Странци у Партизану: Кина, Бразил, Африка, Јапан...

У Фудбалском клубу Партизан је играо велики број странаца из разних земаља. Дочекао је Партизан и првог Јапанца. Прочитајте из којих су све земаља играли или играју у београдском клубу.

Фудбал 01.08.2019 | 23:00
Странци у Партизану: Кина, Бразил, Африка, Јапан...
Фудбалски клуб Партизан одувек је био отворен за људе разних националности, што је једна од главних одлика црно-белих. Навијачи, поготово они рођени у социјалистичкој Југославији, васпитавани су да подржавају играча Партизана, да га бодре без обзира на име, презиме, националност, веру, земљу из које потиче.

Отварање граница у Европи и свету, допринело је да се у српском фудбалу појаве и играчи са далеких територија. Али, Партизан је први клуб ондашње Југославије који је у своје редове довео фудбалере из Кине. Готово 30 година од трансфера Лијуа и Ђиуа, дрес Партизана обући ће и један Јапанац - Такума Асано.

Занимљиво је да су црно-бели дрес београдског клуба до сада носили фудбалери из 20-ак земаља земаља света (не рачунамо бивше југословенске републике).

Историјат црно-белих бележи да су Кинези Ђиа и Лиу дошли у Партизан у сезони 1987/88. године као резултат међудржавне размене Кине и Југославије. Ђиа је био штопер, а Лиу нападач. Обојица су играли у такмичарским утакмицама, а Лиу је дао три гола. Отишли су крајем 1988. године. 

Имао је Партизан и Јужнокорејца. Био је то леви бек Ким Чи Ву (пролеће 2004/05. одиграо је осам утакмица). У Партизану је играо и Аустралијанац. Центарфор Мајкл Драган Ћурчија, Аустралијанац српског порекла, који је одиграо само један меч.

Највише играча Партизану је дао Бразил - 10. 

Први је био Антонело Жука, велики љубимац навијача Партизана, потом се догодила "трансфер-бомба" у виду Клеверсона Габријела Кордове - Клеа, који је претходно носио дрес Црвене звезде и који је заиста оставио дубок траг. Играли су још Виктор Уго, нападачи Вашингтон да Силва, Едуардо Пашеко, штопер Андерсон Маркеш, офанзивни везиста Елиомар Силва (наведени и нису оставили неки утисак), штопер Фабрисио Дорнелас (остаће упамћен по сулудом "излету" у напад у мечу против Аугзбурга који је црно-беле коштао проласке у другу фазу Лиге Европе), срчани задњи везни Евертон Луиз, а низ је стао на Соузу Да Силву Леонарда, или само Леонардо, човека који је био један од најзаслужнијих за "дуплу круну" 2016/17.

Најзвучније инострано име које је играло у Партизану свакако је Тарибо Вест. Нигеријац, познат по својим екстравагантним фризурама, носио је дрес Партизана 2003. године, у сезони када су црно-бели први пут изборили учешће у Лиги шампиона, под вођством Лотара Матеуса. Вест је оставио сјајан утисак у најважнијим мечевима, поготово у одлучујућим мечевима за пласман у групну фазу Лиге шампиона, када је легендарног нападача Њукасла Алана Ширера "ставио у џеп".

Управо је Тарибо Вест отворио врата фудбалерима са афричког континента, а било је играча из Камеруна (Пјер Боја, Ерик Ђемба Ђемба, Алексис Нгамби, Оумару Абубакар, Леандре Тавамба), Нигерије (Тарибо Вест, Ифеани Емегхара, Обиоре Одита, Теофилус Соломон, Умар Садик) Гане (Принс Тејго, Доминик Адија), Гвинеје Бисао (Алмами Самори Да Силва Мореира, Еднилсон), Обале Слоноваче (Седрик Гогуа, , Исмаел Беко Фофана), Уганде (Џозеф Кизито),Сијера Леонеа (Мохамед "Медо" Камара), Буркине Фасо (Драмане Салу), Централноафричке Републике (Давид Манга), Сенегала (Ламин Дијара), Либије (Мохамед Забија, Мохамед Ел Монир), Туниса (Камел Зајем), Гвинеја (Сејдубу Сума), Зеленортских Острва (Рикардо Гомеш).

У Партизану су играли и Бугари (Иван Иванов, Асен Николов - вероватно највећи промашај у историји Партизана, Иван Бандаловски, Валери Божинов), Пољак Томаш Жонса, голман са Кипра Никос Аспрогенис, Украјинац Јури Вакулко, Румуни (Виргил Попеску, Габријел Енаке). 

Извор: мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ја

02.08.2019 05:29

то неби ника довео у насу лигу. Поред насих играца. Зато слабимо у фудбалу. Паре нека остану у насој земји. Улозите у насу омладину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.08.2019 05:29

то неби ника довео у насу лигу. Поред насих играца. Зато слабимо у фудбалу. Паре нека остану у насој земји. Улозите у насу омладину.

ОДГОВОРИТЕ