Видео: Дивна прича о Петру шампиону...

Ја сам мегаобичан, хоћу олимпијско злато! Његова снага није у мишићима, иако тако на први поглед изгледа - већ у невероватном духу и унутрашњој снази, који су и тема ове приче. . .

Остали спортови 31.07.2019 | 22:45
Видео: Дивна прича о Петру шампиону...
Петар Миленковић је европски шампион у параолимпијском Поwерлитингу, српски и балкански рекордер који је на својим плећима успео да дигне чак 260 килограма. Није Петар шампион само у параолимписком спорту - и у конкуренцији са људима који немају инвалидитет - он је шампион. У преводу:

Оно што он диже (а диже тегове) - у историји Србије нико никад није дигао. Поред невероватне тежине од 260 килограма коју је савладао када је био у тежој категорији (до 107 кг), и сада у категорији до 97 килограма, он држи рекорд са подигнутих 230 килограма терета.

Хтели смо да причамо са Петром о медаљама које ниже, европском рекорду који је ових дана оборио на Светском првенству у Казахстану, европском злату у Француској, обореном личном рекорду из Мексико Ситија, али разговор је брзо "отишао на другу страну".

Сам Петар признао је да га "смарају" неука новинарска питања "Шта је то Поwерлифтинг", "Да ли је то исто што и Бодy буилдинг"?, "Колико дижеш из бенча?". Наставили смо због тога да причаму о нечему другом - животној снази којом исијава овај млади човек, енергији која "пршти", победничком духу и амбицији да и са 80 настави да ниже рекорде...

Да "сам наишла на тврд орах" постаје ми јасно после првог питања везаног за његов инвалидитет (Петар је имао саобраћајну несрећу, после које је завршио у инвалидским колицима). На питање да ли је спорт решење и за друге особе са инвалидитетом без великог промишљања је одговорио:

"Не може бављење спортом да ти олакшава живот, ментално стање ти олакшава живот. Можете да се бавите чиме хоћете. Ментално стање је број један, рад на себи изнутра је оно што вас чини бољим, а не бављење неком активношћу. Нико никад није постао бољи јер се бавио нечим, постао је бољи ако се бавио собом изнутра".