Stranci u Partizanu: Kina, Brazil, Afrika, Japan...

U Fudbalskom klubu Partizan je igrao veliki broj stranaca iz raznih zemalja. Dočekao je Partizan i prvog Japanca. Pročitajte iz kojih su sve zemalja igrali ili igraju u beogradskom klubu.

Fudbal 01.08.2019 | 23:00
Stranci u Partizanu: Kina, Brazil, Afrika, Japan...
Fudbalski klub Partizan oduvek je bio otvoren za ljude raznih nacionalnosti, što je jedna od glavnih odlika crno-belih. Navijači, pogotovo oni rođeni u socijalističkoj Jugoslaviji, vaspitavani su da podržavaju igrača Partizana, da ga bodre bez obzira na ime, prezime, nacionalnost, veru, zemlju iz koje potiče.

Otvaranje granica u Evropi i svetu, doprinelo je da se u srpskom fudbalu pojave i igrači sa dalekih teritorija. Ali, Partizan je prvi klub ondašnje Jugoslavije koji je u svoje redove doveo fudbalere iz Kine. Gotovo 30 godina od transfera Lijua i Điua, dres Partizana obući će i jedan Japanac - Takuma Asano.

Zanimljivo je da su crno-beli dres beogradskog kluba do sada nosili fudbaleri iz 20-ak zemalja zemalja sveta (ne računamo bivše jugoslovenske republike).

Istorijat crno-belih beleži da su Kinezi Đia i Liu došli u Partizan u sezoni 1987/88. godine kao rezultat međudržavne razmene Kine i Jugoslavije. Đia je bio štoper, a Liu napadač. Obojica su igrali u takmičarskim utakmicama, a Liu je dao tri gola. Otišli su krajem 1988. godine. 

Imao je Partizan i Južnokorejca. Bio je to levi bek Kim Či Vu (proleće 2004/05. odigrao je osam utakmica). U Partizanu je igrao i Australijanac. Centarfor Majkl Dragan Ćurčija, Australijanac srpskog porekla, koji je odigrao samo jedan meč.

Najviše igrača Partizanu je dao Brazil - 10. 

Prvi je bio Antonelo Žuka, veliki ljubimac navijača Partizana, potom se dogodila "transfer-bomba" u vidu Kleversona Gabrijela Kordove - Klea, koji je prethodno nosio dres Crvene zvezde i koji je zaista ostavio dubok trag. Igrali su još Viktor Ugo, napadači Vašington da Silva, Eduardo Pašeko, štoper Anderson Markeš, ofanzivni vezista Eliomar Silva (navedeni i nisu ostavili neki utisak), štoper Fabrisio Dornelas (ostaće upamćen po suludom "izletu" u napad u meču protiv Augzburga koji je crno-bele koštao prolaske u drugu fazu Lige Evrope), srčani zadnji vezni Everton Luiz, a niz je stao na Souzu Da Silvu Leonarda, ili samo Leonardo, čoveka koji je bio jedan od najzaslužnijih za "duplu krunu" 2016/17.

Najzvučnije inostrano ime koje je igralo u Partizanu svakako je Taribo Vest. Nigerijac, poznat po svojim ekstravagantnim frizurama, nosio je dres Partizana 2003. godine, u sezoni kada su crno-beli prvi put izborili učešće u Ligi šampiona, pod vođstvom Lotara Mateusa. Vest je ostavio sjajan utisak u najvažnijim mečevima, pogotovo u odlučujućim mečevima za plasman u grupnu fazu Lige šampiona, kada je legendarnog napadača Njukasla Alana Širera "stavio u džep".

Upravo je Taribo Vest otvorio vrata fudbalerima sa afričkog kontinenta, a bilo je igrača iz Kameruna (Pjer Boja, Erik Đemba Đemba, Aleksis Ngambi, Oumaru Abubakar, Leandre Tavamba), Nigerije (Taribo Vest, Ifeani Emeghara, Obiore Odita, Teofilus Solomon, Umar Sadik) Gane (Prins Tejgo, Dominik Adija), Gvineje Bisao (Almami Samori Da Silva Moreira, Ednilson), Obale Slonovače (Sedrik Gogua, , Ismael Beko Fofana), Ugande (Džozef Kizito),Sijera Leonea (Mohamed "Medo" Kamara), Burkine Faso (Dramane Salu), Centralnoafričke Republike (David Manga), Senegala (Lamin Dijara), Libije (Mohamed Zabija, Mohamed El Monir), Tunisa (Kamel Zajem), Gvineja (Sejdubu Suma), Zelenortskih Ostrva (Rikardo Gomeš).

U Partizanu su igrali i Bugari (Ivan Ivanov, Asen Nikolov - verovatno najveći promašaj u istoriji Partizana, Ivan Bandalovski, Valeri Božinov), Poljak Tomaš Žonsa, golman sa Kipra Nikos Asprogenis, Ukrajinac Juri Vakulko, Rumuni (Virgil Popesku, Gabrijel Enake). 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ja

02.08.2019 05:29

to nebi nika doveo u nasu ligu. Pored nasih igraca. Zato slabimo u fudbalu. Pare neka ostanu u nasoj zemji. Ulozite u nasu omladinu.

ODGOVORITE
Name

Ja

02.08.2019 05:29

to nebi nika doveo u nasu ligu. Pored nasih igraca. Zato slabimo u fudbalu. Pare neka ostanu u nasoj zemji. Ulozite u nasu omladinu.

ODGOVORITE