Марко Гудурић је НБА: Уговор на 5,3 милиона $!

Гризлиси су званично потврдили ангажовање српског кошаркаша. Колонија играча из Србије у НБА све бројнија! Гудурићев НБА сан се остварио! Српски репрезентативац потписао за Мемфис.

Кошарка 01.08.2019 | 11:29
Марко Гудурић је НБА: Уговор на 5,3 милиона $!
Сада и званично!

Првог дана јула најављен је велики трансфер Марка Гудурића у НБА лигу, а званичан потпис десио се посљедњег дана овог мјесеца када је Мемфис на својим званичним "каналима" саопштио да је закључио уговор са српским кошаркашем.

Гризлиси су саопштили да је у питању "вишегодишњи" уговор, док се у српској јавности до сада говорило о томе да је на двије сезоне, што су касније потврдили и НБА "инсајдери".

Шамс Чаранија наводи да му је за двије године гарантована зарада од 5,3 милиона долара.

"Веома сам узбуђен због доласка и потписа за Мемфис. Било је ово дуго путовање, али сам коначно то урадио. Ово је остварење сна!", казао је Марко Гудурић у првом обраћању навијачима НБА клуба.

Марко Гудурић у НБА иде из Фенербахчеа, чији је дрес успјешно носио претходне двије године, а тако је успјешно наставио традицију играча Жељка Обрадовића који одлазе "преко баре".

Уједно, постао је ШЕСТИ српски кошаркаш у НБА лиги за сезону 2019/20, пошто су ту од раније Немања Бјелица и Богдан Богдановић (Сакраменто), Бобан Марјановић (Далас) и Никола Јокић (Денвер), док је "руки" и Ален Смаилагић (Голден Стејт).

Гудурић је први Србин послије Дарка Миличића који ће обући дрес Гризлиса, пошто је претходно тим из Тенесија преко Бостона "драфтовао" Радета Загорца и отпустио га непосредно прије почетка сезоне 17/18.

Српски шутер из Прибоја поникао је у дресу Црвене звезде с којом је освојио чак пет трофеја (2xАБА лига, 2xКЛС и 1xКуп), а у НБА одлази послије одличне сезоне у Евролиги са Фенербахчеом с којим је био на фајнал-фору (9,4 поена уз 47,7% за три поена).

Гудурић је на ширем списку "орлова" за Мундобаскет у Кини, а послије повратка из Америке придружиће се саиграчима из репрезентације на припремама - као и сви остали НБА играчи.

Чекала се потврда, чекала, чекала и - ето је! Марко Гудурић је остварио свој НБА сан и од данас је поносни члан Мемфис Гризлиса!

Српски репрезентативац је са клубом из Тенесија потписао, како је наведено на званичном клупском сајту, вишегодишњи уговор. Убрзо је откривено да се ради о двогодишњој сарадњи. За почетак. 

Трансфер је био најављен пре равно месец дана, али је комплетиран тек сада док је Мемфис дотерао ростер у ред и док су се реализовали и договорили сви детаљи сарадње.

"Коначно, успео сам. Остварио сам свој сан", само је кратко узвикнуо Гудурић пошто је свој аутограм ставио на папирологију. Пре тога обавио је потребне лекарске прегледе и тако комплетирао трансфер. 

Гудурић у НБА лигу долази као један од најбољих тројкаша Евролиге, са 54,9 одсто погођењих шутева из игре, те 47,7 одсто убачених хитаца са дистанце. У прошлој сезони освојио је Куп Турске са Фенербахчеом, али и такмичење у шутирању тројки.

Момак из Прибоја провео је две године у Фенеру, где је освојио и турско првенство и играо на Фајнал фору Евролиге, а пре тога је четири сезоне провео у Звездином систему, од чега две године на позајмици у ФМП из Железника. Као репрезентативац Србије освојио је европско сребро у Истанбулу пре две године.

Србију ће у НБА лиги наредне сезоне представљати још и Никола Јокић у Денверу, Богдан Богдановић и Немања Бјелица у Сакраменту, Бобан Марјановић у Даласу и Ален Смаилагић у Голден Стејту. 

Према информацијама америчких медија, Гудурић је дуго био на радару Хјустона и Филаделфије. Али, чини се да је изабрао можда и најбољу средину за даљи развој.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар