Изабран једном, а остао 15 година

Младен Дрљача је 15 година секретар Комисије за концесије Републике Српске иако, према прописима, мандат траје пет година.

Босна и Херцеговина 30.07.2019 | 12:51
Изабран једном, а остао 15 година
Стуб и кичма Комисије!“ Овим ријечима предсједник Комисије за концесије Републике Српске (РС) Раденко Ђурица описује секретара Младена Дрљачу. Каже да је образован, стручан и моралан.

Дрљача помаже Ђурици у контроли законитости рада Комисије, али истраживање Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) показује да је секретаров радни статус споран.

Дрљача је још прије 15 година именован на ову позицију. Према прописима, мандат секретара траје пет година. Од тада није био поново биран нити је добио други основ за рад.

Унаточ томе, у Народној скупштини РС-а (НСРС) и Комисији тврде да му мандат није ограничен.

(Не)превазиђени прописи

Младена Дрљачу је почетком 2004. године НСРС именовао за првог секретара Комисије за концесије. Заједно са њим изабрани су предсједник и четири члана Комисије на основу Закона о концесијама РС-а.

Према овом Закону, чланове бира НСРС, а мјесто секретара се попуњава у складу са прописима о раду и Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Комисији.

Како Правилник није постојао у тренутку бирања првог сазива Комисије, Дрљача га је написао и одредио да Народна скупштина именује секретара на пет година. Он данас тврди да овај документ, према којем му је мандат истекао прије деценију, треба избрисати, јер није усаглашен са Законом о концесијама: „Он је превазиђен, госпођо!“

Новинарка ЦИН-а је разговарала са неколико професора права и нико од њих није нашао неусаглашеност о којој Дрљача говори.

„Закон је рекао да ће се регулисати путем Правилника, и Правилником је то регулисано“, каже професор Илија Зиндовић. Објашњава да се Правилник односи и на Дрљачин мандат иако је донесен након његовог именовања.

Иако је секретар у Комисији задужен за усаглашавање унутрашњих прописа, Дрљача никада није измијенио дио Правилника који сматра „превазиђеним“. Каже да је то обавеза чланова Комисије.

Младен Дрљача је почетком 2008. године, уочи истека мандата, оптужен за ратне злочине на подручју Босанске Крупе. Био је суспендован готово три године и за то вријеме је примао половину плате. Ослобођен је оптужби крајем 2010. године, а потом се вратио на посао иако му је мандат истекао годину дана раније.

Бивши предсједник Комисије Предраг Ашкрабић каже за ЦИН да је Дрљачу вратио на посао по налогу Скупштине. У допису је тадашњи генерални секретар НСРС-а Ранко Карапетровић написао да се Дрљача може вратити, али није објаснио на основу чега, нити до када.

Девет година касније он је и даље на истом мјесту. Тврди да је са његовим ангажманом све уреду:

“Мој основ је Одлука Народне скупштине из 2004. године која до дан-данас вриједи и није оспорена“



И јаре и паре

Чланови Комисије Зоран Филиповић и Владан Андрић су прошле године тражили увид у досје секретара да би провјерили по којем основу он и даље ради. Филиповић каже да су то тражили, јер секретар има овлаштења изабраног лица иако већ годинама не пролази процедуру избора: „Мора се знати тај статус, јер час је ‘то мене не интересује – ја сам запослен’, час је ‘моје овлаштење је исто као и ваше’“, објашњава Филиповић.

Дрљача их је одбио. „Тако је. Не дам!“, поновио је новинарки ЦИН-а.

Комисија је прошле године донијела готово 55 милиона марака буџету РС-а на основу уговора о концесијама.

Концесиони предмети се у процесу рада додјељују члановима Комисије који на састанцима предлажу одлуку о којој се гласа. Ђурица тврди да секретар Дрљача не задужује предмете нити ради на њима као чланови Комисије.

Међутим, документи откривају да је Дрљача предлагао давање сагласности за додјелу концесија, које је Комисија усвајала. То је радио и док је Комисију водио Предраг Ашкрабић.

„Он прегледа документацију и исприча шта је ту суштина, и онда ми гласамо на основу тога што исприча (…) То је у неколико наврата било, није то сад било да је константно и да је он сад не знам колико предмета урадио“, каже Ашкрабић за ЦИН.

Раденко Ђурица руководи Комисијом четири године. Каже да је по струци хемичар и нема знање о правним пословима па се ослања на тим који води секретар.

Иако је знао да у Комисији постоје различита мишљења у вези с трајањем мандата секретара, Ђурица се на то није обазирао, јер каже да ни од кога није добио званичну примједбу.

Према интерним правилима Комисије, на тај проблем би предсједника морао упозорити секретар, који је задужен за поштовање закона у раду, али Дрљача то није учинио.



 Два правника, три мишљења

Конкурс за избор секретара требало би да проведе Министарство енергетике и рударства РС-а а потом имена најбољих кандидата достави посланицима НСРС-а. Министар Петар Ђокић није хтио разговарати с новинарком ЦИН-а да би објаснио зашто то готово десет година пропуштају да ураде. Међутим, у Министарству су објаснили да је иницијатива за расписивање конкурса морала доћи из Комисије те да министар није могао знати да је Дрљачи истекао мандат.

У међувремену, због секретара је у Комисију долазила и Управна инспекција, али се до њиховог закључка тешко долази: „Тај записник је код мене, нећу Вам га дати. Не дам Вам га! Лично! “, рекао је Дрљача новинарки.

Иако су у Комисији тврдили ЦИН-у да је инспекција закључила да је све уреду, она је, уствари, проглашена ненадлежном, јер је секретар именовано лице, а не службеник кога би могли контролисати.

Дрљача је током разговора са новинарком ЦИН-а био љут, вријеђао је и пријетио тужбом, али доказ за тврдњу да је са његовим радним статусом све уреду није дао: „Папире Вам не дам, папире имам све. Сад ћу добити и папир и од Народне скупштине, по вашем том допису, јер су ме јуче људи звали гдје сам легални секретар. Шта ћете онда? Треба добро да се замислите!“

Секретаријат Народне скупштине РС-а је у протеклих десет година имао више мишљења о Дрљачином статусу. Прошле године је дато мишљење да је неопходно његов статус ускладити с прописима. То није учињено.

Ове године је секретар Небојша Згоњанин дао ново мишљење тврдећи да је Дрљача именован на неограничено вријеме, јер у одлукама НСРС-а о именовању чланова и секретара Комисије не пише период на који се бирају.

Професор Горан Марковић тврди супротно: „Јест да у њој не пише, али не мора да пише кад пише у Правилнику.“

(ЦИН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Робин худ

30.07.2019 10:59

Марва себи дала дозивотне функције, ваљда це им једног дана народ судити и дати дозивотне робије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај

30.07.2019 11:46

дјурица јевзло направио које це концесије остати у историји највецег лоповлука на ом просторима!!! зиви били па видили !концесије спрега лоповлука невидјена на овим просторима !дрскост и безибразлук бахацење сваке врсте!

Name

Петар Попара Црни

30.07.2019 16:08

Нису они марва, народ је марва.

Name

блиц

30.07.2019 12:25

Раденко Дјурица познати криминалац а Дрљаца је посебна врста лопова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модус операнди

30.07.2019 12:46

Класичан случај одуговлачења... и када на крају исцрпе све могућности да штите овог "неандерталца" он ће бити таман за пензије, а како је посљедњих 15-ак година имао плату 3-4.000 КМ пензија ће му бити таман као плата неког радника са високом стручном спремом...неких 1300-1500КМ и то ће му бити највећа казна! Добродошли у Републику Српску! Републику кумовских, родбинских и партијских закона!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2019 13:13

Народ зели такве руководиоце, константно на изборима гласа за милета и његове коалиционе партнере који на горе описани нацин воде све секторе у РС..., Гласање за СНСД-е је давање легитимитета овој власти и нацину на који раде....

Name

Невенка

30.07.2019 13:19

Који сљам се увукао, тако ће бити до колапса. Кад су унистили Робне резерве, ста даље рећи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упс СНСД!

30.07.2019 13:53

Лопурде без премца, али са добрим квалификацијама!

Name

Вјецити опозиционар

30.07.2019 14:13

Добар послушник, њима само такви требају. Цовјек који мисли својом главом неће трпити таква понижења која трпе ови увлакаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕТ НАРАВНО

30.07.2019 19:53

ДОК ОВАКВЕ ПОДОБНЕ МЕТУЗАЛЕМЕ ФОРСИРА И ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈА, ЗА ПРАВЕ СТРУЦЊАКЕ НЕМА МЈЕСТА НИ ПОСЛА, ОСТАЈУ БЕЗ РАДНОГ МЈЕСТА И ПРИХОДА А СВЕ ЗБОГ СВОЈЕ ДОСЉЕДНОСТИ И НЕПОТКУПЉИВОСТИ.. Е АЛАЛ ВАМ ВЈЕРА ЛАЗНИ ВЈЕРНИЦИ И ПАТРИОТЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тупани

30.07.2019 21:11

Ни вјерници ни патриоте,већ мушке к...е

Name

Е САД

30.07.2019 22:39

ЛАГАНО У ПЕНЗИЈУ ПА ЦЕ ВАЉДА НЕКО ПО МОРАЛНИМ РАДНИМ И СТРУЦНИМ ПАРАМЕТРИМА ДОЦИ НА ТО РАДНО МЈЕСТО АКО УОПСТЕ БУДЕ ПОСТОЈАЛО ПОСЛИЈЕ ТОЛИКО ГОДИНА ОДЛИЦНОГ РАДА ДОТИЦНОГ ГОСПОДИНА. А МОЗДА БУДЕ КАО СА ТЕТОМ МАЈКИЦ...ПЕ"М"ЗИЈА СА ОТПРЕМНИНОМ ПА ПОСЛИЈЕ ЗАКЉУЦКА О ЊЕНОЈ СПОСОБНОСТИ И НЕОПХОДНОСТИ ТАКВЕ ВЕЛИЦИНЕ, ВРАТЕ ДОТИЦНОГ ТАМО ГДЈЕ ЈЕ ТАКО ДОБРО ДЕЛАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

01.08.2019 07:09

Ниста друго немозе бити с' обзиром на стање у којем смо, до да криминалац добро одрадјује посао у криминалној секти.

ОДГОВОРИТЕ