Komunisti istjerali narod iz crkve

- Što to nisi na proslavi Ilindana na Borikama? - pitamo jednog Boričanina za koga znamo da ga je, još od malih nogu, samo golema bolest mogla spriječiti da ne ode na ovaj narodni sabor. Potiče iz porodice iskrenih, pravoslavnih vjernika. Oduvijek su slavili svoju krsnu slavu, Svetoga jevanđelistu i apostola Luku. Nisu prekidali ni za Titina zemana. Božić su božićkovali, Vskrs vaskrsovali, u Boga vjerovali, u crkvu išli i Bogu se molili. Iz te kuće u crkvenim odborima su bivali i onda kad se to nije smjelo. Odnosno jeste se smjelo, ali je podrazumijevalo podsmijeh i podozrenje okoline i optuživanje za primitivizam i zaostalost jer "nisu raščistili s' religijom".

Republika Srpska 02.08.2019 | 14:51
Komunisti istjerali narod iz crkve
- Eto! - odbrusi on. Krenu dalje. Onda malo zastade, okrenu se, i dodade.

- Ovo su ponovo došla vremena, k'o u Titinoj državi, da ne smije čovjek ni reći šta misli. I gore nego kod Tite. Mogu me ostaviti bez posla, đetetu u školi davati lošije ocjene... pusti me na miru, današnjeg ti Ilindana! - ponovo produži, pa ponovo zastade. Okrenu se, pa se vrati.

- Hoćete li mi napisati ime? Ako nećete sve ću vam ispričati šta se radi po Rogatici. 

- Nećemo! - obećasmo.

- Pogledajte ko je sinoć bio na večernjoj službi Božijoj u hramu Svetih Petra i Pavla, uoči Ilindana na Borikama! U prvom redu načelnik opštine i načelnici odjeljenja. Iza njih direktori opštinskih javnih preduzeća. Zatim budžeterijat i partijski uljebi u javnim preduzećima. Kad si ih vidio prije u crkvi? Gdje su na nedeljnin liturgijama? Kad su bili na večernjem bogosluženju, kad na jutarnjoj? Nikad niko od njih! U crkvu dolaze samo za velike praznike, kad su tu kamere i fotoaparati. Bože mi oprosti ni prekrstiti se ne umiju kako Bog i vjera zapovijedaju, nego smrse rukom neki budibogsnama pokret ukrug. Oni u Božije hramove ne dolaze da se Bogu mole, nego da budu viđeni i slikani. Većina ih je tu samo zato jer im je načelnik naredio. Tu je samo još poneki učesnik programa. Prije nego što su oni navalili u crkvu hram Svetih Petra i Pavla je uoči Ilindana uvijek bio prepun naroda, a pogledaj sad, oni u crkvu narod iz crkve. 

- Ma nije, valjda, sve tako crno. - pokušasmo ublažiti njegov stav.

- Nije, nego je još crnje. Oni sjedoglavi iz prvog reda, što samo pa u oltar ušli nisu, prije rata su bili glavni rogatički komunisti, direktori, komitetlije, pisari bez škole, šefovi... sve po partijskoj liniji. Progonili su i šikanirali svakog radnika koji je išao u crkvu, krstio djecu, slavio slavu, prebacivali su ih na lošija radna mjesta, djecu im nisu htjeli zapošljavati... prije rata su u crkvu išli samo radnici i seljaci, oni koji su iskreno vjerovali u Boga. Vlast im nije ništa davala, pa im nije mogla ništa ni oduzeti što ne slušaju Tita i partiju. Sad u crkvu idu oni što im vlast daje i šakom i kapom, idu da ugode vlastima i da se medijski eksponiraju, ne zato što ih tradicija, vjera i srce vuku crkvi. Vlast u crkvu - narod iz crkve! Ništa ovo ne valja šta se radi. 



- A šta rade danas ti bivši Titini komunisti, kako se ponašaju prema narodu? - pitamo ga.

- Vlast i poredak se jesu promijenili, ali oni nisu. Ranije su radili za Tita, sada za Dodika, nema tu nikakve značajne razlike. Samo što su ranije za praznike išli u Komitet, sada idu u crkvu. Ako ti odeš na tribinu neke druge političke partije - ostave te bez posla. Ako ne glasaš za njih - ostave te bez posla. Ako na izborima u Boračkoj organizaciji glasaš drugačije nego što su dezerteri naredili - ostave te bez posla. Ako direktor banke ne primi radnicu sa crvenom knjižicom načelnik ugasi opštinski račun u toj banci. Ako ne uzmeš crvenu knjižicu niko tvoj se nigdje zaposliti ne može... ma sve isto, isti ljudi, ista ideologija, ista boja, samo su simbole malo izmijenili. Nisu ni njih mnogo, zar ti SNSD-ova detelina sa četiri lista na crvenoj podlozi ne liči na Titinu petokraku i komunističku zastavu? 

- Ma dobro to, pusti politiku, Ilindan je. Srpska pravoslavna crkva je takva da prihvata svakoga, pa i onoga ko je sa 60 godina saznao da je Srbin i počeo slaviti svoju krsnu slavu. Morao je kupiti novu ikonu, jer je porodičnu bacio. Dobro je da je to tako, da ih crkva prihvata, ne bi valjalo drugačije. - pokušavamo ga umiriti.

- Jeste, ali oni u crkvu idu iz grešnih pobuda, da budu slikani i objavljeni na dnevniku. Neka svaki Rogatičanin pogleda sliku i ljude koji su na njoj u crkvi uoči Ilindana! Nema tu ni jednog seljaka, ni jednog radnika, ni jednog pravog vijernika, nema onih koji su u Boga vjerovali i u crkvu išli onda kad su ih ovi sjedoglavi komunisti progonili zbog toga. Dobro je što su se ove komunjare crkvi okrenule, makar pod stare dane, ali nije dobro to što od njih više iskreni vjernik za veliki praznik ući u crkvu ne može. I kad uđe kratko se pomoli Bogu, izmoli Očenaš i ide napolje, a kad izađe sve se krsti od čuda ko je i što je u crkvi.



- Dobro je da se pravoslavni narod okuplja oko crkve, bilo kojim povodom. - kažemo mu.

- Da, ali ulaskom političara u crkve iz njih su istjerani vjernici. Komunisti ušli, vjernici izašli, to je problem. Sa političarima u crkvu je ušla i politika. Jedan rogatički sveštenik poslije bogosluženja je, njemu na dušu to što je radio a meni na grijeh što to pričam, vrbovao ljude da glasaju za SNSD. Pogledaj automobile koje voze pojedini sveštenici, pogledaj ih kako se ponašaju u crkvi, van crkve... oni prizivaju političare, plitičari prizivaju njih, a na tu stranputicu niko neće javno da upozori.

- Nemoj loše govoriti o SPC, tvoji su oduvijek bili iskreni, pravoslavni vjernici, a i ti isto. - opominjemo ga.

- Ne govorim ja loše o SPC. Naprotiv! To na šta ja opominjem su odstupanja od suštine vjere. Govorim isključivo zbog toga da se zabludjeli opomenu i na pravi put vrate. Pa pogledajte šta su uradili, djecu su obukli u crvene majce i doveli ih crkvi, dobro im i crvene marame i bijele kapice sa petokrakom nisu stavili. 

- Ipak ti idi na sabor na Borike, kao što si oduvije radio. - savjetujemo mu.

-Neću! Ovo danas što vlast prikazuje na Borikama nije ni pravoslavni ni vjerski ni crkveni praznik, nego politički i propagandni praznik crvene partije. Moj niko nikad za tom bojom nije išao, pa neću ni ja. Naše boje su crveno-plavo-bijela, ako nam i to ne oskrnave i ne obesmisle. Prokleti Titini komunisti, kameleoni koji se mogu presvući u koju god boju hoćeš i nekarakteri koji se mogu pretvoriti u šta god im odgovara. 

- Dobro, zbogom pošao!

- U zdravlju i u boljim vremenima vas našao!

- I ime mi ne objavljujte, ako za Boga znate, uništili bi me, porodicu bi mi zatrli!

- Nećemo, obećali smo!

(BN)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Boričanin

02.08.2019 13:10

Ja ne mogu već tri godine ući u svoju crkvu zbog ovih jada.

ODGOVORITE
Name

re

02.08.2019 14:02

Velika steta...

Name

Srbkinja

02.08.2019 14:09

Otkada se oni mole Bogu,sve ode nizbrdo!!!

Name

Tito

02.08.2019 15:30

Tjera muve ispred nosa a crvena knjizica ko zapeta puska u dzepicu od kosulje! Poganci

Name

Uroš

02.08.2019 15:46

Svi su po naređenju morali da dođu u crkvu. Da ih nije Jagodić naterao ne bi ni došli. Neka ih tjera što češće.

Name

Re

02.08.2019 15:57

Tako je svugdje politiku ubacili u vjeru.

Name

RE UROŠ

02.08.2019 17:14

Ništa dok se ne ispovijede.

Name

ROMANIJA

02.08.2019 19:45

Nikad niko nama za vrijeme TITA nije branio da idemo u crkvu, tad se lijepo zivjelo i bilo je dobro svima, radili svi, fabrike poslovale, imalo se, sta sad imamo?? Nemojte pljuvati nesto sto je dobro bilo, ovo danas je katastrofa. Srpstvo se ne ogleda koliko ko ide u crkvu, ko vise rakiju ispija, ima ikonografiju po kuci, vec kao covjek u svakom smislu. Znam sta je bio onaj sistem a sta je ova diktatura. Ovi sto idu u crkvu i serkaju o srbovanju su sve osim srba, sve goli lopovi. Gdje su rezultati rada i fabrike? Nema nista, Rogatica je mrtva opstina. Uvatite se posla i rade a manje srbujte i dizite tri prsta pa ce biti rezultata. Svaki dan slave i sveci ccccccc

Name

RE Romanija

02.08.2019 21:13

Bog te cuo i cuvo u pravu si .

Name

Novka

02.08.2019 13:32

Zivim na Borici 50 godina i uvjek je isto nazalost narod se raselio i pomro a omladina ne voli vasere nema veze ko je u crkvi ko je naucio ici ce ko ne nece a ovu djecu je bilo zadovoljstvo gledati iako su u crvenim majicama mislim da nema veze sa kompleksom gospodina koji pise o nasoj Borici

ODGOVORITE
Name

Nenad

02.08.2019 14:27

Mislim da je covjek 100%u pravu.Pa devedesetih godina svi koji su bili veliki komunisti preko noci postadose Veliki Srbi Hrvati i muslimani.

Name

Marko

02.08.2019 14:39

Tako je borka u crkvu su uvijek isli oni u crvenim majicama

Name

Skeptik

02.08.2019 14:06

Kad vidim sad koliko se crkva danas odrodila od naroda, mislim da su komunisti bili upravu. Znali su oni s kim imaju posla.

ODGOVORITE
Name

BL

02.08.2019 14:18

I religija je vrsta ideologija kao i komunizam, stvar je samo u šta vjerujete

ODGOVORITE
Name

Патријах

02.08.2019 14:35

Лијепо нам је наш блаженопочивши патријарх Павле говорио"ПРИЈЕ СМО ИМАЛИ ДРВЕНЕ ЦРКВЕ И ЗЛАТНЕ СВЕШТЕНИКЕ,А ДАНАС ИМАМО ЗЛАТНЕ ЦРКВЕ И ДРВЕНЕ СВЕШТЕНИКЕ".

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

02.08.2019 15:19

Patrijarh je stvarno bio Svetac koga sam licno poznavao.

Name

ISTINA

02.08.2019 15:20

COVJEK JE 100% U PRAVU. TAKO JE TO U SVIM GRADOVIMA SADA. ALI JA U CRKVU IDEM REDOVNO, NE OBAZIREM SE NA TE LICEMJERE I VECINOM LICEMJERNE SVESTENIKE. TREBA CITATI SVETO PISMO, ZITIJA SVETIH, GLEDAT PREDAVANJA I PROPOVIJEDI NA JUTJUBU (OCA RAFAILA, MONAHA ARSENIJA, REKTORA CETINSKE BOGOSLOVIJE GOJKA PEROVICA ...) I TI ZNAS STA JE BOG ,STA JE VJERA. DOLAZIS RADI BOGA. BOG JE PRISUTAN TU NA LITURGIJI. VIDI BOG SVE, ZNA BOG KO JE KO. NEKA LICEMJERI RADE ,,SVOJ POSAO,,.

Name

Fungivet

02.08.2019 15:39

Tako vam i treba!!! Kod Broza su drzava i religija bile razdvojene, a kod vas, novopecenih vjernika, nikad blize. Jadna je to i Crkva i drzava. Jad!!!

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

02.08.2019 15:40

Lijepa titina vremena.

ODGOVORITE
Name

Mile

02.08.2019 20:30

Bio sam pod opštinskim šatorom (čuj opština držala šator na seoskom vašaru!?) svi konobari su služili isključivo u CRVENIM majicama. Takođe i svi učesnici u organizaciji nosili su CRVENE majice. STRAŠNO!

ODGOVORITE
Name

Re Mile

02.08.2019 21:38

Tebi je strasno zato sto si ti i tvoja stranka nesposobni da se tako organizujete pa ste ljubomorni kad se drugi organizuju. Zato nemojte kriviti druge zato sto se vi nesposobni.

Name

kuku nama sa nama

02.08.2019 22:13

i tamo šator spas..haha..

Name

Direkt

03.08.2019 00:52

Ne bih da branim ljude tj. ideologiju koja je nakaradna, ali isto tako moram reci ko nam je kriv sada kada vec skoro 30 godina nema komunizma? Komunisti? Za neke stvari sami smo krivi. Komunizam davno otisao, samo nije ocigledno iz ponasanja nasih politicara, kao ni naroda.

ODGOVORITE
Name

Dragana

04.08.2019 08:09

Tačno tako! Ne razumijem pominjanje komunista, kao krivaca.

Name

Rade

03.08.2019 07:14

Danas su političari u prvim redovima u crkvi..narocito oko izbora da se vide medju narodom...Slikaju se pred crkvom kao fudbalski tim.....Svako selo napravilo svoju crkvu..niko neku fabriku...Danas možeš da radiš drogu i raznorazne malverzacije i odvojis para za crkvu mislis da si oprao grehove lopovluka i kradje....Sve se okrenulo naopako..

ODGOVORITE
Name

Sebastijan

03.08.2019 14:18

Sve je receno,samo da se slozim sa apsolutno istinitim sadrzajem ,mnogi do '90-te nisu nikad usli u crkvu..

ODGOVORITE
Name

dijete roga'ce

03.08.2019 23:14

Za one koji ne znaju,tu je prije mjesec dana raspopljen švercer oružja,onaj Glišić,ali to nije pokolebalo lokalne moćnike da se fotkaju po Borici,dok u međuvremenu rogatička crkva stoji bez ograde i po tom pitanju se vrše razni talovi kroz crkveni budžet.To ne tangira ni vladike ni popove.Zoran Jerinić,nazovi pop,ide u mantiji na Dodikovu promociju-narod ništa,uostalom,kao i u snakodnevnom životu.Svi se utrkuju sa kupovnim kolačem da dođu i ostave popovima 20 maraka za prekadnju i kraj bogovanja do iduće slave..Strašno..Vlastodršci,dok su na vlasti sa obe se šake krste,a popovi im se više klanjaju nego Isusu-kad siđu sa vlasti ko šiša crkvu..crkva neokrečena ko pećina godinama i niko ništa.Žena donirala objekat u crkvenoj avliji,niko ga nije ni pomenuo,jer ona nije bila u redovima aktuelne stranke..Vladika došao u "goste"načelniku,ovaj mu flašu rakije poklanja.To je dokaz da tu nema ni vladike ni vjernika u ovom drugom..Ovo je zadnji vakat za crkvu uopšte,a pogotovo u ovom našem kraju,voj..

ODGOVORITE