name

Ре

02.08.2019 15:57

Тако је свугдје политику убацили у вјеру.

Name

РЕ УРОШ

02.08.2019 17:14

Ништа док се не исповиједе.

Name

РОМАНИЈА

02.08.2019 19:45

Никад нико нама за вријеме ТИТА није бранио да идемо у цркву, тад се лијепо зивјело и било је добро свима, радили сви, фабрике пословале, имало се, ста сад имамо?? Немојте пљувати несто сто је добро било, ово данас је катастрофа. Српство се не огледа колико ко иде у цркву, ко висе ракију испија, има иконографију по куци, вец као цовјек у сваком смислу. Знам ста је био онај систем а ста је ова диктатура. Ови сто иду у цркву и серкају о србовању су све осим срба, све голи лопови. Гдје су резултати рада и фабрике? Нема ниста, Рогатица је мртва опстина. Уватите се посла и раде а мање србујте и дизите три прста па це бити резултата. Сваки дан славе и свеци ццццццц

Name

РЕ Романија

02.08.2019 21:13

Бог те цуо и цуво у праву си .

Name

Новка

02.08.2019 13:32

Зивим на Борици 50 година и увјек је исто назалост народ се раселио и помро а омладина не воли васере нема везе ко је у цркви ко је науцио ици це ко не неце а ову дјецу је било задовољство гледати иако су у црвеним мајицама мислим да нема везе са комплексом господина који писе о насој Борици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

02.08.2019 14:27

Мислим да је цовјек 100%у праву.Па деведесетих година сви који су били велики комунисти преко ноци постадосе Велики Срби Хрвати и муслимани.

Name

Марко

02.08.2019 14:39

Тако је борка у цркву су увијек исли они у црвеним мајицама

Name

Скептик

02.08.2019 14:06

Кад видим сад колико се црква данас одродила од народа, мислим да су комунисти били управу. Знали су они с ким имају посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

02.08.2019 14:18

И религија је врста идеологија као и комунизам, ствар је само у шта вјерујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патријах

02.08.2019 14:35

Лијепо нам је наш блаженопочивши патријарх Павле говорио"ПРИЈЕ СМО ИМАЛИ ДРВЕНЕ ЦРКВЕ И ЗЛАТНЕ СВЕШТЕНИКЕ,А ДАНАС ИМАМО ЗЛАТНЕ ЦРКВЕ И ДРВЕНЕ СВЕШТЕНИКЕ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

02.08.2019 15:19

Патријарх је стварно био Светац кога сам лицно познавао.

Name

ИСТИНА

02.08.2019 15:20

ЦОВЈЕК ЈЕ 100% У ПРАВУ. ТАКО ЈЕ ТО У СВИМ ГРАДОВИМА САДА. АЛИ ЈА У ЦРКВУ ИДЕМ РЕДОВНО, НЕ ОБАЗИРЕМ СЕ НА ТЕ ЛИЦЕМЈЕРЕ И ВЕЦИНОМ ЛИЦЕМЈЕРНЕ СВЕСТЕНИКЕ. ТРЕБА ЦИТАТИ СВЕТО ПИСМО, ЗИТИЈА СВЕТИХ, ГЛЕДАТ ПРЕДАВАЊА И ПРОПОВИЈЕДИ НА ЈУТЈУБУ (ОЦА РАФАИЛА, МОНАХА АРСЕНИЈА, РЕКТОРА ЦЕТИНСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ГОЈКА ПЕРОВИЦА ...) И ТИ ЗНАС СТА ЈЕ БОГ ,СТА ЈЕ ВЈЕРА. ДОЛАЗИС РАДИ БОГА. БОГ ЈЕ ПРИСУТАН ТУ НА ЛИТУРГИЈИ. ВИДИ БОГ СВЕ, ЗНА БОГ КО ЈЕ КО. НЕКА ЛИЦЕМЈЕРИ РАДЕ ,,СВОЈ ПОСАО,,.

Name

Фунгивет

02.08.2019 15:39

Тако вам и треба!!! Код Броза су дрзава и религија биле раздвојене, а код вас, новопецених вјерника, никад близе. Јадна је то и Црква и дрзава. Јад!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

02.08.2019 15:40

Лијепа титина времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

02.08.2019 20:30

Био сам под општинским шатором (чуј општина држала шатор на сеоском вашару!?) сви конобари су служили искључиво у ЦРВЕНИМ мајицама. Такође и сви учесници у организацији носили су ЦРВЕНЕ мајице. СТРАШНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миле

02.08.2019 21:38

Теби је страсно зато сто си ти и твоја странка неспособни да се тако организујете па сте љубоморни кад се други организују. Зато немојте кривити друге зато сто се ви неспособни.

Name

куку нама са нама

02.08.2019 22:13

и тамо шатор спас..хаха..

Name

Директ

03.08.2019 00:52

Не бих да браним људе тј. идеологију која је накарадна, али исто тако морам реци ко нам је крив сада када вец скоро 30 година нема комунизма? Комунисти? За неке ствари сами смо криви. Комунизам давно отисао, само није оцигледно из понасања насих политицара, као ни народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

04.08.2019 08:09

Тачно тако! Не разумијем помињање комуниста, као криваца.

Name

Раде

03.08.2019 07:14

Данас су политичари у првим редовима у цркви..нароцито око избора да се виде медју народом...Сликају се пред црквом као фудбалски тим.....Свако село направило своју цркву..нико неку фабрику...Данас можеш да радиш дрогу и разноразне малверзације и одвојис пара за цркву мислис да си опрао грехове лоповлука и крадје....Све се окренуло наопако..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Себастијан

03.08.2019 14:18

Све је рецено,само да се слозим са апсолутно истинитим садрзајем ,многи до '90-те нису никад усли у цркву..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијете рога'це

03.08.2019 23:14

За оне који не знају,ту је прије мјесец дана распопљен шверцер оружја,онај Глишић,али то није поколебало локалне моћнике да се фоткају по Борици,док у међувремену рогатичка црква стоји без ограде и по том питању се врше разни талови кроз црквени буџет.То не тангира ни владике ни попове.Зоран Јеринић,назови поп,иде у мантији на Додикову промоцију-народ ништа,уосталом,као и у снакодневном животу.Сви се утркују са куповним колачем да дођу и оставе поповима 20 марака за прекадњу и крај боговања до идуће славе..Страшно..Властодршци,док су на власти са обе се шаке крсте,а попови им се више клањају него Исусу-кад сиђу са власти ко шиша цркву..црква неокречена ко пећина годинама и нико ништа.Жена донирала објекат у црквеној авлији,нико га није ни поменуо,јер она није била у редовима актуелне странке..Владика дошао у "госте"начелнику,овај му флашу ракије поклања.То је доказ да ту нема ни владике ни вјерника у овом другом..Ово је задњи вакат за цркву уопште,а поготово у овом нашем крају,вој..

ОДГОВОРИТЕ