Marko Gudurić je NBA: Ugovor na 5,3 miliona $!

Grizlisi su zvanično potvrdili angažovanje srpskog košarkaša. Kolonija igrača iz Srbije u NBA sve brojnija! Gudurićev NBA san se ostvario! Srpski reprezentativac potpisao za Memfis.

Košarka 01.08.2019 | 11:29
Marko Gudurić je NBA: Ugovor na 5,3 miliona $!
Sada i zvanično!

Prvog dana jula najavljen je veliki transfer Marka Gudurića u NBA ligu, a zvaničan potpis desio se posljednjeg dana ovog mjeseca kada je Memfis na svojim zvaničnim "kanalima" saopštio da je zaključio ugovor sa srpskim košarkašem.

Grizlisi su saopštili da je u pitanju "višegodišnji" ugovor, dok se u srpskoj javnosti do sada govorilo o tome da je na dvije sezone, što su kasnije potvrdili i NBA "insajderi".

Šams Čaranija navodi da mu je za dvije godine garantovana zarada od 5,3 miliona dolara.

"Veoma sam uzbuđen zbog dolaska i potpisa za Memfis. Bilo je ovo dugo putovanje, ali sam konačno to uradio. Ovo je ostvarenje sna!", kazao je Marko Gudurić u prvom obraćanju navijačima NBA kluba.

Marko Gudurić u NBA ide iz Fenerbahčea, čiji je dres uspješno nosio prethodne dvije godine, a tako je uspješno nastavio tradiciju igrača Željka Obradovića koji odlaze "preko bare".

Ujedno, postao je ŠESTI srpski košarkaš u NBA ligi za sezonu 2019/20, pošto su tu od ranije Nemanja Bjelica i Bogdan Bogdanović (Sakramento), Boban Marjanović (Dalas) i Nikola Jokić (Denver), dok je "ruki" i Alen Smailagić (Golden Stejt).

Gudurić je prvi Srbin poslije Darka Miličića koji će obući dres Grizlisa, pošto je prethodno tim iz Tenesija preko Bostona "draftovao" Radeta Zagorca i otpustio ga neposredno prije početka sezone 17/18.

Srpski šuter iz Priboja ponikao je u dresu Crvene zvezde s kojom je osvojio čak pet trofeja (2xABA liga, 2xKLS i 1xKup), a u NBA odlazi poslije odlične sezone u Evroligi sa Fenerbahčeom s kojim je bio na fajnal-foru (9,4 poena uz 47,7% za tri poena).

Gudurić je na širem spisku "orlova" za Mundobasket u Kini, a poslije povratka iz Amerike pridružiće se saigračima iz reprezentacije na pripremama - kao i svi ostali NBA igrači.

Čekala se potvrda, čekala, čekala i - eto je! Marko Gudurić je ostvario svoj NBA san i od danas je ponosni član Memfis Grizlisa!

Srpski reprezentativac je sa klubom iz Tenesija potpisao, kako je navedeno na zvaničnom klupskom sajtu, višegodišnji ugovor. Ubrzo je otkriveno da se radi o dvogodišnjoj saradnji. Za početak. 

Transfer je bio najavljen pre ravno mesec dana, ali je kompletiran tek sada dok je Memfis doterao roster u red i dok su se realizovali i dogovorili svi detalji saradnje.

"Konačno, uspeo sam. Ostvario sam svoj san", samo je kratko uzviknuo Gudurić pošto je svoj autogram stavio na papirologiju. Pre toga obavio je potrebne lekarske preglede i tako kompletirao transfer. 

Gudurić u NBA ligu dolazi kao jedan od najboljih trojkaša Evrolige, sa 54,9 odsto pogođenjih šuteva iz igre, te 47,7 odsto ubačenih hitaca sa distance. U prošloj sezoni osvojio je Kup Turske sa Fenerbahčeom, ali i takmičenje u šutiranju trojki.

Momak iz Priboja proveo je dve godine u Feneru, gde je osvojio i tursko prvenstvo i igrao na Fajnal foru Evrolige, a pre toga je četiri sezone proveo u Zvezdinom sistemu, od čega dve godine na pozajmici u FMP iz Železnika. Kao reprezentativac Srbije osvojio je evropsko srebro u Istanbulu pre dve godine.

Srbiju će u NBA ligi naredne sezone predstavljati još i Nikola Jokić u Denveru, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica u Sakramentu, Boban Marjanović u Dalasu i Alen Smailagić u Golden Stejtu. 

Prema informacijama američkih medija, Gudurić je dugo bio na radaru Hjustona i Filadelfije. Ali, čini se da je izabrao možda i najbolju sredinu za dalji razvoj.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar