Нико не намјешта терминал на Рачи

Управа за индиректно опорезивање тврди да је расписала Јавни оглас за царински терминал за потребе Царинске испоставе Бијељина, али да су неистине о наводном „намјештању“ царинског терминала Рача било ком лицу.

Република Српска 30.07.2019 | 17:51
Нико не намјешта терминал на Рачи
Управа за индиректно опорезивање тврди да су јој се у више наврата обраћали шпедитери, превозници, привредници града Бијељине, као и представници градске власти, истичући проблем нефункционалности постојећег царинског терминала.

- Нефункционалност посебно долази до изражаја приликом обављања царинских процедура, а све због неправилно постављеног положаја садашњег царинског терминала и Царинске испоставе Бијељина у односу на гранични прелаз Рача. Поред привредне заједнице и превозника, и ревизорска мишљења су указала да је “апсурдно, али истинито” и да је једини случај у БиХ управо у Бијељини да се царински терминал налази прије самог граничног прелаза, што повлачи и додатно питање сигурносних услова - наводи УИО у саопштењу за јавност.  

УИО напомиње да су претходних година бројни медијски извјештаји говорили о нефункционалности царинског терминала у Бијељини, о великим гужвама на граничном прелазу Рача због дугих колона камиона на мосту, који нису могли ући у круг царинског терминала због скученог и ограниченог простора.

УИО наводи да се превозници и остали корисници царинског терминала у Бијељини с правом жале на опште услове који нису одговарајући на овој локацији.

- Разлог је што УИО нема систематизована радна мјеста за одржавање терминала у свом власништву, па тако ни радна мјеста за одржавање Царинског терминала Бијељина, а средства предвиђена у буџету УИО нису била ни приближно довољна да би се константно ангажовала друга лица за одржавање овог царинског терминала. Због тих разлога су општи хигијенски и радни услови на постојећем Царинском терминалу Бијељина и данас изузетно лоши.

УИО наводи у саопштењу да је то разлог расписивања јавног огласа за царински терминал за потребе Царинске испоставе Бијељина. Такође, наводе да се имала у виду и чињеница да је најављена изградња нове трасе аутопута на релацији Рача - Бијељина, односно Кузмин - Сремска Рача, која између осталог предвиђа изградњу граничног прелаза на другој локацији у односу на постојећу као и промјену тока самог путничког правца, те реорганизацију пословних процеса унутар царинске службе.

УИО тврди да су неистине о наводном „намјештању“ царинског терминала Рача било ком лицу, што је објављено на порталу небојсавукановиц.инфо, а остали медији пренијели. 

БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре

30.07.2019 16:00

Можели неко одговарати што је то тако или идемо поново нешто правити идемо нови тендер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пип

31.07.2019 12:05

Па у овој УИО како је овај директор све је намјестено и увезано са криминалом од термибала Бијаце,Мостар управна зграда све јw то цист криминал.Дрзава за терминал Бијаца онвестирала 13.000.000.,00 КМ и одмах га дала под најам директоровом пријатељу који цијели границни прелаз дрзи.Уговор је да дрзави дрзави припада само 30 % од наплате гдје се дневно обрну стотине хиљада марака.Како је овај директор разно разна складиста се узимају под најам гдје су поијединацни износи п 60.000 КМ без обзира сто дрзава /УИО/ има и своја складиста.То ист се десава и око гр.прелаза Раца гдје је улог велик а директор зна како се то треба одрадити.Хоце ли икада доци дан да пилицијске агенције прекину овај организавани криминал и корупцију који је постоји у УИО од 2011.год.и гдје дрзава сваке године губи 2-3милијарде.У бити УИО је једна организована мафија.