Digitalizacija udžbenika u RS

Učenici šestog razreda, u desetak osnovnih škola, dobiće priliku da od septembra uče geografiju na novi način, uz pomoć prvih digitalizovanih udžbenika u Srpskoj.

Republika Srpska 01.08.2019 | 18:59
Digitalizacija udžbenika u RS
Učenici će, praktično, o geografskom prostoru, državama i ostalim temama učiti uz pomoć računara i platforme za pristup digitalnim sadržajima koji treba da upotpune učenje iz klasičnog udžbenika.

Ne radi se, naime, o prostom prebacivanju udžbenika u elektronsku formu, već o savremenijem pristupu nastavi, koji podrazumijeva uvođenje novih digitalnih sadržaja. Te sadržaje za potrebe škola u RS priprema Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Predviđeno je to pilot programom digitalizacije nastavnih sadržaja, koji će provesti Ministarstvo prosvjete i kulture, u saradnji sa Zavodom, te Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Počeće se digitalizacijom sadržaja za jedan predmet, u jednom razredu, a nakon što se analiziraju rezultati primjene, planirana je digitalizacija za više predmeta, u osnovnim i srednjim školama, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

U Zavodu objašnjavaju da je cilj da se naprave sadržaji koji će djeci olakšati da bolje shvate lekciju i da usvoje znanje, da to bude interaktivno i da im bude interesantnije.

– Radna grupa zadužena za ovaj projekat je odlučila da to bude gradivo za šesti razred, vođena i iskustvom iz Srbije, te je odabran udžbenik Geografija, autora Miodraga Samardžića i Dragoslava Banjka, jer je i on inovativan po koncepciji i sadržaju. Grafički dizajneri i IT stručnjaci u potpunosti osmišljavaju načine prezentacije sadržaja koji prate postojeći udžbenik. Dakle, u upotrebi ostaju štampani udžbenici, a digitalni sadržaji su dopuna njima – kaže portparol Zavoda Dejan Kerleta. 

U praksi to znači da će se u nastavi koristiti interaktivni kvizovi, animacije i slične forme sa kojima se nove generacije učenika dobro snalaze i prije nego što krenu u školu.

– Današnjim učenicima je sasvim prirodno učenje pomoću računara i mnogo im je lakše, recimo, kada se rade računarske operacije i slično. Prednost je i to što je nastava uz pomoć računara individualizovana i oni svojim tempom prate nastavne sadržaje i napreduju. Digitalni sadržaji olakšavaju tu vrstu učenja kroz igru. Ali, isto tako to treba da bude samo dio učenja, jer je zbog njihovog razvoja važno da se radi i klasično, čitanje i pisanje, prije svega zbog motorike i razmišljanja. Ako su sadržaji automatizovani, oni jako malo razmišljaju i zato je važan i taj balans, za razvoj nekih drugih sposobnosti – ističe učiteljica Slavica Jovišević iz Novog Grada, koja već šest godina, u sklopu programa “Dositej”, sa svojim đacima radi digitalizovanu nastavu.

Po njenim riječima, digitalizacija udžbenika je logičan slijed u primjeni računara u nastavi, a mnogo će značiti i nastavnicima.

– Nastavnici su te sadržaje do sada pripremali sami, što oduzima mnogo vremena. Ovako će vježbe biti dostupne svima, prilagođene našem jezičkom području i nastavnom planu i programu – kaže ona.

Ministarstvo prosvjete će odrediti u kojim školama će od septembra početi primjena digitalnih sadržaja, ali će oni besplatno biti dostupni svima na internet platformi za digitalne sadržaje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

– Smatramo i predložili smo to i resornom ministarstvu da bi postepeno trebalo ići ka digitalizaciji svih udžbenika, ali tako da učenici prvo imaju opciju da umjesto teške torbe mogu nositi tablet sa PDF verzijama udžbenika. Ti udžbenici se mogu naplaćivati isto kao i štampani. Može se uraditi i platforma Zavoda i eventualna aplikacija za mobilne uređaje. Nakon PDF verzije, može se razmišljati i o interaktivnim elektronskim udžbenicima koji imaju najveći efekat u nastavi – ističu u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

reaper

01.08.2019 18:04

jos koju godinu i izbacice knjige iz skola potpuno , svijet lagano ide u pm...

ODGOVORITE
Name

Skeptik

01.08.2019 18:35

"Ti udžbenici se mogu naplaćivati isto kao i štampani." Ma šta tu ima da se naplaćuje!? Zar treba i skidanje u PDFu naplaćivati!!?? Dosta više sa otimačinom i nametima, grabežljivci bezobzirni! Dijelite to džabe djeci, sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

Anonnimuss

01.08.2019 19:00

Kad izbace udzbenike , tu ce najvise profitirat ocna klinika.

ODGOVORITE
Name

Direkt

01.08.2019 19:25

Podrzavam ovo. Amerikanci su jos prije 15-20 godina krenuli sa ovim. Mi sve zadnji ili predzadnji radimo, kao i naopacke. Umjesto da digitalna televizija, elektronske knjizice, potpis itd. bude prioritet.

ODGOVORITE