Niko ne namješta terminal na Rači

Uprava za indirektno oporezivanje tvrdi da je raspisala Javni oglas za carinski terminal za potrebe Carinske ispostave Bijeljina, ali da su neistine o navodnom „namještanju“ carinskog terminala Rača bilo kom licu.

Republika Srpska 30.07.2019 | 17:51
Niko ne namješta terminal na Rači
Uprava za indirektno oporezivanje tvrdi da su joj se u više navrata obraćali špediteri, prevoznici, privrednici grada Bijeljine, kao i predstavnici gradske vlasti, ističući problem nefunkcionalnosti postojećeg carinskog terminala.

- Nefunkcionalnost posebno dolazi do izražaja prilikom obavljanja carinskih procedura, a sve zbog nepravilno postavljenog položaja sadašnjeg carinskog terminala i Carinske ispostave Bijeljina u odnosu na granični prelaz Rača. Pored privredne zajednice i prevoznika, i revizorska mišljenja su ukazala da je “apsurdno, ali istinito” i da je jedini slučaj u BiH upravo u Bijeljini da se carinski terminal nalazi prije samog graničnog prelaza, što povlači i dodatno pitanje sigurnosnih uslova - navodi UIO u saopštenju za javnost.  

UIO napominje da su prethodnih godina brojni medijski izvještaji govorili o nefunkcionalnosti carinskog terminala u Bijeljini, o velikim gužvama na graničnom prelazu Rača zbog dugih kolona kamiona na mostu, koji nisu mogli ući u krug carinskog terminala zbog skučenog i ograničenog prostora.

UIO navodi da se prevoznici i ostali korisnici carinskog terminala u Bijeljini s pravom žale na opšte uslove koji nisu odgovarajući na ovoj lokaciji.

- Razlog je što UIO nema sistematizovana radna mjesta za održavanje terminala u svom vlasništvu, pa tako ni radna mjesta za održavanje Carinskog terminala Bijeljina, a sredstva predviđena u budžetu UIO nisu bila ni približno dovoljna da bi se konstantno angažovala druga lica za održavanje ovog carinskog terminala. Zbog tih razloga su opšti higijenski i radni uslovi na postojećem Carinskom terminalu Bijeljina i danas izuzetno loši.

UIO navodi u saopštenju da je to razlog raspisivanja javnog oglasa za carinski terminal za potrebe Carinske ispostave Bijeljina. Takođe, navode da se imala u vidu i činjenica da je najavljena izgradnja nove trase autoputa na relaciji Rača - Bijeljina, odnosno Kuzmin - Sremska Rača, koja između ostalog predviđa izgradnju graničnog prelaza na drugoj lokaciji u odnosu na postojeću kao i promjenu toka samog putničkog pravca, te reorganizaciju poslovnih procesa unutar carinske službe.

UIO tvrdi da su neistine o navodnom „namještanju“ carinskog terminala Rača bilo kom licu, što je objavljeno na portalu nebojsavukanovic.info, a ostali mediji prenijeli. 

BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ре

30.07.2019 16:00

Можели неко одговарати што је то тако или идемо поново нешто правити идемо нови тендер.

ODGOVORITE
Name

Pip

31.07.2019 12:05

Pa u ovoj UIO kako je ovaj direktor sve je namjesteno i uvezano sa kriminalom od termibala Bijace,Mostar upravna zgrada sve jw to cist kriminal.Drzava za terminal Bijaca onvestirala 13.000.000.,00 KM i odmah ga dala pod najam direktorovom prijatelju koji cijeli granicni prelaz drzi.Ugovor je da drzavi drzavi pripada samo 30 % od naplate gdje se dnevno obrnu stotine hiljada maraka.Kako je ovaj direktor razno razna skladista se uzimaju pod najam gdje su poijedinacni iznosi p 60.000 KM bez obzira sto drzava /UIO/ ima i svoja skladista.To ist se desava i oko gr.prelaza Raca gdje je ulog velik a direktor zna kako se to treba odraditi.Hoce li ikada doci dan da pilicijske agencije prekinu ovaj organizavani kriminal i korupciju koji je postoji u UIO od 2011.god.i gdje drzava svake godine gubi 2-3milijarde.U biti UIO je jedna organizovana mafija.