Novi dokazi protiv Haradinaja

Postoje novi dokazi protiv premijera u ostavci privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja za zločine na Kosovu i Metohiji za koje mu nije suđeno (u Hagu), rekao je predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun.  

Srbija 01.08.2019 | 09:13
Novi dokazi protiv Haradinaja
– Postoje aktuelni svjedoci i činjenice o kojima se ne može sada govoriti. Kod (bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunal) Karle del Ponte izgovor zbog čega ranije nije pokrenut postupak za slučaj “žuta kuća” bio je taj što nisu nađena tijela ubijenih. Međutim, u Hagu je Srbima suđeno i za zločine kada nije bilo tijela, tako da to ne bi trebalo da bude prepreka – kaže Drecun za Politiku.

On je istakao da je sada promijenjena klima i da se ide na utvrđivanje odgovornosti za zločine terorističke OVK.

– Sve će zavisiti od toga da li će biti valjanih dokaza za ono o čemu je govorio (bivši izvjestilac Savjeta Evrope) Dik Marti. Dokumentacija je uništena pod izgovorom da nemaju mesta da je čuvaju. Ne zna se tačno šta je nestalo, a čime raspolaže novo tužilaštvo za sada se ne otkriva – rekao je Drecun. 

On je naveo da su srpske vlasti našle način da razgovaraju sa tužiocem u Hagu, iako je to dio pravosuđa nepriznatog Kosova.

– Komunikacija sa njima je ostvarena jer je naš interes da se dođe do pravde i da budu procesuirani odgovorni bez obzira na to što je taj sud formiran u Prištini. Mi smo uspostavili mehanizam da izbjegnemo bilo kakva tumačenja da posredstvom saradnje sa tužilaštvom priznajemo samoproglašeno Kosovo – napomenuo je Drecun.

On dodaje da će postupak u slučaju trgovine ljudskim organima pred Specijalnim sudom za zločine OVK biti težak, ali da radna grupa kojom rukovodi intenzivno radi da bi tužilaštvu bio dostavljen što čvršći dokazni materijal.

 (Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Е

01.08.2019 07:35

Чим је овај паметњаковић на челу нема од тога ништа, ама баш ништа. Ја сам њега запазио прије 40 година на ТВ-у да мудрује и како тад тако и дан данас а Космет и Срби на њему у све тежем и тежем стању

ODGOVORITE
Name

Ре

01.08.2019 12:08

Свака част отеми ком, само Србуј и млати празну сламу и догура до министра а ништа конкретно.

Name

Naravno

01.08.2019 11:37

Da svi dokazi postoje i to deponovani na vise adresa.

ODGOVORITE
Name

Udruzeni u zlocinima

01.08.2019 11:38

Zapad dobro zna sve sta se desavalo na Kosovu i Metohiji . Mislim da je saucesnik u svim tim zlocinima. Razgovor Solane i Klarka otkriva odgovornost NATO pakta za zlocine a oni nece sami sebi suditi.

ODGOVORITE
Name

Glas

01.08.2019 18:07

Kralju srbima u Hag-u se sudilo iz ciste mrznje prema nama samima kao narodu.Kao narod sa dubokom istorijom,oduvjek su nasi tudjini to gajili u sebi.Koliko pobijenih srba od 1389 pa do sad,to je zaboravljeno.Ali varate se,dzaba vam sve,mi cemo i dalje rasti i postojati kao narod.Jos 600 godina,ako ne i vise!!!

ODGOVORITE