Traženje Srba potpuno u zastoju

– Proces traženja nestalih Srba u BiH u potpunom je zastoju nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, koji je neefikasan i birokratski – tvrdi predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Republika Srpska 30.07.2019 | 18:35
Traženje Srba potpuno u zastoju
Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je proces traženja nestalih Srba u potpunom zastoju u BiH i da za to najveću odgovornost snosi Institut za nestala lica BiH. 

– Proces traženja nestalih Srba u BiH u potpunom je zastoju nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, koji je neefikasan i birokratski – rekao je Mitrović.

Mitrović smatra da bi traženje nestalih do sada bilo 90 odsto okončano da je taj proces ostao u nadležnosti entitetskih komisija.

Komentarišući današnje potpisivanje u Sarajevu radnih pravila i procedura za realizaciju protokola o saradnji u traženju nestalih lica između Savjeta ministara u tehničkom mandatu i Vlade Srbije, kao i Hrvatske, Mitrović je rekao da je to bespotrebno i da predstavlja samo ponavljanje deklaracija, rezolucija koje su potpisane u više navrata na višem nivou sa Međunarodnom komisijom za nestala lica ICMP.

– Ovo je njihovo amnestiranje od odgovornosti za sve što do sada nije urađeno u procesu traženja nestalih, a trebalo je biti učinjeno. Ne vidim da je bilo sankcija zbog tih propusta – istakao je Mitrović. 

On je zapitao kako ih nije stramota da više od 20 godina nakon rata potpisuju neke protokole i procedure u procesu traženja nestalih. “Ko im je smetao do sada da sve to urade što sada najavljuju?”, upitao je Mitrović.

Mitrović smatra da je nelogično da se tu pojavljuju predstavnici Savjeta ministara u tehničkom mandatu, koji nemaju mandat da bilo kome šta narede, realizuju i sprovedu u ovom procesu.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica Nikola Perišić danas je sa predsjednikom Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljkom Odalovićem u Sarajevu potpisao radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih između Vlade Srbije i Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Perišić je sa pomoćnikom ministra za boračka pitanja Hrvatske Stjepanom Sučićem potpisao pravila postupanja između Instituta i hrvatskog Ministarstva za boračka pitanja za sprovođenje Protokola o saradnji Vlade Hrvatske i Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Đorđe

30.07.2019 18:44

Kada će ovaj čovjek napustiti funkciju. Strašno, pa nisi nažalost jedini koji je izgubio dijete u ratu, a u dogovoru si sa vlastima. Uz uvažavanje gubljenja najmilijih u ratu, ali je red da ti predaš mjesto drugom, djetetu poginulog, mlađem pametnijem i ITD...

ODGOVORITE