Звезда поразом до 3. кола квалификација за ЛШ!

Фудбалери Црвене звезде пласирали су се у треће коло квалификација за Лигу шампиона, пошто су елиминисали Хелсинки.  Звезда изгубила и прошла, меч истине с Копенхагеном! Грешке левог и десног бека коштале су Звезду позитивног резултата у Финској, али је срећом по црвено-беле "капитал" из прве утакмице био довољан за пролаз. . . Против Копенхагена ће морати много боље од онога приказаног у Хелсинкију.  Звезда преживела мини драму и заказала Копенхаген! Црвено-бели поражени у реваншу од Хелсникија – 1:2.

Фудбал 31.07.2019 | 20:17
Звезда поразом до 3. кола квалификација за ЛШ!
Изабраници Владана Милојевића укупним резултатом 3:2 били су бољи од Финаца и у наредном колу играће против Копенхагена или ТНС – у првом мечу Данци су славили 2:0.

Звезда је у реванш утакмици у Хелсинкију одиграла слаб меч, поражена је резултатом 2:1, али заслужено иде у треће коло. Први меч одиграће 6. или 7. августа, док је реванш 13. августа.

Пре почетка утакмице виђена су два инцидента. Прво су се навијачи Звезде сукобили са финском групом Сакилаисет, а потом су Албанци на трибинама провоцирали српске новинаре и навијаче.

Брзо су се страсти смириле и утакмица је могла да почне.

Финци су добро отворили утакмици, кренули су од старта да притискају задњу линију Звезде, међутим стопостотних шанси није било.

Оба састава су имала полушансе, али то није били довољно да се савладају Рудаков, односно Борјан. На полувреме се отишло са резултатом 0:0.

На старту другог полувремену, из прве акције – шок за Звезду. Одбрана шампиона Србије лоше је реаговала, Далстром је то искористио и савладао Борјана.

После само два минута могло је да буде и 2:0, али је голман Звезде реаговао и том приликом се умало повредио. Црвено-бели су после примљеног гола збили редове и убрзо изједначили.

Марин је сјајним пâсом пронашао Јованчића, а овај је уз мало среће успео да савлада Рудакова. Играо се 56. минут.

Овим голом Звезда је практично решила питање победника двомеча, јер је Хелсинкију било потребно још три поготка у мрежи екипе Владана Милојевића.

Црвено-бели успели су одрже укупну предност, али је цео утисак покварио гол Рискија, који је у 92. минуту савладао Борјана. Тако су Финци однели "пирову" победу, а Звезда се поразом враћа у Београд.

Звезда је "архивирала" и Хелсинки, али нема простора за еуфорију...

Фудбалери српског шампиона враћају се из Финске поражени након две скупе грешке у првом и последњем минуту другог полувремена, када су лоше реаговали бекови Родић и Стојковић, што ће бити огромна опомена пред треће коло квалификација за Лигу шампиона.

Прво је у 46. минуту на средини терена погрешио Родић и омогућио Далстрому да донесе вођство Хелсинкију, док је "драму" спречио Марин лепом асистенцијом за Јованчића у 56.

Чинило се да Звезда крстари ка рутинском ремију, без већих падова у игри, али онда се десила надокнада времена и слаба интервенција Стојковића за победу Хелсинкија преко Рискија, што је озбиљно покварило утисак о издању тима Владана Милојевића.

Звезда није забележила победу на другом од три гостовања у Скандинавији овог лета, али је без повреда "уписала" пролазак у 3. коло где се, вероватно, састаје са Копенхагеном.

Први меч је на програму већ у уторак (6. август) на стадиону "Рајко Митић".

ХЕЛСИНКИ - ЗВЕЗДА 2:1 (0:0), УКУПНО 2:3!
/Далстром 46, Риски 90+3 - Јованчић 56/

Убитачан темпо утакмице виђен у Београду није се "прелио" и на Хелсинки, иако су домаћи фудбалери желели да од почетка "господаре" тереном - то им је само допола успело.

Већи део времена су имали лопту у ногама, кружили су и кружили око Црвене звезде која је стала у добар блок и није им дозволила да направе изненађење, али су за читаво полувреме остали су на једном полуопасном шуту из даљине преко О'Шонесија - који је избио Борјан.

Звезда се ослањала на контру и прекиде, мада је у тим акцијама недостајала завршница, тако да је само једном, преко Бена из другог плана, озбиљно запретила Финцима...

Међутим, као да су два предности на 45 минута до последњег судијског звиждука опустила играче Звезде тако да су успавано ушли у друго полувреме, а после само неколико секунди игре и грешке Милана Родића на средини терена - капитен Далстром је постигао ефектан гол.

Није било пријатно ни када је минут касније Менса имао велику шансу, мада је акција прекинута због озбиљног старта на Борјану, који срећом није теже повређен.

Пре него што је завладала паника у редовима Црвене звезде - класу је показао Марко Марин лепим потезом с левог бока када је у средини пронашао Душана Јованчића, утрчалог из друго плана, а сналажљиви везиста српског шампиона лако је поравнао резултат.

Мало пре тога у игру је ушао и Милан Павков који није директно утицао на дешавања на терену, али је симптоматично да се увек "нешто дешава" када и он игра.

Деловало је да је Звезда ближа другом голу него Хелсинки, чак је и Милојевић "испробао" Дегенека у новој улози на средини терена, али се испоставило да је домаћин дошао до "евро" победе у трећем минуту надокнаде искористивши грешку Стојковића.

Тога неће смети да буде против Копехнагена ако Звезда жели даље...

Морала је Црвена звезда да прође кроз десетоминутну драму у Хелсинкију, али је пласман у треће коло квалификација за Лигу шампиона оверила на класичан Милојевићевски начин. Без много муке и сјаја, уз једва прелазну оцену коју је озбиљно пољуљао примљени гол у надокнади времена, српски првак заказао је двобој са данским Копенхагеном – 1:2. А тамо ће морати да се одигра много боље, пре свега брже, без олако изгубљених лопти у опасној зони.

Не ради се само о томе што је првак Финске после поготка Далстрома био близу сензације, нити што је пад концентрације у финишу коштао Београђане првог пораза у сезони. Просто, чињенице су да су се у систему Владана Милојевића јављале пукотине. А то ће иоле озбиљнија екипа од шампиона Финске знати добрано да наплати. Тада неће бити повратка на таласу Маринове мајсторске фреквенције...

Добра ствар је што су црвено-бели, ове вечери обучени у сиве дресове, имали прилику да вежбају дефанзивну игру и уоче шта ваља проправити. А има се шта поправити. И те како. Звезда је одиграла меч и прошла даље без изразитог јунака, само са Марином који је оцртао разлику између српског и финског шампиона, коме су се повремено придруживали Кањас, Јованчић и Родић.

То ваљда говори колико још има резерве у игри Црвене звезде, али зато има мало времена. Мораће српски шампион да направи огроман скок напред, подигне се у року од шест дана и мирис новог европског такмичења донесе у Београд.

Није Хелсинки био ни сенка оног тима из Београда. Тренер Коскела одлучио се да одигра много храбрије, са четворицом играча у последњој линији и врло незгодним Русом Тарасовом као лутајућом мином. Добрано је првак Финске истестирао у првих десет минута будуност, концентрацију и издржљивост одбране Владана Милојевића на висок пресинг. Да ли због привикавања на вештачку подлогу, или нових тандема у игри српског шампиона – Црвеној звезди је било потребно да састави нити поцепане игре.

Лопта је углавном била у поседу домаћина, добро набријаних да раним голом избаце из рутине српски тим. Није било панике међу навијачима у суначном Хелсинкију, али јесте благе забринутости. Међутим, као да су Финци експрес јуришом потрошли сав резервоар офанзивног горива. Када је Кањас „ухватио“ прву ничију лопту на средини терена, утакмица је ушла у колотечину Црвене звезде.

Владан Милојевић се одлучио да жртвује Мирка Иванића зарад брзине Милана Јевтовића, и управо је из прве праве контре Црвена звезда могла да истушира ватру у очима играча и навијача Хелсинкија. Све је завршио Милан Родић перфектним центаршутем, али је Ел Фару Бен главом тукао поред стативе. Звезда је великодушно препустила посед Хелсинкију, ускративши простор Тарасу и Рискију да се размахну. Голман Милан Борјан је морао да интервенише само после топовског ударца О'Шонесија са 30 метара. Остало је било у Звездиној контроли, јер су координате сарадње пронашли Кањас и Јованчић, односно Милуновић и Бабић.

Мало је недостајало поменутим штоперима српског шампиона да се упишу у листу стрелаца, као и Марку Марину када је једним „цимом“ преварио одбрану Хелсинкија, али је био изблокиран. За црвено-беле је права штета што „мушицу“ није спустио Бен, човек који је четири пута покушао да савлада домаћег голмана.

Све је слутило на класичну „Милојевку“ и завршавање после без много муке и сјаја. Међутим, тло је почело да измиче играчима Црвене звезде после грешке Родића. Искусни леви бек је изгубио лопту у опасној зони, Далстром је лако преварио Бабића и још лакше погодио даљи угао.

Драма је достигла врхунац када је Милан Борјан падом у ноге спречио тотално поравнање. Ништа није слутило на добро у Хелсинкију у тим моментима, почеле су да се појављују озибљне пукотине у свим линија Милојевићевог тима. Срећа за српског шампиона, па је у тим тренуцима високог напона било играча који су сачували здрав разум и хладну главу. Да, говоримо о бившем репрезентативцу Немачке Марку Марину, који је специјал из 54. минута чекао цео меч. Пасом испод земље избацио је комплетну одбрану Хелсинкија и асистирао Јованчићу за експресно изједначење. Већ у тим тренуцима данско сунце почело је да греје комплетну српску експедицију. Чекало се само да прође време.

Нажалост, у самом финишу, кобан је био пад концентрације и Хелсинки је преко Рискија ипак стигао до другог гола. За нову драму, ипак, било је касно... 

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА

Хелсинки - Црвена звезда 2:1 (0:0) /0:2 из прве утакмице/
/Далстром 47, Риски 90+2 - Јованчић 56/

Стадион: Телиа арена
Судија: Алан Бјери (Швајцарска)

ХЕЛСИНКИ (4-2-3-1): Рудаков - Алхо, Обилор, О´Шонеси, Рафиња (од 66. Луиз) - Пара Синистера (од 77. Вананен), Каиринен - Риски, Далстром, Менсах - Тарасов (од 46. Вајринен). Клупа: Уситало, Луиз, Тоивомаки, Пелвас, Вајринен, Вананен, Зенели.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-2-3-1): Борјан - Стојковић, Бабић, Милуновић, Родић - Јованчић, Кањас (од 89. Дегенек) - Бен, Марин, Јевтовић (од 75. Иванић) - Боаћи (од 55. Павков). Клупа: Поповић, Дегенек, Панков, Вулић, Иванић, Павков, Симић.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар