Тражење Срба потпуно у застоју

– Процес тражења несталих Срба у БиХ у потпуном је застоју након формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године, који је неефикасан и бирократски – тврди предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Република Српска 30.07.2019 | 18:35
Тражење Срба потпуно у застоју
Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да је процес тражења несталих Срба у потпуном застоју у БиХ и да за то највећу одговорност сноси Институт за нестала лица БиХ. 

– Процес тражења несталих Срба у БиХ у потпуном је застоју након формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године, који је неефикасан и бирократски – рекао је Митровић.

Митровић сматра да би тражење несталих до сада било 90 одсто окончано да је тај процес остао у надлежности ентитетских комисија.

Коментаришући данашње потписивање у Сарајеву радних правила и процедура за реализацију протокола о сарадњи у тражењу несталих лица између Савјета министара у техничком мандату и Владе Србије, као и Хрватске, Митровић је рекао да је то беспотребно и да представља само понављање декларација, резолуција које су потписане у више наврата на вишем нивоу са Међународном комисијом за нестала лица ИЦМП.

– Ово је њихово амнестирање од одговорности за све што до сада није урађено у процесу тражења несталих, а требало је бити учињено. Не видим да је било санкција због тих пропуста – истакао је Митровић. 

Он је запитао како их није страмота да више од 20 година након рата потписују неке протоколе и процедуре у процесу тражења несталих. “Ко им је сметао до сада да све то ураде што сада најављују?”, упитао је Митровић.

Митровић сматра да је нелогично да се ту појављују представници Савјета министара у техничком мандату, који немају мандат да било коме шта нареде, реализују и спроведу у овом процесу.

Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица Никола Перишић данас је са предсједником Комисије Владе Србије за нестала лица Вељком Одаловићем у Сарајеву потписао радна правила и процедуре за реализацију Протокола о сарадњи у тражењу несталих између Владе Србије и Савјета министара у техничком мандату.

Перишић је са помоћником министра за борачка питања Хрватске Стјепаном Сучићем потписао правила поступања између Института и хрватског Министарства за борачка питања за спровођење Протокола о сарадњи Владе Хрватске и Савјета министара у техничком мандату.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ђорђе

30.07.2019 16:44

Када ће овај човјек напустити функцију. Страшно, па ниси нажалост једини који је изгубио дијете у рату, а у договору си са властима. Уз уважавање губљења најмилијих у рату, али је ред да ти предаш мјесто другом, дјетету погинулог, млађем паметнијем и ИТД...

ОДГОВОРИТЕ