Primirje: Sirija pristala

Vlada Sirije je saopštila da je pristala na uslovno primirje u pobunjeničkom uporištu na severozapadu zemlje

Svijet 02.08.2019 | 07:15
Primirje: Sirija pristala
Snage sirijske vlade uz podršku Rusije vode tromesečnu ofanzivu na poslednje uporište pounjenika, u provinciji Idlib, zbog koje su raseljene stotine hiljada ljudi, a na meti su se našle i zdravstvene ustanove.

Odluka o primirju usledila je nekoliko sati pošto je generalni sekretar UN Antonio Gutereš odobrio sprovođenje istrage napada na zdravstvene objekte i škole u enklavi pod kontrolom pobunjenika, posle peticije 10 zemalja članica Saveta bezbednosti UN, javio je sirijski državni medij.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da za sada nema znakova obustave vatre i da su intenzivni sukobi nastavljeni na južnom kraju pobunjeničkog uporišta.

Sirijska vlada je navela da je primirje uslovno i da zavisi od povlačenja pobunjenika 20 kilometara u dubinu od demilitarizovanih oblasti oko uporišta, definisanih u sporazumu o primirju iz septembra.

Prema sporazumu Rusije, saveznice vlade Sirije, i Turske, koja podržava sirijsku opoziciju, Idlib je trebalo da bude zona deeskalacije.

Tokom ofanzive na provinciju Idlib i okolne oblasti koja traje od 30. aprila raseljeno je više od 400.000 ljudi, a ubijene su stotine.

Oko tri miliona ljudi živi u oblasti pod kontrolom pobunjenika kojom dominiraju ekstremisti Al Kaide i drugih džihadističkih grupa.

(Beta)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Popovic Nenad

04.08.2019 14:39

Nema primirja jer teroristi odmah iskoriste za pregrupisavanje i napade to svi znaju.

ODGOVORITE