Колико килограма губимо знојењем

Физичка активност је кључна за наш добар изглед и здравље. Када улажете велики напор и труд, преживљавате упале мишића и знојите се, онда имате и резултате када станете на вагу.

Здравље 01.08.2019 | 12:49
Колико килограма губимо знојењем
Али, знојење само донекле помаже у губљењу килограма. Технички посматрано, знојењем губите на тежини због чега је сауна веома популарна, нарочито код људи којима је важно да брзо изгубе на тежини. Уколико изгубите 200 мл зноја, онга ћете бити лакши када станете на вагу.

Ту тежину ћете вратити оног момента када након тренинга попијете воду или ћете у супротном да дехидрирате. Тренери наглашавају да није у питању губитак масти коју циљамо када мршавимо, већ вода коју избацујемо из тела. Наравно, временом и уз константно вежбање долази до губитка тежине, али не можете да мерите ефективност вашег вежбања по томе колико сте се ознојили на тренингу.

Обилно знојење није главни показатељ да сте напорно вежбали. Истина је да што интензивније и напорније вежбате више ћете се знојити, али губитак течности није све. Свако од нас има специфичну количину зноја који се избацује, зато ако се неко у теретани поред вас зноји много више то не значи да он вежба напорније и више од вас.

То колико ћете се знојити на тренингу зависи од много тога: у каквој средини вежбате и колико сте се адаптирали на такав начин вежбања. Уколико вежбате у затвореном простору, нормално је да ћете се више знојити. Уколико је влажност ваздуха велика, зној не може да испари па се онда и више види. Функција зноја је да хлади тело током вежбања и спречава прегревање. Зато ако се више знојите то значи да се ваше тело греје и да покушава да регулише температуру испуштањем зноја.

Како бисте вежбали ефикасно и сагорели калорије и изградили мишиће, морате да надокнадите течност коју губите. У супротном, ваш пулс ће да расте и тело ће почети да посустаје у току вежбања. Када се знојите смањује се волумен крви уколико не надокнађујете течност коју губите, пише "Менсхеалтх". Ваш мозак, мишићи и кожа траже течност. Како бисте постигли најбоље резултате вежбања и остали здрави, важно је да се пре тренинга измерите без одеће, да све време са собом имате флашицу воде, да се мерите после тренинга и та разлика од пре и после ће вам показати колико сте течности заправо изгубили.

Б 92
фото:интернет

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар