Нови докази против Харадинаја

Постоје нови докази против премијера у оставци привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја за злочине на Косову и Метохији за које му није суђено (у Хагу), рекао је предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун.  

Србија 01.08.2019 | 09:13
Нови докази против Харадинаја
– Постоје актуелни свједоци и чињенице о којима се не може сада говорити. Код (бившег главног тужиоца Хашког трибунал) Карле дел Понте изговор због чега раније није покренут поступак за случај “жута кућа” био је тај што нису нађена тијела убијених. Међутим, у Хагу је Србима суђено и за злочине када није било тијела, тако да то не би требало да буде препрека – каже Дрецун за Политику.

Он је истакао да је сада промијењена клима и да се иде на утврђивање одговорности за злочине терористичке ОВК.

– Све ће зависити од тога да ли ће бити ваљаних доказа за оно о чему је говорио (бивши извјестилац Савјета Европе) Дик Марти. Документација је уништена под изговором да немају места да је чувају. Не зна се тачно шта је нестало, а чиме располаже ново тужилаштво за сада се не открива – рекао је Дрецун. 

Он је навео да су српске власти нашле начин да разговарају са тужиоцем у Хагу, иако је то дио правосуђа непризнатог Косова.

– Комуникација са њима је остварена јер је наш интерес да се дође до правде и да буду процесуирани одговорни без обзира на то што је тај суд формиран у Приштини. Ми смо успоставили механизам да избјегнемо било каква тумачења да посредством сарадње са тужилаштвом признајемо самопроглашено Косово – напоменуо је Дрецун.

Он додаје да ће поступак у случају трговине људским органима пред Специјалним судом за злочине ОВК бити тежак, али да радна група којом руководи интензивно ради да би тужилаштву био достављен што чвршћи доказни материјал.

 (Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Е

01.08.2019 07:35

Чим је овај паметњаковић на челу нема од тога ништа, ама баш ништа. Ја сам њега запазио прије 40 година на ТВ-у да мудрује и како тад тако и дан данас а Космет и Срби на њему у све тежем и тежем стању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2019 12:08

Свака част отеми ком, само Србуј и млати празну сламу и догура до министра а ништа конкретно.

Name

Наравно

01.08.2019 11:37

Да сви докази постоје и то депоновани на висе адреса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удрузени у злоцинима

01.08.2019 11:38

Запад добро зна све ста се десавало на Косову и Метохији . Мислим да је сауцесник у свим тим злоцинима. Разговор Солане и Кларка открива одговорност НАТО пакта за злоцине а они неце сами себи судити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

01.08.2019 18:07

Краљу србима у Хаг-у се судило из цисте мрзње према нама самима као народу.Као народ са дубоком историјом,одувјек су наси тудјини то гајили у себи.Колико побијених срба од 1389 па до сад,то је заборављено.Али варате се,дзаба вам све,ми цемо и даље расти и постојати као народ.Јос 600 година,ако не и висе!!!

ОДГОВОРИТЕ