O piralenu na Skupštini grada

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će na prvoj narednoj sjednici Skupštine grada biti razmatrana kompletna informacija sa prijedlogom plana daljih aktivnosti u vezi sa zagađenjem otrovnim piralenom na prostoru Poslovne zone "Incel".

Republika Srpska 31.07.2019 | 15:42
O piralenu na Skupštini grada
On je naveo da je u toku izrada "modela lokacije" iz kojeg će proizići prijedlog za sanaciju kontaminiranog zemljišta.

"Tek nakon prijedloga, slijedi sanacija i upravljanje problematičnim zemljištem", rekao je Radojičić u Banjaluci. 

On je naglasio da će rješavanje ovog komplikovanog problema, koji i dosta košta, trajati dugo s obzirom na to da je decenijsko zagađivanje na pomenutom prostoru. 

"Obmanjuje javnost svako ko olako obećava da će problem riješiti za kratko vrijeme. Saniranje terena, po međunarodnoj metodologiji, radiće lica iz inostranstva i za to su dobijena inicijalna sredstva", rekao je Radojičić. 

On je naveo da su se gradski organi, koordinišući sa republičkim, od početka i organizovano uključili u rješavanje ovog problema, te da će radi dobijanja što pouzdanijih informacija biti nastavljena mjerenja i kontrola prisustva piralena na terenu, uz uzorkovanje podzemnih voda. 

"Na površinskim vodama i vodotoku nije utvrđeno zagađenje, što je dobro", rekao je Radojičić. 

On je dodao da je izvršeno uzorkovanje navodno zagađene zemlje iz "Incela" koja je odvožena u Borkoviće. 

"Cilj je da se vidi da li je to zemljište problematično", rekao je Radojičić. 

On je naveo da će preventive radi i dalje biti vršene kontrole poslovnih subjekata iz "Incela" da ne bi bilo manipulacije otrovnim materijama i da se zabrani izvoženje zemlje i otpadnih materija sa problematičnih terena. 

Radojičić je dodao da će Grad u budućnosti jačati svoje inspekcijske organe. 

On je demantovao da je bio naložen vanredni zdravstveni pregled svih radnika u privrednim subjektima u "Incelu". 

"Na većem broju lokacija nije utvrđeno zagađenje i bio je naložen pregled radnika u firmi koja se tamo bavi profesionalno otrovnim materijama, odnosno sa njima dolazi u dodir. Kod njih je pregled pokazao veće koncentracije /štetnih materija/ u krvi", rekao je Radojičić. 

On je naveo da se porast kancerogenih oboljenja dešava u cijeloj Srpskoj i da se to ne može direktno dovoditi u vezu sa zagađenjem piralenom u "Incelu". 

"Osim u ekstremnim situacijama visoke izloženosti, neće doći do obolijevanja ili pokazivanja zdravstvenih problema za bilo koga ko je izložen /piralenu/ u tom momentu. To je materija koja u dugoročnom smislu može biti kancerogena i zato je važno pratiti stanje lica koja su joj bila dugo izložena", napomenuo je Radojičić. 

On je rekao da firme u "Incelu" neće prestajati sa radom, osim u slučaju da se utvrdi da je zemljište kontaminirano i da su radnici i stanovništvo zbog toga u opasnosti. 

Radojičić je naveo da policija i nadležno tužilaštvo utvrđuju da li postoji bilo čija krivična odgovornost zbog zagađenja piralenom. 

Nedavno je formiran ekspertski tim koji će zajedno sa međunarodnim konsultantima raditi na projektu za sanaciju kontaminiranog zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni "Incel", a to je utvrđeno nakon sastanka predstavnika institucija, održanog s ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom zemljišta u ovoj zoni. 

(Srna)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Naravno

31.07.2019 13:53

Tipicno populisticki, kako je moguce da nema u vodi kada kisa sapira zemljiste ili je vec svenitislo u Vrnas. Gradovi sirom Srpske pored toga sti su pokradeni devastirani i unakazeni sada subi zagadeni, pitanje, ko normalan planira ovdje zivjeti?

ODGOVORITE
Name

Nije kazao da analize plaćaju firme. Ne Grad,

31.07.2019 19:33

“On je naglasio da će rješavanje ovog komplikovanog problema, koji i dosta košta, trajati dugo s obzirom na to da je decenijsko zagađivanje na pomenutom prostoru. “ Bazen u Incelu analizu platio 1700 KM?!!! A sluzi samo da bi vlasnici vaterpolo i plivačkih klubova zarađivali. Firma sa ključem u bravi, samo ga okrenuti za 45 stepeni ugaono!

Name

lola

31.07.2019 21:32

Banjalucani su najvece kukavice potrovase im djecu ,a oni sute i mirno sjede kod kuce,treba 3-oje ljudi da se za sve njih bore MISEVI JADNI,,,,,,,,

Name

STOKO

31.07.2019 13:59

STO NISI PRICAO O ZAGADJENOSTI I POSLJEDICAMA PRIJE? SAD KAD SU DRASKO, JELENA I VUKAN SVOJOM BORBOM IZNUDILI DA SE NESTO URADI, SAD SI I TI PAMETAN.

ODGOVORITE
Name

Zar nije prije nekoliko nedelja na RTRS-u

01.08.2019 06:09

Zar nije prije nekoliko nedelja na RTRS-u inspektor za vodoprivredu pricao da je u Vrbasu taj piralen u dozvoljenim granicama. Ovog "trilateralca" Radojicica treba sto prije smijeniti i procesuirati.

Name

Lana

31.07.2019 14:02

Zahvaljujući Drašku Stanivukoviću ipak će se nešto poduzimati u vezi zagađenosti zemljišta u zoni incela. Zašto uvek mora da se vrši pritisak da bi se nešto uradilo šta je i u obavezi nadležnih organa? Svaka čast Drašku,da se spasi šta se spasiti može.

ODGOVORITE
Name

Marko

31.07.2019 14:22

Bravo gradonacelnice, posteno i odgovorno. Svaka cast

ODGOVORITE
Name

Dzoo

31.07.2019 14:25

Predsednistvo usvojilo budzet Dodo digao rucicu !! Sad moras nema blokade druze idi sad u skupstinu i trazi od glamotora da masu glavom kao papige

ODGOVORITE
Name

Sa strane

31.07.2019 14:39

Nema tu puno pametovanja - krivična prijava za sve odgovorne koji su znali da se tako toksična stvar drži u centru maltene.

ODGOVORITE
Name

Djuradj

31.07.2019 14:47

Vi ste gospodo kreteni obicni. Otkad se zna za ovaj problem? Ko ce odgovarati? Na osnovu cije odluke ili naredbe su kamioni sa kontaminiranom zemljom vozeni u Cesmu, Borkovice i druge lokacije? Ko ce za to odgovarati?

ODGOVORITE
Name

Zlo od vlasti

31.07.2019 14:51

Sram da vas bude, decenijama, sav posleratni period samo pljackate i nista neradite sto treba da radite. Svi gradonacwlnici u BL su obicni kriminalci,bez grama casti.

ODGOVORITE
Name

Laki

31.07.2019 15:12

Aj Igore ne lupaj više. Vjerovatno znaš ko je to zataškavao i ko je taj otpad istresao po selima oko B.luke. Samo neka nezavisna međunarodna institucija treba sprovesti istragu pa onda vidjeti ko je odgovoran i šta dalje, ovako samo mutite i niko ti više ništa ne vjeruje

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

31.07.2019 18:24

Bravo za Draška, Vukanovića i Jelenu. Da nije bilo vas pitanje dali bi ikad bilo priče u skupštini grada.

ODGOVORITE
Name

Sud

31.07.2019 18:29

Potrebno je jasno i brzo odgovoriti na pitanje : KO JE ODGOVORAN ZA PIRALEN ? Sve druge price su skretanje paznje sa najbitnijeg pitanja. Vec smo navikli od SNSD-a na takve stvari.

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2019 19:49

Gradski oci , tj prvi medju (ne)odgovornima.

Name

Budala kao i ti

31.07.2019 23:27

Mnogo će da košta?!Ko će uzeti pare?Naravno,neko ko je blizak Vama.Ko će odgovarati?Naravno,niko.Zato jer su Vaši.Da baš vaaši.

ODGOVORITE
Name

Lovćen

01.08.2019 05:01

Smradu jedan hoce li ovo sa piralenom bit zavrseno do izbora? Ako ne uspijes da saniras red je da pokupis prnje i napustis kancelariju koju nisi ni zasluzio. Sve bitke si izgubio i ovu ces akobogda. Sa piralenom 3000 puta vecim od dozvoljenog ti hoces da BLuka bude rvropska prijestonica kulture. Jadnice. Jednog dana ce se u istoriji pominjati tvoje ime kao coveka koji je bio na celu grada koji je otrovan

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

01.08.2019 07:54

On je više za formu i šminku, a ne za suštnu. Više za vanjski utisak, da bude 'prepoznato', šareno i pink da je, a ne za istinu, stvarnost i pravdu, naravno. Taka je to partija.

Name

Robin Hud

01.08.2019 06:30

Poštovani,gradonačelnice! Mi koji plaćamo komunalne naknade pitamo se za šta vam služe ova sredstva onda li iko može imati uvid u to????? Podsjećam vas šta je Komunalna naknada.....Razmislite!!!!! "Komunalna naknada" je prihod proračuna jedinica lokalne samouprave, te spada u namjensku naknadu koju plaćaju svi građani, te fizičke i pravna lica. Sredstva komunalne naknade namijenjena su financiranju obavljanja slijedećih komunalnih djelatnosti: održavanje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta, javna rasvjeta, održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina, odvodnja atmosferskih voda (održavanje sistema oborinske odvodnje), održavanje groblja i krematorija, ostale komunalne djelatnosti od lokalnog značenja Ko plaća komunalnu naknadu? Komunalnu naknadu plaćaju vlasnici, odnosno korisnici: stambenog prostora, poslovnog prostora, garažnog prostora, građevnog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti,neizgrađenog građevnog zemljišta. Da li svi obveznici plaćanja komunalne naknade,i ako dužni ,da u "određenom" roku ??? od dana nastanka obveze ili promjene podataka isto prijaviti ,"kome" i je li to odjeljenje za komunalni poslove, prostorno uređenje i imovinske poslove, koji je ovlašten te podatke prikuplja i provjerava. Da li Grad Banja luka kontinuirano vrši ažuriranje baze podataka obveznika plaćanja komunalne naknade?. Jer se i golim okom uočava značajan nesrazmjer u vrijednostima površina na području grada,a čime bi se komunalna naknada "uskladila s važećom Odlukom" o komunalnoj naknadi i kako bi građani plaćali istu prema stvarnoj površini prostora,!

ODGOVORITE
Name

re

01.08.2019 09:12

Vi ste ovo izglasali....čemu služi,da li je u interesu građana ili služi da vi podmirujete stranačke obaveze i zahtjeve ????? : О Д Л У К А о комуналној накнади бр. 05/13 и 39/16 (неслужбени пречишћени текст) Члан 1. Овом одлуком, утврђује се обавеза плаћања комуналне накнаде - за кориштење објеката и уређаја заједничке комуналне потрошње, и прописују основе и мјерила на основу којих се одређује висина комуналне накнаде, обрачун и рокови плаћања комуналне накнаде на подручју Града Бање Луке (у даљем тексту: Град). Члан 2. Обавезу плаћања комуналне накнаде имају обвезници утврђени чланом 24. Закона о комуналним дјелатностима. Члан 3. (1) Обавеза плаћања комуналне накнаде настаје са даном изградње, или стицања у власништво или стицања права кориштења простора из члана 2. ове одлуке, а престаје са даном престанка кориштења објекта - на основу коначног рјешења о рушењу, односно рушењем објекта. (2) Обвезник комуналне накнаде је дужан да, у року од 15 дана од дана изградње, или стицања у власништво, или стицања права кориштења простора - из члана 2. ове одлуке - поднесе пријаву надлежном органу за комуналне послове Града, за утврђивање висине накнаде.

Name

Bl

01.08.2019 07:36

Ko je odgovoran za piralen ko ga je zataskavao do saDA DOK NAM PDP I DTASKO NIJE OTKRIO NAS BI SVE POTROVALO SKUPSTINU ZAKAZATI I SMJENITI SVE OD GLAVE PA DO REPA A NE DA SE VADE SALJU INSPEKCIJE STA CE INSPEKCIJA KAD KE 3000 PUTA VECA ZAGADJENOST OD NORMALNOG KATASTROFA DA SU MORALNI I POSZENI LJUDI DALI BI OSTAVKE SVI DO JEDNOG AL FOTELJA JE DRAGA ZATO CE NAROD NAGRAFITI DTASKA OMLADINU PDP

ODGOVORITE