Идеја која тјера на размишљање...

Србија са четири центра у Кини?! Селектор открио да се размишља и о оваквој могућности. . .

Кошарка 01.08.2019 | 22:50
Идеја која тјера на размишљање...
Среда, 27. август 2014. године.

Кошаркашка репрезентација Србије, предвођена дебитантом у селекторској роли Александром Ђорђевићем, креће на пут у Гранаду. Јавност екипу испраћа с не тако претераним оптимизмом, али у нади да ће се остварити што бољи резултат.

У авиону за Андалузију се, поред стручног штаба и екипа на спољним позицијама налазе и четири центра: Ненад Крстић, Владимир Штимац, Мирослав Радуљица и Рашко Катић, пошто је дан раније објављено да је Лука Митровић прецртан с коначног списка. Део јавност с чудом гледа на идеју селектора Ђорђевића да на велико такмичење поведе четири „петице“, што није чест приступ којим се воде тренери. Али, на крају је Србија остварила позитиван резултат, узела сребрну медаљу, када почиње и нови узлет српске сениорске репрезентативне кошарке.

Пет година касније, уочи Светског купа у Кини, стручни штаб на челу с Александром Ђорђевићем води се истим мислима – да се на коначном списку нађу четворица центара! Највероватније то би били Никола Јокић, Бобан Марјановић, Никола Милутинов и Мирослав Радуљица, док је у конкуренцији и Никола Јовановић. Разлог је једноставан, а то је Ђорђевић индиректно нагласио и на самом окупљању – да ће му због самог система такмичења и већег обима утакмица, као и физичког стања појединих играча, можда опет затребати тим са већим бројем високих играча.

„Ако се сећате, такав систем имали смо и 2014. са четири центра. Тада је узрок била неспремност кључног играча Ненада Крстића. Сви знамо да је тај приступ дао добре резултате“, каже Ђорђевић и отркива:

„Указује се добра прилика да тако буде и сада. Тактички та идеја постоји и јесте у нашим мислима. Тај приступ дао би нам изузетну предност у односу на друге срепрезентације“.

Ипак, Ђорђевић је опрезан са најавама да ће такав састав заиста и кренути пут Кине. Жели да прво испроба све варијанте, да прођу пријатељске утакмице уз наду да ће сви бити здрави за пут на Далеки исток.

„Једно су имена, папири и играчи, али баш на играчима је да припреме одраде како треба, да се спреме максимално и да дођу до огређеног квалитета. Пробаћемо да нађемо најбоље решење“.

С обзиром на то да у центарској конкуренцији имамо озбиљан избор и да је ту вероватно и највећа гужва, ово је сада засигурно тема о којој ће се озбиљно размишљати. Можда опет буде кључна та конструкција екипе за освајање медаље...

Извор: моззартспорт

Фото: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар