О пиралену на Скупштини града

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић најавио је да ће на првој наредној сједници Скупштине града бити разматрана комплетна информација са приједлогом плана даљих активности у вези са загађењем отровним пираленом на простору Пословне зоне "Инцел".

Република Српска 31.07.2019 | 15:42
О пиралену на Скупштини града
Он је навео да је у току израда "модела локације" из којег ће произићи приједлог за санацију контаминираног земљишта.

"Тек након приједлога, слиједи санација и управљање проблематичним земљиштем", рекао је Радојичић у Бањалуци. 

Он је нагласио да ће рјешавање овог компликованог проблема, који и доста кошта, трајати дуго с обзиром на то да је деценијско загађивање на поменутом простору. 

"Обмањује јавност свако ко олако обећава да ће проблем ријешити за кратко вријеме. Санирање терена, по међународној методологији, радиће лица из иностранства и за то су добијена иницијална средства", рекао је Радојичић. 

Он је навео да су се градски органи, координишући са републичким, од почетка и организовано укључили у рјешавање овог проблема, те да ће ради добијања што поузданијих информација бити настављена мјерења и контрола присуства пиралена на терену, уз узорковање подземних вода. 

"На површинским водама и водотоку није утврђено загађење, што је добро", рекао је Радојичић. 

Он је додао да је извршено узорковање наводно загађене земље из "Инцела" која је одвожена у Борковиће. 

"Циљ је да се види да ли је то земљиште проблематично", рекао је Радојичић. 

Он је навео да ће превентиве ради и даље бити вршене контроле пословних субјеката из "Инцела" да не би било манипулације отровним материјама и да се забрани извожење земље и отпадних материја са проблематичних терена. 

Радојичић је додао да ће Град у будућности јачати своје инспекцијске органе. 

Он је демантовао да је био наложен ванредни здравствени преглед свих радника у привредним субјектима у "Инцелу". 

"На већем броју локација није утврђено загађење и био је наложен преглед радника у фирми која се тамо бави професионално отровним материјама, односно са њима долази у додир. Код њих је преглед показао веће концентрације /штетних материја/ у крви", рекао је Радојичић. 

Он је навео да се пораст канцерогених обољења дешава у цијелој Српској и да се то не може директно доводити у везу са загађењем пираленом у "Инцелу". 

"Осим у екстремним ситуацијама високе изложености, неће доћи до оболијевања или показивања здравствених проблема за било кога ко је изложен /пиралену/ у том моменту. То је материја која у дугорочном смислу може бити канцерогена и зато је важно пратити стање лица која су јој била дуго изложена", напоменуо је Радојичић. 

Он је рекао да фирме у "Инцелу" неће престајати са радом, осим у случају да се утврди да је земљиште контаминирано и да су радници и становништво због тога у опасности. 

Радојичић је навео да полиција и надлежно тужилаштво утврђују да ли постоји било чија кривична одговорност због загађења пираленом. 

Недавно је формиран експертски тим који ће заједно са међународним консултантима радити на пројекту за санацију контаминираног земљишта у бањалучкој Пословној зони "Инцел", а то је утврђено након састанка представника институција, одржаног с циљем дефинисања мјера у вези са санацијом земљишта у овој зони. 

(Срна)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Наравно

31.07.2019 13:53

Типицно популистицки, како је могуце да нема у води када киса сапира земљисте или је вец свенитисло у Врнас. Градови сиром Српске поред тога сти су покрадени девастирани и унаказени сада суби загадени, питање, ко нормалан планира овдје зивјети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није казао да анализе плаћају фирме. Не Град,

31.07.2019 19:33

“Он је нагласио да ће рјешавање овог компликованог проблема, који и доста кошта, трајати дуго с обзиром на то да је деценијско загађивање на поменутом простору. “ Базен у Инцелу анализу платио 1700 КМ?!!! А слузи само да би власници ватерполо и пливачких клубова зарађивали. Фирма са кључем у брави, само га окренути за 45 степени угаоно!

Name

лола

31.07.2019 21:32

Бањалуцани су највеце кукавице потровасе им дјецу ,а они суте и мирно сједе код куце,треба 3-оје људи да се за све њих боре МИСЕВИ ЈАДНИ,,,,,,,,

Name

СТОКО

31.07.2019 13:59

СТО НИСИ ПРИЦАО О ЗАГАДЈЕНОСТИ И ПОСЉЕДИЦАМА ПРИЈЕ? САД КАД СУ ДРАСКО, ЈЕЛЕНА И ВУКАН СВОЈОМ БОРБОМ ИЗНУДИЛИ ДА СЕ НЕСТО УРАДИ, САД СИ И ТИ ПАМЕТАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар није прије неколико недеља на РТРС-у

01.08.2019 06:09

Зар није прије неколико недеља на РТРС-у инспектор за водопривреду прицао да је у Врбасу тај пирален у дозвољеним границама. Овог "трилатералца" Радојицица треба сто прије смијенити и процесуирати.

Name

Лана

31.07.2019 14:02

Захваљујући Драшку Станивуковићу ипак ће се нешто подузимати у вези загађености земљишта у зони инцела. Зашто увек мора да се врши притисак да би се нешто урадило шта је и у обавези надлежних органа? Свака част Драшку,да се спаси шта се спасити може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

31.07.2019 14:22

Браво градонацелнице, постено и одговорно. Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

31.07.2019 14:25

Председниство усвојило будзет Додо дигао руцицу !! Сад морас нема блокаде друзе иди сад у скупстину и трази од гламотора да масу главом као папиге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

31.07.2019 14:39

Нема ту пуно паметовања - кривична пријава за све одговорне који су знали да се тако токсична ствар држи у центру малтене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјурадј

31.07.2019 14:47

Ви сте господо кретени обицни. Откад се зна за овај проблем? Ко це одговарати? На основу ције одлуке или наредбе су камиони са контаминираном земљом возени у Цесму, Борковице и друге локације? Ко це за то одговарати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зло од власти

31.07.2019 14:51

Срам да вас буде, деценијама, сав послератни период само пљацкате и ниста нерадите сто треба да радите. Сви градонацwлници у БЛ су обицни криминалци,без грама цасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

31.07.2019 15:12

Ај Игоре не лупај више. Вјероватно знаш ко је то заташкавао и ко је тај отпад истресао по селима око Б.луке. Само нека независна међународна институција треба спровести истрагу па онда видјети ко је одговоран и шта даље, овако само мутите и нико ти више ништа не вјерује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

31.07.2019 18:24

Браво за Драшка, Вукановића и Јелену. Да није било вас питање дали би икад било приче у скупштини града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

31.07.2019 18:29

Потребно је јасно и брзо одговорити на питање : КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА ПИРАЛЕН ? Све друге прице су скретање пазње са најбитнијег питања. Вец смо навикли од СНСД-а на такве ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2019 19:49

Градски оци , тј први медју (не)одговорнима.

Name

Будала као и ти

31.07.2019 23:27

Много ће да кошта?!Ко ће узети паре?Наравно,неко ко је близак Вама.Ко ће одговарати?Наравно,нико.Зато јер су Ваши.Да баш вааши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловћен

01.08.2019 05:01

Смраду један хоце ли ово са пираленом бит заврсено до избора? Ако не успијес да санирас ред је да покупис прње и напустис канцеларију коју ниси ни заслузио. Све битке си изгубио и ову цес акобогда. Са пираленом 3000 пута вецим од дозвољеног ти хоцес да БЛука буде рвропска пријестоница културе. Јаднице. Једног дана це се у историји помињати твоје име као цовека који је био на целу града који је отрован

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

01.08.2019 07:54

Он је више за форму и шминку, а не за суштну. Више за вањски утисак, да буде 'препознато', шарено и пинк да је, а не за истину, стварност и правду, наравно. Така је то партија.

Name

Робин Худ

01.08.2019 06:30

Поштовани,градоначелнице! Ми који плаћамо комуналне накнаде питамо се за шта вам служе ова средства онда ли ико може имати увид у то????? Подсјећам вас шта је Комунална накнада.....Размислите!!!!! "Комунална накнада" је приход прорачуна јединица локалне самоуправе, те спада у намјенску накнаду коју плаћају сви грађани, те физичке и правна лица. Средства комуналне накнаде намијењена су финанцирању обављања слиједећих комуналних дјелатности: одржавање јавних површина, одржавање неразврстаних цеста, јавна расвјета, одржавање чистоће у дијелу који се односи на чишћење јавних површина, одводња атмосферских вода (одржавање система оборинске одводње), одржавање гробља и крематорија, остале комуналне дјелатности од локалног значења Ко плаћа комуналну накнаду? Комуналну накнаду плаћају власници, односно корисници: стамбеног простора, пословног простора, гаражног простора, грађевног земљишта које служи у сврху обављања пословне дјелатности,неизграђеног грађевног земљишта. Да ли сви обвезници плаћања комуналне накнаде,и ако дужни ,да у "одређеном" року ??? од дана настанка обвезе или промјене података исто пријавити ,"коме" и је ли то одјељење за комунални послове, просторно уређење и имовинске послове, који је овлаштен те податке прикупља и провјерава. Да ли Град Бања лука континуирано врши ажурирање базе података обвезника плаћања комуналне накнаде?. Јер се и голим оком уочава значајан несразмјер у вриједностима површина на подручју града,а чиме би се комунална накнада "ускладила с важећом Одлуком" о комуналној накнади и како би грађани плаћали исту према стварној површини простора,!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.08.2019 09:12

Ви сте ово изгласали....чему служи,да ли је у интересу грађана или служи да ви подмирујете страначке обавезе и захтјеве ????? : О Д Л У К А о комуналној накнади бр. 05/13 и 39/16 (неслужбени пречишћени текст) Члан 1. Овом одлуком, утврђује се обавеза плаћања комуналне накнаде - за кориштење објеката и уређаја заједничке комуналне потрошње, и прописују основе и мјерила на основу којих се одређује висина комуналне накнаде, обрачун и рокови плаћања комуналне накнаде на подручју Града Бање Луке (у даљем тексту: Град). Члан 2. Обавезу плаћања комуналне накнаде имају обвезници утврђени чланом 24. Закона о комуналним дјелатностима. Члан 3. (1) Обавеза плаћања комуналне накнаде настаје са даном изградње, или стицања у власништво или стицања права кориштења простора из члана 2. ове одлуке, а престаје са даном престанка кориштења објекта - на основу коначног рјешења о рушењу, односно рушењем објекта. (2) Обвезник комуналне накнаде је дужан да, у року од 15 дана од дана изградње, или стицања у власништво, или стицања права кориштења простора - из члана 2. ове одлуке - поднесе пријаву надлежном органу за комуналне послове Града, за утврђивање висине накнаде.

Name

Бл

01.08.2019 07:36

Ко је одговоран за пирален ко га је затаскавао до саДА ДОК НАМ ПДП И ДТАСКО НИЈЕ ОТКРИО НАС БИ СВЕ ПОТРОВАЛО СКУПСТИНУ ЗАКАЗАТИ И СМЈЕНИТИ СВЕ ОД ГЛАВЕ ПА ДО РЕПА А НЕ ДА СЕ ВАДЕ САЉУ ИНСПЕКЦИЈЕ СТА ЦЕ ИНСПЕКЦИЈА КАД КЕ 3000 ПУТА ВЕЦА ЗАГАДЈЕНОСТ ОД НОРМАЛНОГ КАТАСТРОФА ДА СУ МОРАЛНИ И ПОСЗЕНИ ЉУДИ ДАЛИ БИ ОСТАВКЕ СВИ ДО ЈЕДНОГ АЛ ФОТЕЉА ЈЕ ДРАГА ЗАТО ЦЕ НАРОД НАГРАФИТИ ДТАСКА ОМЛАДИНУ ПДП

ОДГОВОРИТЕ