ЛШ: Базел на путу ка елити, испао ПСВ, Оли испрашио Чехе!

Вицепрвак Швајцарске на основу већег броја голова у гостима елиминисао "филипсовце". Ференцварош дрхтао на Малти, Динамо рутински. . .  Крај за ПСВ, Базел се вратио из мртвих и отишао у треће коло! Рики ван Волфсвинкел обезбедио швајцарском клубу наставак квалификација за Лигу шампиона.  Пола сата помрачења за Плзењ на Караискакију! Убедљиво славље Олимпијакоса и пролазак у треће коло квалификација за Лигу шампиона - 4:0.

Фудбал 30.07.2019 | 23:20
ЛШ: Базел на путу ка елити, испао ПСВ, Оли испрашио Чехе!
Екипа Базела славила је у дерби двомечу другог кола квалификација за Лигу шампиона!

После пораза у Холандији 3:2, Базел је победио ПСВ резултатом 2:1 (1:1) и пласирао се у наредну рунду, у којој га очекује аустријски ЛАСК из Линца.

Вицешампион Швајцарске прошле недеље је до 89. минута водио такође 2:1, а онда примио два гола и дошао у позицију да пред својим навијачима јури предност "филипсоваца".

Жељених 1:0 креирао је Ерај Комер већ у осмом минуту, али је португалски штопер Брума изједначио средином првог полувремена и ПСВ је на "велики одмор" отишао ближи циљу.

Погодак вредан пролаза, Базелу је донео Холанђанин, искусни Рики Ван Волфсвинкел, који је у 68. минуту искористио смушеност уже одбране ПСВ и са шест-седам метара погодио мрежу.

Базел је пре годину дана у истој фази квалификација испао од Паока, док је у сезони 2017/18 изборио пласман у осмину финала Лиге шампиона, где је Манчестер сити био непрелазна препрека (0:4, 2:1).

ПСВ ће пробати да избори "утешну награду", групну фазу Лиге Европе, а у трећем претколу тог такмичења одмериће снаге са норвешким Хаугесундом или аустријским Штурмом.

Динамо Загреб је после 2:0 у Грузији рутински прошао у треће коло квалификација за Лигу шампиона.

"Модри" су дуго држали 0:0 против екипе Сабуртала, а онда преко Оршића у 77, Петковића у 88. и Олма у 94. минуту стигли до још убедљивије победе - 3:0.

Првак Хрватске, ове године учесник осмине финала Лиге Европе, пут ка групној фази елитног такмичења наставиће да крчи против Ференцвароша.

Најбољи мађарски тим дао је Валети простор за маштање када је у Будимпешти пре шест дана примио почасни гол за 3:1.

После 1:0 за Валету из пенала у 27. минуту, Малтежанима је био потребан само још један погодак, али све дилеме ипак је отклонио Токмак Енгуен у 60. минуту - 1:1.

Последњи меч ове вечери одигран је на "Караискакису", где је Олимпијакос изненађујуће убедљиво савладао Плзењ - 4:0!

С обзиром на то да је први меч завршен без голова, црвено-бели су били пред деликатним задатком и обавили су га перфектно. Додуше, уз помоћ одбране чешког тима, која је чак три пута капитулирала после корнера.

Гиљерме је лепим ударцем главом начео Плзењ у 51. минуту, Мигел Гереро повећао је на 2:0 из полуконтре у 70. минуту, после очајне интервенције голмана Хрушке.

Три минута касније било је 3:0, након што се лопта одбила иза гол-линије од играча Плзења, да би коначан резултат поставио Рубен Семедо у 82, након још једне несигурности чувара мреже.

Млади репрезентативац Србије Лазар Ранђеловић ушао је са клупе Олимпијакоса пет минута пре краја.

Грчки клуб сасвим заслужено иде у следеће коло, на мегдан турском вицепрваку Башакшехиру, за који наступа и Милош Јојић.

Швајцарска слави, Базел иде у треће коло квалификација за Лигу шампиона, ПСВ се сели у предигру за Лигу Европе!

Упркос томе што су реванш дочекали с голом мањка, изабраници Марсела Колера јуначки су се борили против вицешампиона Холандије и успели да славе резултатом 2:1 (1:1), па су на конто голова у гостима успели да овере своје место у наредној фази такмичења. 

ПСВ је на крају кажњен због свих испуштених шанси у обе утакмице, а пре свега због тога што није знао да докрајчи противника када је за то имао шансу. Базел се није предао и очигледно нема намеру да још једну годину остане без групне фазе, а пре свега без пласмана у Лигу шампиона. 

Базел је утакмицу отворио ултраофанзивно и већ у 8. минуту поведе преко Ераја Комерта на асистенцију Фабијана Фреја, али је онда стао. Тачније, испустио још две или три шансе, а најбољу је пропустио Рики ван Волфсвинкел када није искористио одбитак близу гола и послао лопту изнад пречке! Казна је стигла убрзо, пошто је Брума већ у 23. минуту послао резантан ударац главом који је завршио под леве рашље.

Био је то резултат који је ПСВ водио даље, али Филипсовци нису знали како да реше утакмицу у своју корист. Почетком другог полувремена своје прилике испустили су Стивен Бергвајн и Ирвинг Лозано, а када је ђаво однео шалу Базел је додао гас и кренуо у максималну офанзиву, што је убрзо исплатило.

Овог пута Рики ван Волфсвинкел није погрешио. Примио је одлично додавање у шеснаестерац коју му је послао изузетно расположени Валентин Штокер, а без проблема савладао је противничког голмана тако што је послао лопту у доњи десни угао.

Био је то заправо и преломни тренутак утакмице, јер ПСВ у завршних двадесетак минута није успео да створи ниједну праву шансу. Базел је преко Албијана Ајетија пред сам крај утакмице могао да стави тачку на победу или макар обезбеди продужетак, али се овај није снашао у ситуацији један на један са голманом. Јерун Зут је био сигуран, мада његови саиграчи нису имали довољно барута у ногама да узврате истом мером.

Пролаз даље обезбедио је и загребачки Динамо пошто је после 2:0 из првог меча с Сабурталом из Тбилисија код куће славио са 3:0 (0:0).

Хрватски шампион је сва три гола постигао у завршних 15 минута утакмице, а лед је пробио Мислав Орсић, да би недуго затим заблистао Дани Олмо с асистенцијом Бруну Петковићу и голом којим је ставио тачку на рутинску победу.

Динамо ће у наредној фази играти против Ференцвароши која је у реваншу на Малти одиграла 1:1 против Валете. Стрелац за домаћина био је Фонтанела у 27. минуту, да би драму спречио Нгуен тачно на истеку пуног часа игре. 

Пола сата помрачења за Плзењ на Караискакију! Убедљиво славље Олимпијакоса и пролазак у треће коло квалификација за Лигу шампиона - 4:0.

Двомеч Олимпијакоса и Викторије Плзењ с правом је прозван једним од дербија другог кола квалификација за Лигу шампиона, али је чешки тим вечерас у другом полувремену доживео помрачење какво му се није дешавало у квалификационим мечевима протеклих година. Екипа Павела Врбе је за свега пола сата игре у другом полувремену чак четири пута вадила лопту из своје мреже, што ју је на крају коштало правог дебакла на Караискакију - 4:0 (0:0).

Гости су се организовано бранили све до 51. минута, а онда је Гиљерме сјајан центаршут Валбуене главом спровео у доњи леви угао гола на којем је стајао Алеш Хрушка. Гости су донекле били у игри све до 70. минута када је Гереро после доброг контранапада некако успео да протури лопту испод Хрушке. Само три минута касније започело је право помрачење у игри. Резник је после корнера Масураса погодио сопствену мрежу, па су се играчи Плзења потпуно предали. То је искористио Семедо, који је после још једне гужве након корнера у 83. нминуту поставио коначан резултат меча.

На терену у екипи Педра Мартинса у последњих пет минута нашао се и млади српски репрезентативац Лазар Ранђеловић. Олимпијакос ће у трећој рунди квалификација за Лигу шампиона играти против турског Башакшехира. Плзењ ће у треће коло квалификација за Лигу Европе.

Реванши 2. кола квалификација за Лигу шампиона:

Макаби Тел Авив (Израел) - Клуж (Румунија) 2:2 /први меч 0:1/
Номе Каљу (Естонија) - Селтик (Шкотска) 0:2 /0:5/
АПОЕЛ (Кипар) - Сутјеска (Црна Гора) 3:0 /1:0/
Базел (Швајцарска) - ПСВ (Холандија) 2:1 /2:3/
Динамо Загреб (Хрватска) - Сабуртало (Грузија) 2:0 /2:0/
Валета (Малта) - Ференцварош (Мађарска) 1:1 /1:3/
Олимпијакос (Грчка) - Плзењ (Чешка) 4:0 /0:0/

У среду

Хелсинки (Финска) - Црвена звезда (Србија) 18.00 /први меч 0:2/
Розенборг (Норвешка) - БАТЕ (Белорусија) 19.00 /први меч 1:2/
АИК Стокхолм (Шведска) - Марибор (Словенија) 19.00 /први меч 1:2/
Карабаг (Азербејџан) - Дандалк (Ирска) 19.00 /први меч 1:1/
Розенборг (Норвешка) - БАТЕ Борисов (Белорусија) 19.00 /први меч 1:2/
Копенхаген (Данска) - ТНС (Велс) 19.45 /први меч 2:0/

Парови 3. кола (6/13. августа):

Стаза шампиона

Клуж - Селтик
ПАОК - Ајакс
АПОЕЛ - Карабаг/Дандалк
Динамо Загреб - Ференцварош
Хелсинки/Звезда - Копенхаген/ТНС
АИК Стокхолм/Марибор - Розенборг/БАТЕ Борисов

Стаза националних лига

Истанбул Башакшехир - Олимпијакос
Краснодар - Порто
Клуб Бриж - Динамо Кијев
Базел - ЛАСК

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар