Дигитализација уџбеника у РС

Ученици шестог разреда, у десетак основних школа, добиће прилику да од септембра уче географију на нови начин, уз помоћ првих дигитализованих уџбеника у Српској.

Република Српска 01.08.2019 | 18:59
Дигитализација уџбеника у РС
Ученици ће, практично, о географском простору, државама и осталим темама учити уз помоћ рачунара и платформе за приступ дигиталним садржајима који треба да употпуне учење из класичног уџбеника.

Не ради се, наиме, о простом пребацивању уџбеника у електронску форму, већ о савременијем приступу настави, који подразумијева увођење нових дигиталних садржаја. Те садржаје за потребе школа у РС припрема Завод за уџбенике и наставна средства.

Предвиђено је то пилот програмом дигитализације наставних садржаја, који ће провести Министарство просвјете и културе, у сарадњи са Заводом, те Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС.

Почеће се дигитализацијом садржаја за један предмет, у једном разреду, а након што се анализирају резултати примјене, планирана је дигитализација за више предмета, у основним и средњим школама, поручују из Министарства просвјете.

У Заводу објашњавају да је циљ да се направе садржаји који ће дјеци олакшати да боље схвате лекцију и да усвоје знање, да то буде интерактивно и да им буде интересантније.

– Радна група задужена за овај пројекат је одлучила да то буде градиво за шести разред, вођена и искуством из Србије, те је одабран уџбеник Географија, аутора Миодрага Самарџића и Драгослава Бањка, јер је и он иновативан по концепцији и садржају. Графички дизајнери и ИТ стручњаци у потпуности осмишљавају начине презентације садржаја који прате постојећи уџбеник. Дакле, у употреби остају штампани уџбеници, а дигитални садржаји су допуна њима – каже портпарол Завода Дејан Керлета. 

У пракси то значи да ће се у настави користити интерактивни квизови, анимације и сличне форме са којима се нове генерације ученика добро сналазе и прије него што крену у школу.

– Данашњим ученицима је сасвим природно учење помоћу рачунара и много им је лакше, рецимо, када се раде рачунарске операције и слично. Предност је и то што је настава уз помоћ рачунара индивидуализована и они својим темпом прате наставне садржаје и напредују. Дигитални садржаји олакшавају ту врсту учења кроз игру. Али, исто тако то треба да буде само дио учења, јер је због њиховог развоја важно да се ради и класично, читање и писање, прије свега због моторике и размишљања. Ако су садржаји аутоматизовани, они јако мало размишљају и зато је важан и тај баланс, за развој неких других способности – истиче учитељица Славица Јовишевић из Новог Града, која већ шест година, у склопу програма “Доситеј”, са својим ђацима ради дигитализовану наставу.

По њеним ријечима, дигитализација уџбеника је логичан слијед у примјени рачунара у настави, а много ће значити и наставницима.

– Наставници су те садржаје до сада припремали сами, што одузима много времена. Овако ће вјежбе бити доступне свима, прилагођене нашем језичком подручју и наставном плану и програму – каже она.

Министарство просвјете ће одредити у којим школама ће од септембра почети примјена дигиталних садржаја, али ће они бесплатно бити доступни свима на интернет платформи за дигиталне садржаје Завода за уџбенике и наставна средства.

– Сматрамо и предложили смо то и ресорном министарству да би постепено требало ићи ка дигитализацији свих уџбеника, али тако да ученици прво имају опцију да умјесто тешке торбе могу носити таблет са ПДФ верзијама уџбеника. Ти уџбеници се могу наплаћивати исто као и штампани. Може се урадити и платформа Завода и евентуална апликација за мобилне уређаје. Након ПДФ верзије, може се размишљати и о интерактивним електронским уџбеницима који имају највећи ефекат у настави – истичу у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

реапер

01.08.2019 18:04

јос коју годину и избацице књиге из скола потпуно , свијет лагано иде у пм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.08.2019 18:35

"Ти уџбеници се могу наплаћивати исто као и штампани." Ма шта ту има да се наплаћује!? Зар треба и скидање у ПДФу наплаћивати!!?? Доста више са отимачином и наметима, грабежљивци безобзирни! Дијелите то џабе дјеци, срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аноннимусс

01.08.2019 19:00

Кад избаце удзбенике , ту це највисе профитират оцна клиника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.08.2019 19:25

Подрзавам ово. Американци су јос прије 15-20 година кренули са овим. Ми све задњи или предзадњи радимо, као и наопацке. Умјесто да дигитална телевизија, електронске књизице, потпис итд. буде приоритет.

ОДГОВОРИТЕ