Die Welt: Rusija želi vojnu bazu

NATO računa prije svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku a Rusija se koncentriše na Srbiju i Republiku Srpsku. Rusija želi vojnu bazu Republici Srpskoj, a opcija razmjene teritorija koja bi dovela do podjele BiH i dalje postoji, piše njemački Die Welt.

Svijet 01.08.2019 | 09:58
Die Welt: Rusija želi vojnu bazu
"Borbena gotovost" Srbije je ojačana – tako je predsjednik Aleksandar Vučić opisao isporuku po trideset oklopnih vozila BRDM-2 i modernizovanih tenkova T-72 iz Rusije.

"Vijest vraća u fokus težnje Srbije da modernizuje svoju vojsku i uz to izgradi sopstvenu funkcionalnu industriju oružja", piše o tome njemački list Die Welt, a prenosi Deutsche Welle.

"To je potencijalno eksplozivno – jer Srbija se oslanja na Rusiju, zemlju koja je u Ukrajini pokazala riješenost da oružanim nasiljem proširi svoju zonu uticaja", piše u tom tekstu Boris Kalnoki, dopisnik Die Welta iz Budimpešte.

On podsjeća da je Srbija "pod tadašnjim diktatorom Slobodanom Miloševićem vodila ratove protiv Hrvatske i Kosova, a u bosanskom ratu pomagala tamošnjim Srbima".

"Kada se to zna, posebno prijeteće zvuči najava Vlade Srbije da će u slučaju nužde napasti Kosovo, ako ta zemlja stvori sopstvenu armiju", piše Die Welt.

Autor navodi da je parlament u Prištini u decembru donio odluku o formiranju vojske "između ostalog i zato što se Srbija naoružava".

NATO jača, Rusija parira

"To je dio opšteg naoružavanja u istočnoj i centralnoj Evropi. Posebno nove članice EU, od Poljske, preko Mađarske do Bugarske, ubrzano modernizuju svoje beznadežno zastarjele arsenale iz sovjetskih vremena", piše Kalnoki i posebno ističe primjer Poljske.

Varšava je podigla vojni budžet na dvanaest milijardi dolara godišnje, čime je jedna od rijetkih članica NATO koja izdvaja zacrtanih dva odsto BDP za odbranu. "Do 2030. Varšava čak želi da prebaci ovu vrijednost i izdvoji 2,5 odsto BDP za naoružanje, posebno za super moderne – i super skupe – američke avione F-35 sa stelt tehnologijom", dodaje se u tekstu.

Drastično su povećani budžeti Mađarske i Rumunije, a "Hrvatska bi što prije da kupi američke avione F-16 kako bi zamijenila zastarjele MiG 21".

"S obzirom da to predstavlja jačanje NATO u regionu, nije iznenađujuće što Rusija parira. Dok NATO u bivšoj Jugoslaviji računa prije svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, dotle se Rusija koncentriše na Srbiju i Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni. SAD na Kosovu imaju jednu od svojih najvećih vojnih baza – Kamp Bondstil. Rusija želi da u bosanskoj srpskoj republici napravi svoju vojnu bazu", piše u članku koji je objavio Die Welt.

"Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica EU iz regiona, Moskva im poklanja oružje: Srbija dobija, osim pomenutih tenkova, šest borbenih aviona tipa MiG 29, Bjelorusija je dala još osam. Posljednja isporuka bila je u februaru ove godine. Srbija će imati – kada modernizacija aviona bude gotova – najjače vazdušne snage u regionu."

Dodaje se da „pokloni" ipak koštaju  i da prema pisanju beogradskih medija modernizacija aviona košta oko 185 miliona dolara.

SAD izgleda otvorene za razmjenu teritorija

"Nova trka u naoružanju je pomiješana sa političkim sukobima. Albanija i Kosovo su dogovorili carinsku uniju i privredno srastaju. U Srbiji se to tumači kao pokušaj stvaranja 'Velike Albanije' – to je pojam kojim albanska Vlada često provocira", piše dalje u Die Welt.

Autor navodi da još postoji ideja Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija o „razmjeni teritorija".

"To bi moglo da dovede do domino-efekta – recimo do podjele Bosne uz pripajanje njenih srpskih i hrvatskih dijelova matičnim zemljama Srbiji i Hrvatskoj. Ili čak do raspada Makedonije gdje takođe živi puno Albanaca", dodaje se u tekstu.

Kalnoki konstatuje da EU pokušava da skloni sa stola takve ideje "pune konfliktnog potencijala".

"Ali Sjedinjene Države su izgleda otvorene za razmjenu teritorija ako to dugoročno donosi stabilnost. Dakle, stvar još nije sklonjena sa dnevnog reda."

"Jedno je sigurno: što se više aktera naoružava, to opasniji postaju politički konflikti u regionu", zaključuje Boris Kalnoki u tekstu za Velt, prenosi Deutsche Welle.

(DW)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Osvit

01.08.2019 08:13

Bas su nam prijatelji ovi Nijemci oni bi nas pod Rusku cizmu.Hvala vam, iako smo u govnima do grla i sa izgubljenim dvojcem koji nas vodi,mi smo Brki za razliku od vas davno rekli ne i to jos uvijek vazi.

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2019 18:06

Pa vidiš da Rusi oče svoj interes da ostvaruju preko naših ledja. Ludjaku je jasno da je NATO svuda okolo a mi ostrvo u NATOu.. Koliko moraš bit idiot da daš svoje dvorište da se tu obračunavaju. Sta to radimo svojoj djeci

Name

Rusi i samo Rusi

01.08.2019 08:17

Voilm Ruse i majku Rusiju, ali zivim u mrskoj Njemačkoj. Zivio Putin, liepi su €.

ODGOVORITE
Name

General

01.08.2019 08:54

Dokaz koliko Srbi imaju roblema sa mozgom. Volis Rusiju idi gdje volis.

Name

brko

01.08.2019 09:07

Da Rujo nije usho u Berlin ti bi sada dzaba radio za okupatore.Opljackali celu Evropu i sada glume silu.Amer im je skratio krila.

Name

Petar

01.08.2019 08:20

Federacija u NATO, REPUBLIKA SRPSKA U Savez sa Rusijom i onda ćemo da izgradimo zid. Nadlrealisti su sve pogodili. Ipak mislim da čitava BiH treba da ostane izvan vojnih saveza to je najbolje.

ODGOVORITE
Name

burke

01.08.2019 09:29

NATO je već u BiH,okreni se oko sebe.Glavna baza na području Istočnog Sarajeva.Treba također imati malo poznavanja iz geografije pa bi znao da su sve okolne zemlje članice NATO-a (sem Srbije) i bez dozvole NATO-a u Srbiju ili dio BiH koji se naziva Republika Srpska iz Rusije ne može doći ni tegla kavijara.

Name

re Burke

01.08.2019 16:09

Jeste jeste. Vidjeli smo neki dan sa oklopnjacima....

Name

Vuk

01.08.2019 08:21

NATO je već u BiH, ima svoju bazu u BiH, dakle... to su priče za malu djecu..i za krezube budale

ODGOVORITE
Name

Op

01.08.2019 08:26

Daće Bog

ODGOVORITE
Name

Dzoo

01.08.2019 09:16

Dace bog bar malo pameti tebi itakvim kao vi.

Name

Re Burke

01.08.2019 16:20

Venecuela je isto tako prekosvijeta pa opet ruski transporter donesose naoružanje Venecueli I sta uradiše tvoji mili ameri. Veliko NISTA.

Name

Re

02.08.2019 01:04

Bogami u venecueli nema sta da se jede, ovi stari transporteri se ne mogu pojesti. Mjenjam polovne ruske transportere za americki hamburger!

Name

007 Бонд

01.08.2019 08:31

Русија није сама. Уз њу је Заједница Недависних Држава, ОДКБ, Кина, Индија, Бразил, Иран. Русија има и своју Каљинградску област, и то у сред Европе, и одатле за 3-5 минута стижу ракете по сред великих западно-европских градова ... А ако Русија добије базу у Републици Српској- то је онда завршена прича, и џабе онда НАТО-у наде у Хрватскиу, Косово и Албанију. ... А не би било добро да дође до рата, јер то неће онда бити само Срби против свих као што је то било током 90-тих, - па ће онда стварно бити ВЕЛИКА Србија, од Македоније до Словеније. ... Ако Турска изађе из НАТО-а, она се онда сврстава уз Русе. А Иран такође гледа на Русе као помоћ у случају да на њих удари запад. ...А ако су Иран и Турска уз Русију- онда ће и Федерација и Бошњаци бити уз Србију и Републику Српску. Македонија ће се распасти.Федерацију ће онда да угурају у заједницу са Србијом и Републиком Српском. А у Црној Гори ће бити преврат, и ето њих уз Србе. (Све ове западне анализе су не дај Боже. И таква је и ова моја анализа, тј. ово моје је контра овој њиховој западној).

ODGOVORITE
Name

Dzoo

01.08.2019 09:15

E moj Dzemse ti si supljoglavac i to maloveci. De molim vas objasni to koje su to zemlje sa Rusijom, osim Belorusije i njoj slicne . Sve su pobegle ki djavo od krsta kad je pukao Berlinski kamen. Nedo mi Bog da Rusi naprave bazu u RS odma napustam imanje i pravac u mrsko Sarajevo ili Nato zemlje.

Name

?

01.08.2019 09:20

Da li si to ti Tarabiću Mitre? Zaboravio još napisati da će u Areni ljudi padati iznad Požege! Nezna se šta je gluplje tekst ili tvoj komentar. Srbija je dobila 10 transportera, a o ostalih 20 i 30 tenkova o tom po tom. Nije Belorusija poklonila 8 nego 4 aviona, ali nisu još stigli. Priča o bazi u RS je toliko realna da joj ni Deba u Kalinoviku ne veruje. Manite se mitova i vratite realnosti. Nema ruskih baza u Srbiji i RS, nema novih američkih baza.Ovi avioni su samo za AIRPOLICE za civilnu avijaciju i ništa više, helikopteri iz Nemačke bez oružja za transport i medicinske i spasilačke operacije.Ruski helikopteri MI 17V5 je transportni, a ova 4 MI35M su samo kao u moru i nedovoljni i mogu koristiti za neki mali teroristički napad niskog intenziteta.

Name

sarajlija

01.08.2019 09:30

Re:Džemo Bond.Dobro si to zamislio samo te handri jedna stvar.Kako će rusi i rusko oružje doći do nas?

Name

For Sar.

01.08.2019 14:25

Doletjet ce, jes da ce biti "kolateralne" stete, al ko te pita, ha ha... svi zajedno cemo izginuti ko rasada. A, da nato se nas spasiti, he he...

Name

Manjaca

01.08.2019 08:40

Haha..samo otvorite bazu pa ce Dodik i Vucic sve vase tajne da prodaju Nato u jer oni od trgovine nacionalnim interesima zive. Razbojnik dodik prodao Jasenovacku gradju i svu ekononiju RS opljackao, a Vucic prodao Kosmet a kako nece Rzske interese...

ODGOVORITE
Name

realista

01.08.2019 09:01

Ne može Rusija tek tako u Bosni i Hercegovini otvoriti bazu, jer je BiH de facto NATO zemlja.

ODGOVORITE
Name

skupljaci perja

01.08.2019 09:02

Dal je stigo S300 ili nije ,pitanje je sad,to je sto njih brine . Vuna brale.

ODGOVORITE
Name

Dr

01.08.2019 09:45

Pa nisu to petarde da se tako daju i prodaju. A i to je prevaziđeno.

Name

A COCE

01.08.2019 12:13

preskoci Milogorce !!! Igra je pripremita: CG, Makedonija, ( Bosna u tri dijela ) Da vidimo nato ???

ODGOVORITE
Name

RS

01.08.2019 16:07

Rusija i Putin neka izaberu samo gdje zele da je postave, nema problema. Samo izvolite, osjecajte se kao kod kuce !

ODGOVORITE