Дие Wелт: Русија жели војну базу

НАТО рачуна прије свега на Албанију, Косово и Хрватску а Русија се концентрише на Србију и Републику Српску. Русија жели војну базу Републици Српској, а опција размјене територија која би довела до подјеле БиХ и даље постоји, пише њемачки Дие Wелт.

Свијет 01.08.2019 | 09:58
Дие Wелт: Русија жели војну базу
"Борбена готовост" Србије је ојачана – тако је предсједник Александар Вучић описао испоруку по тридесет оклопних возила БРДМ-2 и модернизованих тенкова Т-72 из Русије.

"Вијест враћа у фокус тежње Србије да модернизује своју војску и уз то изгради сопствену функционалну индустрију оружја", пише о томе њемачки лист Дие Wелт, а преноси Деутсцхе Wелле.

"То је потенцијално експлозивно – јер Србија се ослања на Русију, земљу која је у Украјини показала ријешеност да оружаним насиљем прошири своју зону утицаја", пише у том тексту Борис Калноки, дописник Дие Wелта из Будимпеште.

Он подсјећа да је Србија "под тадашњим диктатором Слободаном Милошевићем водила ратове против Хрватске и Косова, а у босанском рату помагала тамошњим Србима".

"Када се то зна, посебно пријетеће звучи најава Владе Србије да ће у случају нужде напасти Косово, ако та земља створи сопствену армију", пише Дие Wелт.

Аутор наводи да је парламент у Приштини у децембру донио одлуку о формирању војске "између осталог и зато што се Србија наоружава".

НАТО јача, Русија парира

"То је дио општег наоружавања у источној и централној Европи. Посебно нове чланице ЕУ, од Пољске, преко Мађарске до Бугарске, убрзано модернизују своје безнадежно застарјеле арсенале из совјетских времена", пише Калноки и посебно истиче примјер Пољске.

Варшава је подигла војни буџет на дванаест милијарди долара годишње, чиме је једна од ријетких чланица НАТО која издваја зацртаних два одсто БДП за одбрану. "До 2030. Варшава чак жели да пребаци ову вриједност и издвоји 2,5 одсто БДП за наоружање, посебно за супер модерне – и супер скупе – америчке авионе Ф-35 са стелт технологијом", додаје се у тексту.

Драстично су повећани буџети Мађарске и Румуније, а "Хрватска би што прије да купи америчке авионе Ф-16 како би замијенила застарјеле МиГ 21".

"С обзиром да то представља јачање НАТО у региону, није изненађујуће што Русија парира. Док НАТО у бившој Југославији рачуна прије свега на Албанију, Косово и Хрватску, дотле се Русија концентрише на Србију и Републику Српску, српски ентитет у Босни. САД на Косову имају једну од својих највећих војних база – Камп Бондстил. Русија жели да у босанској српској републици направи своју војну базу", пише у чланку који је објавио Дие Wелт.

"Како су Срби економски слабији од чланица ЕУ из региона, Москва им поклања оружје: Србија добија, осим поменутих тенкова, шест борбених авиона типа МиГ 29, Бјелорусија је дала још осам. Посљедња испорука била је у фебруару ове године. Србија ће имати – када модернизација авиона буде готова – најјаче ваздушне снаге у региону."

Додаје се да „поклони" ипак коштају  и да према писању београдских медија модернизација авиона кошта око 185 милиона долара.

САД изгледа отворене за размјену територија

"Нова трка у наоружању је помијешана са политичким сукобима. Албанија и Косово су договорили царинску унију и привредно срастају. У Србији се то тумачи као покушај стварања 'Велике Албаније' – то је појам којим албанска Влада често провоцира", пише даље у Дие Wелт.

Аутор наводи да још постоји идеја Вучића и косовског предсједника Хашима Тачија о „размјени територија".

"То би могло да доведе до домино-ефекта – рецимо до подјеле Босне уз припајање њених српских и хрватских дијелова матичним земљама Србији и Хрватској. Или чак до распада Македоније гдје такође живи пуно Албанаца", додаје се у тексту.

Калноки констатује да ЕУ покушава да склони са стола такве идеје "пуне конфликтног потенцијала".

"Али Сједињене Државе су изгледа отворене за размјену територија ако то дугорочно доноси стабилност. Дакле, ствар још није склоњена са дневног реда."

"Једно је сигурно: што се више актера наоружава, то опаснији постају политички конфликти у региону", закључује Борис Калноки у тексту за Велт, преноси Деутсцхе Wелле.

(ДW)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Освит

01.08.2019 08:13

Бас су нам пријатељи ови Нијемци они би нас под Руску цизму.Хвала вам, иако смо у говнима до грла и са изгубљеним двојцем који нас води,ми смо Брки за разлику од вас давно рекли не и то јос увијек вази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2019 18:06

Па видиш да Руси оче свој интерес да остварују преко наших ледја. Лудјаку је јасно да је НАТО свуда около а ми острво у НАТОу.. Колико мораш бит идиот да даш своје двориште да се ту обрачунавају. Ста то радимо својој дјеци

Name

Руси и само Руси

01.08.2019 08:17

Воилм Русе и мајку Русију, али зивим у мрској Њемачкој. Зивио Путин, лиепи су €.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

01.08.2019 08:54

Доказ колико Срби имају роблема са мозгом. Волис Русију иди гдје волис.

Name

брко

01.08.2019 09:07

Да Рујо није усхо у Берлин ти би сада дзаба радио за окупаторе.Опљацкали целу Европу и сада глуме силу.Амер им је скратио крила.

Name

Петар

01.08.2019 08:20

Федерација у НАТО, РЕПУБЛИКА СРПСКА У Савез са Русијом и онда ћемо да изградимо зид. Надлреалисти су све погодили. Ипак мислим да читава БиХ треба да остане изван војних савеза то је најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

01.08.2019 09:29

НАТО је већ у БиХ,окрени се око себе.Главна база на подручју Источног Сарајева.Треба такођер имати мало познавања из географије па би знао да су све околне земље чланице НАТО-а (сем Србије) и без дозволе НАТО-а у Србију или дио БиХ који се назива Република Српска из Русије не може доћи ни тегла кавијара.

Name

ре Бурке

01.08.2019 16:09

Јесте јесте. Видјели смо неки дан са оклопњацима....

Name

Вук

01.08.2019 08:21

НАТО је већ у БиХ, има своју базу у БиХ, дакле... то су приче за малу дјецу..и за крезубе будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп

01.08.2019 08:26

Даће Бог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

01.08.2019 09:16

Даце бог бар мало памети теби итаквим као ви.

Name

Ре Бурке

01.08.2019 16:20

Венецуела је исто тако прекосвијета па опет руски транспортер донесосе наоружање Венецуели И ста урадише твоји мили амери. Велико НИСТА.

Name

Ре

02.08.2019 01:04

Богами у венецуели нема ста да се једе, ови стари транспортери се не могу појести. Мјењам половне руске транспортере за америцки хамбургер!

Name

007 Бонд

01.08.2019 08:31

Русија није сама. Уз њу је Заједница Недависних Држава, ОДКБ, Кина, Индија, Бразил, Иран. Русија има и своју Каљинградску област, и то у сред Европе, и одатле за 3-5 минута стижу ракете по сред великих западно-европских градова ... А ако Русија добије базу у Републици Српској- то је онда завршена прича, и џабе онда НАТО-у наде у Хрватскиу, Косово и Албанију. ... А не би било добро да дође до рата, јер то неће онда бити само Срби против свих као што је то било током 90-тих, - па ће онда стварно бити ВЕЛИКА Србија, од Македоније до Словеније. ... Ако Турска изађе из НАТО-а, она се онда сврстава уз Русе. А Иран такође гледа на Русе као помоћ у случају да на њих удари запад. ...А ако су Иран и Турска уз Русију- онда ће и Федерација и Бошњаци бити уз Србију и Републику Српску. Македонија ће се распасти.Федерацију ће онда да угурају у заједницу са Србијом и Републиком Српском. А у Црној Гори ће бити преврат, и ето њих уз Србе. (Све ове западне анализе су не дај Боже. И таква је и ова моја анализа, тј. ово моје је контра овој њиховој западној).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

01.08.2019 09:15

Е мој Дземсе ти си супљоглавац и то маловеци. Де молим вас објасни то које су то земље са Русијом, осим Белорусије и њој слицне . Све су побегле ки дјаво од крста кад је пукао Берлински камен. Недо ми Бог да Руси направе базу у РС одма напустам имање и правац у мрско Сарајево или Нато земље.

Name

?

01.08.2019 09:20

Да ли си то ти Тарабићу Митре? Заборавио још написати да ће у Арени људи падати изнад Пожеге! Незна се шта је глупље текст или твој коментар. Србија је добила 10 транспортера, а о осталих 20 и 30 тенкова о том по том. Није Белорусија поклонила 8 него 4 авиона, али нису још стигли. Прича о бази у РС је толико реална да јој ни Деба у Калиновику не верује. Маните се митова и вратите реалности. Нема руских база у Србији и РС, нема нових америчких база.Ови авиони су само за АИРПОЛИЦЕ за цивилну авијацију и ништа више, хеликоптери из Немачке без оружја за транспорт и медицинске и спасилачке операције.Руски хеликоптери МИ 17В5 је транспортни, а ова 4 МИ35М су само као у мору и недовољни и могу користити за неки мали терористички напад ниског интензитета.

Name

сарајлија

01.08.2019 09:30

Ре:Џемо Бонд.Добро си то замислио само те хандри једна ствар.Како ће руси и руско оружје доћи до нас?

Name

Фор Сар.

01.08.2019 14:25

Долетјет це, јес да це бити "колатералне" стете, ал ко те пита, ха ха... сви заједно цемо изгинути ко расада. А, да нато се нас спасити, хе хе...

Name

Мањаца

01.08.2019 08:40

Хаха..само отворите базу па це Додик и Вуциц све васе тајне да продају Нато у јер они од трговине националним интересима зиве. Разбојник додик продао Јасеновацку градју и сву екононију РС опљацкао, а Вуциц продао Космет а како неце Рзске интересе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста

01.08.2019 09:01

Не може Русија тек тако у Босни и Херцеговини отворити базу, јер је БиХ де фацто НАТО земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

скупљаци перја

01.08.2019 09:02

Дал је стиго С300 или није ,питање је сад,то је сто њих брине . Вуна брале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

01.08.2019 09:45

Па нису то петарде да се тако дају и продају. А и то је превазиђено.

Name

А ЦОЦЕ

01.08.2019 12:13

прескоци Милогорце !!! Игра је припремита: ЦГ, Македонија, ( Босна у три дијела ) Да видимо нато ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

01.08.2019 16:07

Русија и Путин нека изаберу само гдје зеле да је поставе, нема проблема. Само изволите, осјецајте се као код куце !

ОДГОВОРИТЕ