Велики губици након хаварије

– У овом моменту имамо минус у пословању око 10 милиона КМ, и то уважавајући чињеницу да смо све трошкове свели на минимум. Наши су проблеми објективне природе и ми на то не можемо да утичемо пословним потезима. Ако се ХЕ у Дубровнику врати на мрежу до почетка октобра, наш мањак прихода биће до 20 милиона марака – истиче Илија Таминџија, извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у.

Република Српска 31.07.2019 | 19:25
Велики губици након хаварије
„Хидроелектране на Требишњици“ се у својих 51 годину рада тренутно налазе у најлошијем периоду – производе 46 одсто у односу на план и имају око 10 милиона КМ мањка у пословању, због чега је на губитку цијела ЕРС, двије локалне заједнице, али и цијела Република Српска. 

Разлози за наведено су објективне природе – Хидроелектрана у Дубровнику, у којем ХЕТ има своје наслијеђено постројење, није на мрежи од почетка године због хаварије. И још горе од тога, у ХЕТ-у немају званичну информацију о томе када ће проблем бити ријешен, тврди Илија Таминџија, извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у.

– Ми имамо само незваничне информације да је у току чишћење посљедица хаварије, а да ће након тога бити санација постројења. Према нашим сазнањима, витална опрема, односно агрегати нису угрожени – објашњава за "Српскаинфо" Илија Таминџија, извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у.

Он каже да у ХЕТ-у очекују да ће половином августа добити званичне информације, те се надају да би постројење у Дубровнику могло да буде враћено на мрежу до октобра.

ХЕТ је био приморан да са ХЕ „Чапљина“ потпише споразум о сарадњи како би ублажио овај „удар“, јер би, у супротном, имали још мању производњу.

Колики је губитак због овог проблема најбоље говори то да ХЕТ у Дубровнику произведе двије трећине електричне енергије.

– У овом моменту имамо минус у пословању око 10 милиона КМ, и то уважавајући чињеницу да смо све трошкове свели на минимум. Наши су проблеми објективне природе и ми на то не можемо да утичемо пословним потезима. Ако се ХЕ у Дубровнику врати на мрежу до почетка октобра, наш мањак прихода биће до 20 милиона марака – истиче Таминџија.

Осим мањка прихода у ХЕТ-у, мањак је и у касама града Требиње и општине Билећа, које од ове хидроелектране добијају законску накнаду за потопљено земљиште. Процјењује се да ће годишњи мањак у општинским касама бити по два милиона конвертибилних марака.

Такође, у првих пола године у Републику Српску увезено је чак 141 одсто више електричне енергије него у истом периоду прошле године.

– Ово је практично најтежи период од пуштања у рад ХЕТ прије 51 годину. Прије двије године смо имали хидролошки најсушнију годину од како се мјере хидролошки подаци ријеке Требишњице, а ове године смо без ХЕ у Дубровнику – напомиње Таминџија.

Каже да је отежавајућа околност то што РиТЕ „Гацко“ није било на мрежи три мјесеца због капиталног ремонта.

– Тако ни ЕРС никада није имала ситуацију да дужи период практично у систему нема два постројења – додаје Таминџија. 

Каже да цијела „Електропривреда Републике Српске“ нема вишак електричне енергије због ове ситуације, али и због тренутно сушног периода, већ да само подмирује потребе домаћих потрошача.

„Хидроелектране на Требишњици“ су на крају прошле године имале 739 запослених.

У Плату, у Хидроелектрани Дубровник, 10. јануара догодила се хаварија у којој су смртно страдала три радника. Од тада ХЕ на Требишњици ради са умањеним капацитетом, јер у дубровачкој хидроелектрани има један агрегат који од дана хаварије није у функцији.

Хидроелектране у Требињу и Дубровнику направљане су прије рата и функционишу по систему спојених посуда.

У ЕРС-у су израчунали да ће се посљедице суше и хаварија на ХЕ Дубровник, као и негативни финансијски ефекти капиталног ремонта ТЕ "Гацко", одразити на пословање “Електропривреде Републике Српске”, која ће у текућој години имати за око 25 милиона марака мање сопствених прихода.

Како би се ублажиле негативне финансијске посљедице, "Електропривреда" је свим зависним предузећима упутила препоруке о уштедама. Препоруке се примјењују од прве декаде марта.

Хрватски медији јавили су да је половином јуна ухапшено осам особа у оквиру криминалистичке истраге несреће која се у јануару догодила у Хидроелектрани „Дубровник“ у Плату. Међу њима има и неколико чланова Управе хрватске "Електропривреде".

Медији преносе саопштење МУП-а Хрватске да се ухапшени сумњиче за тешка кривична дијела против опште сигурности, те за опасно извођење грађевинских радова. Тројица се сумњиче да су као директори, уједно и одговорне особе инвеститора у градњи, током наручивања и праћења грађевинских радова обнове и санације Хидроелектране Дубровник пропустили да предузму законом предвиђене радње, због чега грађевински радови нису изведени у складу са релевантним прописима и правилима струке.

Осталих пет особа, наводи МУП у саопштењу, сумњиче се да као пројектанти и извођачи радова грађевинске радове обнове и санације Хидроелектране Дубровник нису изводили у складу с техничким прописима и правилима струке, што је непосредно угрозило безбједност запослених и имовине.

(Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ревизор

31.07.2019 18:22

Ма људи морају приказати као губитак прихода да би оправдали пљачку ТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

31.07.2019 18:37

Ко руководи овом централом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недоступан

31.07.2019 18:47

Када је прије 51 годину ХЕТ почео са радом ХЕ Дубровник није била ни у најави па је остваривао значајне приходе. Прави проблеми ХЕТа су намјештени тендери ,испумпавање новца и бјесомучна пљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

31.07.2019 18:54

Шта овај Илија прича о сушној години пролазећи поред Б. Језера, никад већи ниво воде није био у ово доба године. Стварно мисле да је народ слијеп и луд ови властодршци, директори и функционери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

андјелко

31.07.2019 18:57

Па зар није све красно и сјајно у насој републици? Зар нисмо сами себи довољни и како нам не мозе нико ниста, јаци смо од судбине? Јаци цак и од Пељеског моста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА рецепт!

31.07.2019 19:17

Нисам стручњак по питању енергетике и производње струје али ме све ово подсјећа на амерички сценариј када су 2000-их измишљали кварове на мрежи, остављали стотине хиљада домаћинстава без струје само како би могли подићи цијену струје због наводне несташице а испоставило се да је све било измишљено и да су напумпавали цијене и тако зарадили милијарде долара! Убијеђен сам 99% да је и овдје у питању иста ствар и да ће ускоро доћи до поновног поскупљења струје! Не знам сам докле ћемо да трпимо ове махинације. Док се директори и политичари богате ми све сиромашнији и сиромашнији....присиљени да се исељавамо! У УСА су их ипак на крају похапсили и осудили на дугогодишње робије а код нас неће нико један дан ма робију!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

31.07.2019 19:18

Ма ви из секте вршите хроничне хаварије. Ви сте штеточине који све уништавате, па и што је немогуће уништити као што је енергетски сектор. Као ви смањујете трошкове, страшно. Ђаво да вас носи, судиће вам народ за ваша недјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

31.07.2019 19:41

Кад ћете почети признавати да је до вас,а не увјек до оних "душмана",по националном кључу,јер се на то народ пали-провјерено,а онда ви душманишете више од тих прозваних..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не вјерујем ништа ником

01.08.2019 08:05

Нема у свијету примјера да ХЕ има губитке осим код нас. Али нема у свијету ни толико угљена партијских на једној ХЕ као код нас. Пола могу ићи кући и ништа се неће осјетити.

ОДГОВОРИТЕ