Ideja koja tjera na razmišljanje...

Srbija sa četiri centra u Kini?! Selektor otkrio da se razmišlja i o ovakvoj mogućnosti. . .

Košarka 01.08.2019 | 22:50
Ideja koja tjera na razmišljanje...
Sreda, 27. avgust 2014. godine.

Košarkaška reprezentacija Srbije, predvođena debitantom u selektorskoj roli Aleksandrom Đorđevićem, kreće na put u Granadu. Javnost ekipu ispraća s ne tako preteranim optimizmom, ali u nadi da će se ostvariti što bolji rezultat.

U avionu za Andaluziju se, pored stručnog štaba i ekipa na spoljnim pozicijama nalaze i četiri centra: Nenad Krstić, Vladimir Štimac, Miroslav Raduljica i Raško Katić, pošto je dan ranije objavljeno da je Luka Mitrović precrtan s konačnog spiska. Deo javnost s čudom gleda na ideju selektora Đorđevića da na veliko takmičenje povede četiri „petice“, što nije čest pristup kojim se vode treneri. Ali, na kraju je Srbija ostvarila pozitivan rezultat, uzela srebrnu medalju, kada počinje i novi uzlet srpske seniorske reprezentativne košarke.

Pet godina kasnije, uoči Svetskog kupa u Kini, stručni štab na čelu s Aleksandrom Đorđevićem vodi se istim mislima – da se na konačnom spisku nađu četvorica centara! Najverovatnije to bi bili Nikola Jokić, Boban Marjanović, Nikola Milutinov i Miroslav Raduljica, dok je u konkurenciji i Nikola Jovanović. Razlog je jednostavan, a to je Đorđević indirektno naglasio i na samom okupljanju – da će mu zbog samog sistema takmičenja i većeg obima utakmica, kao i fizičkog stanja pojedinih igrača, možda opet zatrebati tim sa većim brojem visokih igrača.

„Ako se sećate, takav sistem imali smo i 2014. sa četiri centra. Tada je uzrok bila nespremnost ključnog igrača Nenada Krstića. Svi znamo da je taj pristup dao dobre rezultate“, kaže Đorđević i otrkiva:

„Ukazuje se dobra prilika da tako bude i sada. Taktički ta ideja postoji i jeste u našim mislima. Taj pristup dao bi nam izuzetnu prednost u odnosu na druge sreprezentacije“.

Ipak, Đorđević je oprezan sa najavama da će takav sastav zaista i krenuti put Kine. Želi da prvo isproba sve varijante, da prođu prijateljske utakmice uz nadu da će svi biti zdravi za put na Daleki istok.

„Jedno su imena, papiri i igrači, ali baš na igračima je da pripreme odrade kako treba, da se spreme maksimalno i da dođu do ogređenog kvaliteta. Probaćemo da nađemo najbolje rešenje“.

S obzirom na to da u centarskoj konkurenciji imamo ozbiljan izbor i da je tu verovatno i najveća gužva, ovo je sada zasigurno tema o kojoj će se ozbiljno razmišljati. Možda opet bude ključna ta konstrukcija ekipe za osvajanje medalje...

Izvor: mozzartsport

Foto: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar