LŠ: Bazel na putu ka eliti, ispao PSV, Oli isprašio Čehe!

Viceprvak Švajcarske na osnovu većeg broja golova u gostima eliminisao "filipsovce". Ferencvaroš drhtao na Malti, Dinamo rutinski. . .  Kraj za PSV, Bazel se vratio iz mrtvih i otišao u treće kolo! Riki van Volfsvinkel obezbedio švajcarskom klubu nastavak kvalifikacija za Ligu šampiona.  Pola sata pomračenja za Plzenj na Karaiskakiju! Ubedljivo slavlje Olimpijakosa i prolazak u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona - 4:0.

Fudbal 30.07.2019 | 23:20
LŠ: Bazel na putu ka eliti, ispao PSV, Oli isprašio Čehe!
Ekipa Bazela slavila je u derbi dvomeču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona!

Posle poraza u Holandiji 3:2, Bazel je pobedio PSV rezultatom 2:1 (1:1) i plasirao se u narednu rundu, u kojoj ga očekuje austrijski LASK iz Linca.

Vicešampion Švajcarske prošle nedelje je do 89. minuta vodio takođe 2:1, a onda primio dva gola i došao u poziciju da pred svojim navijačima juri prednost "filipsovaca".

Željenih 1:0 kreirao je Eraj Komer već u osmom minutu, ali je portugalski štoper Bruma izjednačio sredinom prvog poluvremena i PSV je na "veliki odmor" otišao bliži cilju.

Pogodak vredan prolaza, Bazelu je doneo Holanđanin, iskusni Riki Van Volfsvinkel, koji je u 68. minutu iskoristio smušenost uže odbrane PSV i sa šest-sedam metara pogodio mrežu.

Bazel je pre godinu dana u istoj fazi kvalifikacija ispao od Paoka, dok je u sezoni 2017/18 izborio plasman u osminu finala Lige šampiona, gde je Mančester siti bio neprelazna prepreka (0:4, 2:1).

PSV će probati da izbori "utešnu nagradu", grupnu fazu Lige Evrope, a u trećem pretkolu tog takmičenja odmeriće snage sa norveškim Haugesundom ili austrijskim Šturmom.

Dinamo Zagreb je posle 2:0 u Gruziji rutinski prošao u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

"Modri" su dugo držali 0:0 protiv ekipe Saburtala, a onda preko Oršića u 77, Petkovića u 88. i Olma u 94. minutu stigli do još ubedljivije pobede - 3:0.

Prvak Hrvatske, ove godine učesnik osmine finala Lige Evrope, put ka grupnoj fazi elitnog takmičenja nastaviće da krči protiv Ferencvaroša.

Najbolji mađarski tim dao je Valeti prostor za maštanje kada je u Budimpešti pre šest dana primio počasni gol za 3:1.

Posle 1:0 za Valetu iz penala u 27. minutu, Maltežanima je bio potreban samo još jedan pogodak, ali sve dileme ipak je otklonio Tokmak Enguen u 60. minutu - 1:1.

Poslednji meč ove večeri odigran je na "Karaiskakisu", gde je Olimpijakos iznenađujuće ubedljivo savladao Plzenj - 4:0!

S obzirom na to da je prvi meč završen bez golova, crveno-beli su bili pred delikatnim zadatkom i obavili su ga perfektno. Doduše, uz pomoć odbrane češkog tima, koja je čak tri puta kapitulirala posle kornera.

Giljerme je lepim udarcem glavom načeo Plzenj u 51. minutu, Migel Gerero povećao je na 2:0 iz polukontre u 70. minutu, posle očajne intervencije golmana Hruške.

Tri minuta kasnije bilo je 3:0, nakon što se lopta odbila iza gol-linije od igrača Plzenja, da bi konačan rezultat postavio Ruben Semedo u 82, nakon još jedne nesigurnosti čuvara mreže.

Mladi reprezentativac Srbije Lazar Ranđelović ušao je sa klupe Olimpijakosa pet minuta pre kraja.

Grčki klub sasvim zasluženo ide u sledeće kolo, na megdan turskom viceprvaku Bašakšehiru, za koji nastupa i Miloš Jojić.

Švajcarska slavi, Bazel ide u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, PSV se seli u predigru za Ligu Evrope!

Uprkos tome što su revanš dočekali s golom manjka, izabranici Marsela Kolera junački su se borili protiv vicešampiona Holandije i uspeli da slave rezultatom 2:1 (1:1), pa su na konto golova u gostima uspeli da overe svoje mesto u narednoj fazi takmičenja. 

PSV je na kraju kažnjen zbog svih ispuštenih šansi u obe utakmice, a pre svega zbog toga što nije znao da dokrajči protivnika kada je za to imao šansu. Bazel se nije predao i očigledno nema nameru da još jednu godinu ostane bez grupne faze, a pre svega bez plasmana u Ligu šampiona. 

Bazel je utakmicu otvorio ultraofanzivno i već u 8. minutu povede preko Eraja Komerta na asistenciju Fabijana Freja, ali je onda stao. Tačnije, ispustio još dve ili tri šanse, a najbolju je propustio Riki van Volfsvinkel kada nije iskoristio odbitak blizu gola i poslao loptu iznad prečke! Kazna je stigla ubrzo, pošto je Bruma već u 23. minutu poslao rezantan udarac glavom koji je završio pod leve rašlje.

Bio je to rezultat koji je PSV vodio dalje, ali Filipsovci nisu znali kako da reše utakmicu u svoju korist. Početkom drugog poluvremena svoje prilike ispustili su Stiven Bergvajn i Irving Lozano, a kada je đavo odneo šalu Bazel je dodao gas i krenuo u maksimalnu ofanzivu, što je ubrzo isplatilo.

Ovog puta Riki van Volfsvinkel nije pogrešio. Primio je odlično dodavanje u šesnaesterac koju mu je poslao izuzetno raspoloženi Valentin Štoker, a bez problema savladao je protivničkog golmana tako što je poslao loptu u donji desni ugao.

Bio je to zapravo i prelomni trenutak utakmice, jer PSV u završnih dvadesetak minuta nije uspeo da stvori nijednu pravu šansu. Bazel je preko Albijana Ajetija pred sam kraj utakmice mogao da stavi tačku na pobedu ili makar obezbedi produžetak, ali se ovaj nije snašao u situaciji jedan na jedan sa golmanom. Jerun Zut je bio siguran, mada njegovi saigrači nisu imali dovoljno baruta u nogama da uzvrate istom merom.

Prolaz dalje obezbedio je i zagrebački Dinamo pošto je posle 2:0 iz prvog meča s Saburtalom iz Tbilisija kod kuće slavio sa 3:0 (0:0).

Hrvatski šampion je sva tri gola postigao u završnih 15 minuta utakmice, a led je probio Mislav Orsić, da bi nedugo zatim zablistao Dani Olmo s asistencijom Brunu Petkoviću i golom kojim je stavio tačku na rutinsku pobedu.

Dinamo će u narednoj fazi igrati protiv Ferencvaroši koja je u revanšu na Malti odigrala 1:1 protiv Valete. Strelac za domaćina bio je Fontanela u 27. minutu, da bi dramu sprečio Nguen tačno na isteku punog časa igre. 

Pola sata pomračenja za Plzenj na Karaiskakiju! Ubedljivo slavlje Olimpijakosa i prolazak u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona - 4:0.

Dvomeč Olimpijakosa i Viktorije Plzenj s pravom je prozvan jednim od derbija drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, ali je češki tim večeras u drugom poluvremenu doživeo pomračenje kakvo mu se nije dešavalo u kvalifikacionim mečevima proteklih godina. Ekipa Pavela Vrbe je za svega pola sata igre u drugom poluvremenu čak četiri puta vadila loptu iz svoje mreže, što ju je na kraju koštalo pravog debakla na Karaiskakiju - 4:0 (0:0).

Gosti su se organizovano branili sve do 51. minuta, a onda je Giljerme sjajan centaršut Valbuene glavom sproveo u donji levi ugao gola na kojem je stajao Aleš Hruška. Gosti su donekle bili u igri sve do 70. minuta kada je Gerero posle dobrog kontranapada nekako uspeo da proturi loptu ispod Hruške. Samo tri minuta kasnije započelo je pravo pomračenje u igri. Reznik je posle kornera Masurasa pogodio sopstvenu mrežu, pa su se igrači Plzenja potpuno predali. To je iskoristio Semedo, koji je posle još jedne gužve nakon kornera u 83. nminutu postavio konačan rezultat meča.

Na terenu u ekipi Pedra Martinsa u poslednjih pet minuta našao se i mladi srpski reprezentativac Lazar Ranđelović. Olimpijakos će u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona igrati protiv turskog Bašakšehira. Plzenj će u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Revanši 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona:

Makabi Tel Aviv (Izrael) - Kluž (Rumunija) 2:2 /prvi meč 0:1/
Nome Kalju (Estonija) - Seltik (Škotska) 0:2 /0:5/
APOEL (Kipar) - Sutjeska (Crna Gora) 3:0 /1:0/
Bazel (Švajcarska) - PSV (Holandija) 2:1 /2:3/
Dinamo Zagreb (Hrvatska) - Saburtalo (Gruzija) 2:0 /2:0/
Valeta (Malta) - Ferencvaroš (Mađarska) 1:1 /1:3/
Olimpijakos (Grčka) - Plzenj (Češka) 4:0 /0:0/

U sredu

Helsinki (Finska) - Crvena zvezda (Srbija) 18.00 /prvi meč 0:2/
Rozenborg (Norveška) - BATE (Belorusija) 19.00 /prvi meč 1:2/
AIK Stokholm (Švedska) - Maribor (Slovenija) 19.00 /prvi meč 1:2/
Karabag (Azerbejdžan) - Dandalk (Irska) 19.00 /prvi meč 1:1/
Rozenborg (Norveška) - BATE Borisov (Belorusija) 19.00 /prvi meč 1:2/
Kopenhagen (Danska) - TNS (Vels) 19.45 /prvi meč 2:0/

Parovi 3. kola (6/13. avgusta):

Staza šampiona

Kluž - Seltik
PAOK - Ajaks
APOEL - Karabag/Dandalk
Dinamo Zagreb - Ferencvaroš
Helsinki/Zvezda - Kopenhagen/TNS
AIK Stokholm/Maribor - Rozenborg/BATE Borisov

Staza nacionalnih liga

Istanbul Bašakšehir - Olimpijakos
Krasnodar - Porto
Klub Briž - Dinamo Kijev
Bazel - LASK

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar