Veliki gubici nakon havarije

– U ovom momentu imamo minus u poslovanju oko 10 miliona KM, i to uvažavajući činjenicu da smo sve troškove sveli na minimum. Naši su problemi objektivne prirode i mi na to ne možemo da utičemo poslovnim potezima. Ako se HE u Dubrovniku vrati na mrežu do početka oktobra, naš manjak prihoda biće do 20 miliona maraka – ističe Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u.

Republika Srpska 31.07.2019 | 19:25
Veliki gubici nakon havarije
„Hidroelektrane na Trebišnjici“ se u svojih 51 godinu rada trenutno nalaze u najlošijem periodu – proizvode 46 odsto u odnosu na plan i imaju oko 10 miliona KM manjka u poslovanju, zbog čega je na gubitku cijela ERS, dvije lokalne zajednice, ali i cijela Republika Srpska. 

Razlozi za navedeno su objektivne prirode – Hidroelektrana u Dubrovniku, u kojem HET ima svoje naslijeđeno postrojenje, nije na mreži od početka godine zbog havarije. I još gore od toga, u HET-u nemaju zvaničnu informaciju o tome kada će problem biti riješen, tvrdi Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u.

– Mi imamo samo nezvanične informacije da je u toku čišćenje posljedica havarije, a da će nakon toga biti sanacija postrojenja. Prema našim saznanjima, vitalna oprema, odnosno agregati nisu ugroženi – objašnjava za "Srpskainfo" Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u.

On kaže da u HET-u očekuju da će polovinom avgusta dobiti zvanične informacije, te se nadaju da bi postrojenje u Dubrovniku moglo da bude vraćeno na mrežu do oktobra.

HET je bio primoran da sa HE „Čapljina“ potpiše sporazum o saradnji kako bi ublažio ovaj „udar“, jer bi, u suprotnom, imali još manju proizvodnju.

Koliki je gubitak zbog ovog problema najbolje govori to da HET u Dubrovniku proizvede dvije trećine električne energije.

– U ovom momentu imamo minus u poslovanju oko 10 miliona KM, i to uvažavajući činjenicu da smo sve troškove sveli na minimum. Naši su problemi objektivne prirode i mi na to ne možemo da utičemo poslovnim potezima. Ako se HE u Dubrovniku vrati na mrežu do početka oktobra, naš manjak prihoda biće do 20 miliona maraka – ističe Tamindžija.

Osim manjka prihoda u HET-u, manjak je i u kasama grada Trebinje i opštine Bileća, koje od ove hidroelektrane dobijaju zakonsku naknadu za potopljeno zemljište. Procjenjuje se da će godišnji manjak u opštinskim kasama biti po dva miliona konvertibilnih maraka.

Takođe, u prvih pola godine u Republiku Srpsku uvezeno je čak 141 odsto više električne energije nego u istom periodu prošle godine.

– Ovo je praktično najteži period od puštanja u rad HET prije 51 godinu. Prije dvije godine smo imali hidrološki najsušniju godinu od kako se mjere hidrološki podaci rijeke Trebišnjice, a ove godine smo bez HE u Dubrovniku – napominje Tamindžija.

Kaže da je otežavajuća okolnost to što RiTE „Gacko“ nije bilo na mreži tri mjeseca zbog kapitalnog remonta.

– Tako ni ERS nikada nije imala situaciju da duži period praktično u sistemu nema dva postrojenja – dodaje Tamindžija. 

Kaže da cijela „Elektroprivreda Republike Srpske“ nema višak električne energije zbog ove situacije, ali i zbog trenutno sušnog perioda, već da samo podmiruje potrebe domaćih potrošača.

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ su na kraju prošle godine imale 739 zaposlenih.

U Platu, u Hidroelektrani Dubrovnik, 10. januara dogodila se havarija u kojoj su smrtno stradala tri radnika. Od tada HE na Trebišnjici radi sa umanjenim kapacitetom, jer u dubrovačkoj hidroelektrani ima jedan agregat koji od dana havarije nije u funkciji.

Hidroelektrane u Trebinju i Dubrovniku napravljane su prije rata i funkcionišu po sistemu spojenih posuda.

U ERS-u su izračunali da će se posljedice suše i havarija na HE Dubrovnik, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta TE "Gacko", odraziti na poslovanje “Elektroprivrede Republike Srpske”, koja će u tekućoj godini imati za oko 25 miliona maraka manje sopstvenih prihoda.

Kako bi se ublažile negativne finansijske posljedice, "Elektroprivreda" je svim zavisnim preduzećima uputila preporuke o uštedama. Preporuke se primjenjuju od prve dekade marta.

Hrvatski mediji javili su da je polovinom juna uhapšeno osam osoba u okviru kriminalističke istrage nesreće koja se u januaru dogodila u Hidroelektrani „Dubrovnik“ u Platu. Među njima ima i nekoliko članova Uprave hrvatske "Elektroprivrede".

Mediji prenose saopštenje MUP-a Hrvatske da se uhapšeni sumnjiče za teška krivična dijela protiv opšte sigurnosti, te za opasno izvođenje građevinskih radova. Trojica se sumnjiče da su kao direktori, ujedno i odgovorne osobe investitora u gradnji, tokom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustili da preduzmu zakonom predviđene radnje, zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu sa relevantnim propisima i pravilima struke.

Ostalih pet osoba, navodi MUP u saopštenju, sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke, što je neposredno ugrozilo bezbjednost zaposlenih i imovine.

(Srpskainfo)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Revizor

31.07.2019 18:22

Ma ljudi moraju prikazati kao gubitak prihoda da bi opravdali pljačku TE

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

31.07.2019 18:37

Ko rukovodi ovom centralom?

ODGOVORITE
Name

Недоступан

31.07.2019 18:47

Када је прије 51 годину ХЕТ почео са радом ХЕ Дубровник није била ни у најави па је остваривао значајне приходе. Прави проблеми ХЕТа су намјештени тендери ,испумпавање новца и бјесомучна пљачка.

ODGOVORITE
Name

Realista

31.07.2019 18:54

Šta ovaj Ilija priča o sušnoj godini prolazeći pored B. Jezera, nikad veći nivo vode nije bio u ovo doba godine. Stvarno misle da je narod slijep i lud ovi vlastodršci, direktori i funkcioneri.

ODGOVORITE
Name

andjelko

31.07.2019 18:57

Pa zar nije sve krasno i sjajno u nasoj republici? Zar nismo sami sebi dovoljni i kako nam ne moze niko nista, jaci smo od sudbine? Jaci cak i od Peljeskog mosta...

ODGOVORITE
Name

USA recept!

31.07.2019 19:17

Nisam stručnjak po pitanju energetike i proizvodnje struje ali me sve ovo podsjeća na američki scenarij kada su 2000-ih izmišljali kvarove na mreži, ostavljali stotine hiljada domaćinstava bez struje samo kako bi mogli podići cijenu struje zbog navodne nestašice a ispostavilo se da je sve bilo izmišljeno i da su napumpavali cijene i tako zaradili milijarde dolara! Ubijeđen sam 99% da je i ovdje u pitanju ista stvar i da će uskoro doći do ponovnog poskupljenja struje! Ne znam sam dokle ćemo da trpimo ove mahinacije. Dok se direktori i političari bogate mi sve siromašniji i siromašniji....prisiljeni da se iseljavamo! U USA su ih ipak na kraju pohapsili i osudili na dugogodišnje robije a kod nas neće niko jedan dan ma robiju!!!

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

31.07.2019 19:18

Ma vi iz sekte vršite hronične havarije. Vi ste štetočine koji sve uništavate, pa i što je nemoguće uništiti kao što je energetski sektor. Kao vi smanjujete troškove, strašno. Đavo da vas nosi, sudiće vam narod za vaša nedjela.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

31.07.2019 19:41

Kad ćete početi priznavati da je do vas,a ne uvjek do onih "dušmana",po nacionalnom ključu,jer se na to narod pali-provjereno,a onda vi dušmanišete više od tih prozvanih..

ODGOVORITE
Name

Ne vjerujem ništa nikom

01.08.2019 08:05

Nema u svijetu primjera da HE ima gubitke osim kod nas. Ali nema u svijetu ni toliko ugljena partijskih na jednoj HE kao kod nas. Pola mogu ići kući i ništa se neće osjetiti.

ODGOVORITE