Примирје: Сирија пристала

Влада Сирије је саопштила да је пристала на условно примирје у побуњеничком упоришту на северозападу земље

Свијет 02.08.2019 | 07:15
Примирје: Сирија пристала
Снаге сиријске владе уз подршку Русије воде тромесечну офанзиву на последње упориште поуњеника, у провинцији Идлиб, због које су расељене стотине хиљада људи, а на мети су се нашле и здравствене установе.

Одлука о примирју уследила је неколико сати пошто је генерални секретар УН Антонио Гутереш одобрио спровођење истраге напада на здравствене објекте и школе у енклави под контролом побуњеника, после петиције 10 земаља чланица Савета безбедности УН, јавио је сиријски државни медиј.

Опозициона Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да за сада нема знакова обуставе ватре и да су интензивни сукоби настављени на јужном крају побуњеничког упоришта.

Сиријска влада је навела да је примирје условно и да зависи од повлачења побуњеника 20 километара у дубину од демилитаризованих области око упоришта, дефинисаних у споразуму о примирју из септембра.

Према споразуму Русије, савезнице владе Сирије, и Турске, која подржава сиријску опозицију, Идлиб је требало да буде зона деескалације.

Током офанзиве на провинцију Идлиб и околне области која траје од 30. априла расељено је више од 400.000 људи, а убијене су стотине.

Око три милиона људи живи у области под контролом побуњеника којом доминирају екстремисти Ал Каиде и других џихадистичких група.

(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Поповиц Ненад

04.08.2019 12:39

Нема примирја јер терористи одмах искористе за прегруписавање и нападе то сви знају.

ОДГОВОРИТЕ