"Алуминиј" пред новим изазовима

Мостарски "Алуминиј" ће сигурно наставити радити, с тим да ће морати промијенити пословни формат, поручио је Фадил Новалић, предсједник Владе ФБиХ, након сједнице и састанка с представницима радника.

Босна и Херцеговина 31.07.2019 | 16:23
"Алуминиј" пред новим изазовима
"Било којим рјешењем да будемо ишли, број један су запослени и њихова судбина. Битно нам је сачувати оно што чини 'Алуминиј', опрему и зграде, као и онај број људи који посједују знање у технологију за ново покретање", казао је Новалић. 

У међувремену, Влада је јуче задужила Финансијску полицију Федерације БиХ, Пореску управу и ресорно министарство да изврше увид у пословање овог предузећа све до 11. јула, када је угашена производња.

На састанку Кризног одбора "Алуминија" с представницима Владе Федерације БиХ представљен је план реструктурисања и збрињавања радника, али је завршен без конкретних резултата.

Дражен Панџа, директор предузећа, казао је како су Влади изнијели неке своје визије у којем би смјеру све требало да иде и који услови су неопходни, те да је најављен нови састанак с представницима власти за мјесец дана.

"Оно што би био наш задатак на почетку, према ријечима премијера, јесте да видимо који људи желе ићи из фирме да дигну пензију, који су за наставак рада, а који би били технолошки вишак", рекао је Панџа.

Иначе, рок за консолидацију "Алуминија" је 6. децембар.

Перо Бебек, предсједник Скупштине Синдиката запослених у "Алуминију", казао је како се разговарало о двије пословне варијанте.

"Према првој, љеваоница би пошла с производњом од 1. септембра приликом чега би отапала 150 тона дневно, односно 4.650 тона мјесечно, што би значило да би струја била само пет МW по сату. Добит по тони би била 210 евра и то би коштало 20 милиона. По другој, када би довозили метал из Русије или Кине који би се обрађивао у 'Алуминију' па га затим одвозили, тих 20 милиона не би било потребно", рекао је Бебек.

Иначе, према плану за збрињавање радника, 558 би требало да буде враћено на посао, за 38 радника би, уколико прихвате, било уплаћено до три године за пензију, док шест радника свакако иде у пензију. Они који не желе прихватити овај приједлог, могли би добити отпремнину, осим радника који немају двије године континуираног рада.

"Алуминиј" је угасио производњу 11. јула у поноћ због немогућности набавке електричне енергије и дуговања која се процјењују на око 400 милиона КМ.

Подсјећамо, Влада Федерације БиХ донијела је одлуку да "Алуминиј" из Мостара своје пословање у наредних шест мјесеци настави у оквиру финансијске консолидације и тако га заштитила од евентуалног стечаја.

Наиме, према важећој законској регулативи, у току овог поступка не могу се покренути поступци принудне наплате потраживања над имовином друштва с већинским учешћем државног капитала које се консолидује.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реалност

31.07.2019 14:48

Како се у федерацији боре да фирма се одрзи,зато реално,то је цињеница,федерација је за нас далеко испред

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИДЕМО ДАЉЕ

31.07.2019 16:54

ЦИЊЕНИЦА ЈЕ ДА ЈЕ ФЕДЕРАЦИЈА МАЊЕ ОПЉАЦКАНА АЛИ ОВАЈ АЛУМИНИЈУ ЈЕ ОГОЉЕН ОД ХДЗ А НА ПУТУ ЈЕ ЕП Х.БОСНА, И ТУ БИ ХДЗ ЗАВРСИО ПЉАЦКУ

Name

ре идмео даље

31.07.2019 17:36

Та ХДЗ ЕП је фантомска фирма, можеш замислити ситуацију, вода из Бушког језера (БиХ) иде у Хрватску гдје се производи струја, потом они из Хрватске враћају-продају струју у ЕП ХДЗ која онда ту струју препродаје у Алуминијум, то је један криминал невиђен у свјетским оквирима. И онда тај исти Алуминијм тражи да им ЕП из Сарајева продаје по посебној тарифи струју. Финансијска полиција улази у Алуминиј, требали су давно, сада је прилично касно, паре су опљачкане и потрошене. .

Name

Јован

31.07.2019 17:24

Кладим се у Додикову част да ће у договору са Цовићем струју за Алуминиј испоручивати његова и Хамовићева Термоелектрана Станари. Будућа потраживања ће бити измирена на терет капитала Алуминија. Дакле, опет једна пљачка у Бакиној режији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

31.07.2019 23:12

Станари не могу поднијети тај капацитет.