Zvezda porazom do 3. kola kvalifikacija za LŠ!

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, pošto su eliminisali Helsinki.  Zvezda izgubila i prošla, meč istine s Kopenhagenom! Greške levog i desnog beka koštale su Zvezdu pozitivnog rezultata u Finskoj, ali je srećom po crveno-bele "kapital" iz prve utakmice bio dovoljan za prolaz. . . Protiv Kopenhagena će morati mnogo bolje od onoga prikazanog u Helsinkiju.  Zvezda preživela mini dramu i zakazala Kopenhagen! Crveno-beli poraženi u revanšu od Helsnikija – 1:2.

Fudbal 31.07.2019 | 20:17
Zvezda porazom do 3. kola kvalifikacija za LŠ!
Izabranici Vladana Milojevića ukupnim rezultatom 3:2 bili su bolji od Finaca i u narednom kolu igraće protiv Kopenhagena ili TNS – u prvom meču Danci su slavili 2:0.

Zvezda je u revanš utakmici u Helsinkiju odigrala slab meč, poražena je rezultatom 2:1, ali zasluženo ide u treće kolo. Prvi meč odigraće 6. ili 7. avgusta, dok je revanš 13. avgusta.

Pre početka utakmice viđena su dva incidenta. Prvo su se navijači Zvezde sukobili sa finskom grupom Sakilaiset, a potom su Albanci na tribinama provocirali srpske novinare i navijače.

Brzo su se strasti smirile i utakmica je mogla da počne.

Finci su dobro otvorili utakmici, krenuli su od starta da pritiskaju zadnju liniju Zvezde, međutim stopostotnih šansi nije bilo.

Oba sastava su imala polušanse, ali to nije bili dovoljno da se savladaju Rudakov, odnosno Borjan. Na poluvreme se otišlo sa rezultatom 0:0.

Na startu drugog poluvremenu, iz prve akcije – šok za Zvezdu. Odbrana šampiona Srbije loše je reagovala, Dalstrom je to iskoristio i savladao Borjana.

Posle samo dva minuta moglo je da bude i 2:0, ali je golman Zvezde reagovao i tom prilikom se umalo povredio. Crveno-beli su posle primljenog gola zbili redove i ubrzo izjednačili.

Marin je sjajnim pâsom pronašao Jovančića, a ovaj je uz malo sreće uspeo da savlada Rudakova. Igrao se 56. minut.

Ovim golom Zvezda je praktično rešila pitanje pobednika dvomeča, jer je Helsinkiju bilo potrebno još tri pogotka u mreži ekipe Vladana Milojevića.

Crveno-beli uspeli su održe ukupnu prednost, ali je ceo utisak pokvario gol Riskija, koji je u 92. minutu savladao Borjana. Tako su Finci odneli "pirovu" pobedu, a Zvezda se porazom vraća u Beograd.

Zvezda je "arhivirala" i Helsinki, ali nema prostora za euforiju...

Fudbaleri srpskog šampiona vraćaju se iz Finske poraženi nakon dve skupe greške u prvom i poslednjem minutu drugog poluvremena, kada su loše reagovali bekovi Rodić i Stojković, što će biti ogromna opomena pred treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Prvo je u 46. minutu na sredini terena pogrešio Rodić i omogućio Dalstromu da donese vođstvo Helsinkiju, dok je "dramu" sprečio Marin lepom asistencijom za Jovančića u 56.

Činilo se da Zvezda krstari ka rutinskom remiju, bez većih padova u igri, ali onda se desila nadoknada vremena i slaba intervencija Stojkovića za pobedu Helsinkija preko Riskija, što je ozbiljno pokvarilo utisak o izdanju tima Vladana Milojevića.

Zvezda nije zabeležila pobedu na drugom od tri gostovanja u Skandinaviji ovog leta, ali je bez povreda "upisala" prolazak u 3. kolo gde se, verovatno, sastaje sa Kopenhagenom.

Prvi meč je na programu već u utorak (6. avgust) na stadionu "Rajko Mitić".

HELSINKI - ZVEZDA 2:1 (0:0), UKUPNO 2:3!
/Dalstrom 46, Riski 90+3 - Jovančić 56/

Ubitačan tempo utakmice viđen u Beogradu nije se "prelio" i na Helsinki, iako su domaći fudbaleri želeli da od početka "gospodare" terenom - to im je samo dopola uspelo.

Veći deo vremena su imali loptu u nogama, kružili su i kružili oko Crvene zvezde koja je stala u dobar blok i nije im dozvolila da naprave iznenađenje, ali su za čitavo poluvreme ostali su na jednom poluopasnom šutu iz daljine preko O'Šonesija - koji je izbio Borjan.

Zvezda se oslanjala na kontru i prekide, mada je u tim akcijama nedostajala završnica, tako da je samo jednom, preko Bena iz drugog plana, ozbiljno zapretila Fincima...

Međutim, kao da su dva prednosti na 45 minuta do poslednjeg sudijskog zvižduka opustila igrače Zvezde tako da su uspavano ušli u drugo poluvreme, a posle samo nekoliko sekundi igre i greške Milana Rodića na sredini terena - kapiten Dalstrom je postigao efektan gol.

Nije bilo prijatno ni kada je minut kasnije Mensa imao veliku šansu, mada je akcija prekinuta zbog ozbiljnog starta na Borjanu, koji srećom nije teže povređen.

Pre nego što je zavladala panika u redovima Crvene zvezde - klasu je pokazao Marko Marin lepim potezom s levog boka kada je u sredini pronašao Dušana Jovančića, utrčalog iz drugo plana, a snalažljivi vezista srpskog šampiona lako je poravnao rezultat.

Malo pre toga u igru je ušao i Milan Pavkov koji nije direktno uticao na dešavanja na terenu, ali je simptomatično da se uvek "nešto dešava" kada i on igra.

Delovalo je da je Zvezda bliža drugom golu nego Helsinki, čak je i Milojević "isprobao" Degeneka u novoj ulozi na sredini terena, ali se ispostavilo da je domaćin došao do "evro" pobede u trećem minutu nadoknade iskoristivši grešku Stojkovića.

Toga neće smeti da bude protiv Kopehnagena ako Zvezda želi dalje...

Morala je Crvena zvezda da prođe kroz desetominutnu dramu u Helsinkiju, ali je plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona overila na klasičan Milojevićevski način. Bez mnogo muke i sjaja, uz jedva prelaznu ocenu koju je ozbiljno poljuljao primljeni gol u nadoknadi vremena, srpski prvak zakazao je dvoboj sa danskim Kopenhagenom – 1:2. A tamo će morati da se odigra mnogo bolje, pre svega brže, bez olako izgubljenih lopti u opasnoj zoni.

Ne radi se samo o tome što je prvak Finske posle pogotka Dalstroma bio blizu senzacije, niti što je pad koncentracije u finišu koštao Beograđane prvog poraza u sezoni. Prosto, činjenice su da su se u sistemu Vladana Milojevića javljale pukotine. A to će iole ozbiljnija ekipa od šampiona Finske znati dobrano da naplati. Tada neće biti povratka na talasu Marinove majstorske frekvencije...

Dobra stvar je što su crveno-beli, ove večeri obučeni u sive dresove, imali priliku da vežbaju defanzivnu igru i uoče šta valja propraviti. A ima se šta popraviti. I te kako. Zvezda je odigrala meč i prošla dalje bez izrazitog junaka, samo sa Marinom koji je ocrtao razliku između srpskog i finskog šampiona, kome su se povremeno pridruživali Kanjas, Jovančić i Rodić.

To valjda govori koliko još ima rezerve u igri Crvene zvezde, ali zato ima malo vremena. Moraće srpski šampion da napravi ogroman skok napred, podigne se u roku od šest dana i miris novog evropskog takmičenja donese u Beograd.

Nije Helsinki bio ni senka onog tima iz Beograda. Trener Koskela odlučio se da odigra mnogo hrabrije, sa četvoricom igrača u poslednjoj liniji i vrlo nezgodnim Rusom Tarasovom kao lutajućom minom. Dobrano je prvak Finske istestirao u prvih deset minuta budunost, koncentraciju i izdržljivost odbrane Vladana Milojevića na visok presing. Da li zbog privikavanja na veštačku podlogu, ili novih tandema u igri srpskog šampiona – Crvenoj zvezdi je bilo potrebno da sastavi niti pocepane igre.

Lopta je uglavnom bila u posedu domaćina, dobro nabrijanih da ranim golom izbace iz rutine srpski tim. Nije bilo panike među navijačima u sunačnom Helsinkiju, ali jeste blage zabrinutosti. Međutim, kao da su Finci ekspres jurišom potrošli sav rezervoar ofanzivnog goriva. Kada je Kanjas „uhvatio“ prvu ničiju loptu na sredini terena, utakmica je ušla u kolotečinu Crvene zvezde.

Vladan Milojević se odlučio da žrtvuje Mirka Ivanića zarad brzine Milana Jevtovića, i upravo je iz prve prave kontre Crvena zvezda mogla da istušira vatru u očima igrača i navijača Helsinkija. Sve je završio Milan Rodić perfektnim centaršutem, ali je El Faru Ben glavom tukao pored stative. Zvezda je velikodušno prepustila posed Helsinkiju, uskrativši prostor Tarasu i Riskiju da se razmahnu. Golman Milan Borjan je morao da interveniše samo posle topovskog udarca O'Šonesija sa 30 metara. Ostalo je bilo u Zvezdinoj kontroli, jer su koordinate saradnje pronašli Kanjas i Jovančić, odnosno Milunović i Babić.

Malo je nedostajalo pomenutim štoperima srpskog šampiona da se upišu u listu strelaca, kao i Marku Marinu kada je jednim „cimom“ prevario odbranu Helsinkija, ali je bio izblokiran. Za crveno-bele je prava šteta što „mušicu“ nije spustio Ben, čovek koji je četiri puta pokušao da savlada domaćeg golmana.

Sve je slutilo na klasičnu „Milojevku“ i završavanje posle bez mnogo muke i sjaja. Međutim, tlo je počelo da izmiče igračima Crvene zvezde posle greške Rodića. Iskusni levi bek je izgubio loptu u opasnoj zoni, Dalstrom je lako prevario Babića i još lakše pogodio dalji ugao.

Drama je dostigla vrhunac kada je Milan Borjan padom u noge sprečio totalno poravnanje. Ništa nije slutilo na dobro u Helsinkiju u tim momentima, počele su da se pojavljuju ozibljne pukotine u svim linija Milojevićevog tima. Sreća za srpskog šampiona, pa je u tim trenucima visokog napona bilo igrača koji su sačuvali zdrav razum i hladnu glavu. Da, govorimo o bivšem reprezentativcu Nemačke Marku Marinu, koji je specijal iz 54. minuta čekao ceo meč. Pasom ispod zemlje izbacio je kompletnu odbranu Helsinkija i asistirao Jovančiću za ekspresno izjednačenje. Već u tim trenucima dansko sunce počelo je da greje kompletnu srpsku ekspediciju. Čekalo se samo da prođe vreme.

Nažalost, u samom finišu, koban je bio pad koncentracije i Helsinki je preko Riskija ipak stigao do drugog gola. Za novu dramu, ipak, bilo je kasno... 

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA

Helsinki - Crvena zvezda 2:1 (0:0) /0:2 iz prve utakmice/
/Dalstrom 47, Riski 90+2 - Jovančić 56/

Stadion: Telia arena
Sudija: Alan Bjeri (Švajcarska)

HELSINKI (4-2-3-1): Rudakov - Alho, Obilor, O´Šonesi, Rafinja (od 66. Luiz) - Para Sinistera (od 77. Vananen), Kairinen - Riski, Dalstrom, Mensah - Tarasov (od 46. Vajrinen). Klupa: Usitalo, Luiz, Toivomaki, Pelvas, Vajrinen, Vananen, Zeneli.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Stojković, Babić, Milunović, Rodić - Jovančić, Kanjas (od 89. Degenek) - Ben, Marin, Jevtović (od 75. Ivanić) - Boaći (od 55. Pavkov). Klupa: Popović, Degenek, Pankov, Vulić, Ivanić, Pavkov, Simić.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar